Protesti v Afganistanu trajajo že peti dan. Foto: EPA
Protesti v Afganistanu trajajo že peti dan. Foto: EPA

Odgovornost za smrt dveh Američanov, domnevno polkovnika in majorja, v stavbi afganistanskega notranjega ministrstva so prevzeli talibani, ki so sporočili, da gre za maščevanje zaradi zažiga muslimanske svete knjige.

Predstavniki ameriških oblasti so sporočili, da sta bila oficirja ustreljena od blizu. Po poročanju BBC-ja je v stavbi, ki naj bi bila ena najvarnejših v Kabulu, odjeknilo osem strelov. Tamkajšnji mediji poročajo, da je bil strelec, ki je pobegnil in ga še niso ujeli, afganistanski policist, ki naj bi Američana ustrelil po sporu.

Po incidentu je poveljnik sil Isafa, ameriški general John Allen, sporočil, da je zaradi varnostnih razlogov ukazal umik vsega osebja, ki dela na ministrstvih v afganistanski prestolnici in njeni okolici.

Protesti se širijo
Zažiganje kopij Korana v oporišču Bagram, ko so ameriški vojaki zažgali nekaj islamske verske literature, je sprožil silovite spopade. V soboto so afganistanske varnostne službe ustrelile tri protestnike, sicer pa naj bi v petih dneh umrlo najmanj 20 ljudi.

Protesti so se z ulic Kabula razširili tudi na druge dele države. Tako BBC poroča, da je prestolnico province Kunduz zavzelo okoli tisoč protestnikov, ki želijo vdreti v prostore Združenih narodov. Protesti so tudi v Pakti, Logarju, Nangarharju in provinci Sari Pul.

Nato je Afganistance sicer pozval k miru in koncu protestov. Allen je zatrdil, da Nato skupaj z Afganistanom preučuje okoliščine incidenta, da bi preprečil ponavljanje tovrstnih dogodkov. Prav tako pa je pisno opravičilo afganistanskemu predsedniku Hamidu Karzaju poslal ameriški predsednik Barack Obama.

Koran je za muslimane sveta knjiga, ki jo častijo z vsem spoštovanjem. Talibani so v četrtek pozvali Afganistance, da se s silo maščujejo tujim silam, ki so s svojim dejanjem žalile Koran.