Talibani vse pogosteje napadajo afganistanske varnostne sile. Foto: EPA
Talibani vse pogosteje napadajo afganistanske varnostne sile. Foto: EPA
Ašraf Gani
Gani bo v ponedeljek postal novi afganistanski predsednik. Foto: Reuters

Gazni se nahaja ob pomembni avtocesti, ki povezuje Kabul z južnim Afganistanom, kjer so talibani v zadnjih mesecih napredovali v svoji ofenzivi. K temu je veliko pripomoglo to, da se afganistanska vojska ne more več zanašati na zračno podporo ameriških sil, ki se pripravljajo na umik iz še vedno nemirne države.

Talibani so ubili okoli 70 vaščanov po zavzetju okrožja Adžrestan, kjer so spopadi potekali od prejšnjega tedna. V napadih je sodelovalo okoli 700 upornikov, ki naj bi nekaj ljudi celo obglavili.

Z nadzorom nad Adžrestanom bodo imeli po mnenju poznavalcev uporniki odprto pot za napade na sosednje pokrajine na vzhodu države, s tem pa tudi do Kabula.

S spremenjeno taktiko talibani ne izvajajo več nenadnih napadov, pri katerih je namen povzročiti čim večjo škodo, ampak so zdaj njihovi napadi usmerjeni v osvajanje ozemlja in ohranitev nadzora nad njim.

Eden njihovih ciljev je tudi obdržati južno pokrajino Helmand, ki je med glavnimi območji za pridelavo opija, iz katerega pridelujejo heroin.

Gani bo prisegel
Dosežek talibanov se je zgodil nekaj dni, preden bo kot novi predsednik prisegel Ašraf Gani, ki si je ta položaj zagotovil v spravnem dogovoru s tekmecem s predsedniških volitev Abdulahom Abdulahom, ta pa je privolil v to, da bo sam imenoval nekoga na položaj, ki bo podoben premierskemu položaju, saj tega afganistanska ustava sicer ne pozna.

Dogovor so dosegli v nedeljo po večmesečni politični negotovosti, ki je sledila spornemu drugemu krogu predsedniških volitev, na katerih sta zmago razglasila tako Gani kot Abdulah, temu pa je sledilo ponovno štetje glasovnic.

Danes je državna volilna komisija le razkrila izide drugega kroga, potem ko je v nedeljo sporočila, da je bil zmagovalec Gani. Razkriti podatki kažejo na kar prepričljivo zmago Ganija, saj je osvojil 55 odstotkov glasov. Volitev se je udeležilo 7,12 milijona afganistanskih volivcev.

Gani bo kot predsednika prisegel v ponedeljek v Kabulu. V sporočilu za javnost se je zahvalil dosedanjemu predsedniku Hamidu Karzaju, ki je bil na čelu Afganistana od padca talibanskega režima konec leta 2011.