Afganistanske sile naj ne bi bile še popolnoma pripravljene, da same poskrbijo za red in mir v državi. Foto: Reuters
Afganistanske sile naj ne bi bile še popolnoma pripravljene, da same poskrbijo za red in mir v državi. Foto: Reuters
Afganistan
Ahamid Karzaj (v sredini) se poslavlja od predsedniškega položaja, za katerega se potegujeta Ašraf Gani (levo) in Abdulah Abdulah (desno). Foto: Reuters

Spopadi potekajo v pokrajini Logar le nekaj deset kilometrov od afganistanske prestolnice. "Okoli 700 jih je, z afganistanskimi silami pa se spopadajo za nadzor nad ozemljem. S seboj imajo tudi vso opremo za vzpostavitev poljske bolnišnice," je povedal guverner pokrajine Niaz Mohamed Amiri.

Talibani so v zadnjih letih utrdili svoje položaje v Logarju in bližnji pokrajini Vardak, ki jim služita za samomorilske napade in akcije v Kabulu.

Talibanski tiskovni predstavnik Zabihula Mudžahid je povedal, da njihovi borci napadajo varnostne sile z vseh strani. "Območje je obkoljeno in prevzeli smo že več nadzornih točk ter ubili mnogo pripadnikov varnostnih sil," je dejal v telefonskem pogovoru z agencijo Reuters.

Kljub številnim nadzornim točkam in strogim varnostnim ukrepom na vpadnicah v petmilijonsko prestolnico je talibanom letos uspelo izvesti več napadov, v katerih je bilo ubitih na desetine civilistov in vojakov. Okrepljeni talibanski napadi so preizkus za afganistanske varnostne sile, ki se lahko vse manj zanašajo na zračno podporo ameriških sil, ki bodo skupaj z drugimi tujimi vojaki do konca leta zapustile še vedno nemirno državo.

Sprememba taktike
V spremenjenih razmerah ob še vedno šibkih in neusposobljenih afganistanskih varnostnih silah so talibani spremenili taktiko. Namesto nenadnih napadov, kot so bili na primer samomorilski, kjer so igrali na dejavnik presenečenja, da bi povzročili čim večje število žrtev, so se zdaj osredotočili na napade, katerih cilj je osvajanje ozemlja, da bi to prešlo pod njihov dolgotrajnejši nadzor.

Trenutno jim ni uspelo popolnoma osvojiti še nobene pokrajine, a njihova poletna ofenziva s posamičnimi napadi po nekaj sto borcev kaže, da so si zadali nadzor nad strateškimi deli države, kot so mejni prehodi in cestne povezave, ki so pomembne za prevoz opija, od katerega prihaja največ njihovih prihodkov.

Pred dokončnim odhodom tujih sil je vse več skrbi za stabilnost Afganistana, ki jih še povečujejo nedavne predsedniške volitve, po katerih še vedno ni zmagovalca, saj oba kandidata verjameta v svojo zmago, ponovno štetje pa še ni končano. Še vedno tudi ni podpisan dvostranski varnostni sporazum med Kabulom in Washingtonom, ki bi omogočil ZDA, da še naprej ohranjajo svojo vojaško navzočnost v državi.

Po podatkih mednarodnega inštituta International Crisis Group se je v letu 2013 število napadov talibanskih upornikov v primerjavi z letom prej povečalo za od 15 do 20 odstotkov.