Talibani sicer občasno za izvedbo svojih napadov uporabijo ženske, a otrok - vsaj do nedavnega - niso. Foto: EPA
Talibani sicer občasno za izvedbo svojih napadov uporabijo ženske, a otrok - vsaj do nedavnega - niso. Foto: EPA

Talibani so poskusili izvesti samomorilski bombni napad v provinci Uruzgan na jugu Afganistana, za katerega so se odločili uporabiti deklico, je sporočilo afganistansko notranje ministrstvo.
Deklici so dali torbo z bombo, ki bi jo morala položiti v bližino afganistanskih varnostnih sil. A edina žrtev napada je bila na koncu sama deklica, saj je bomba prehitro eksplodirala.

Uporaba otrok skorajda nepoznana
Uporniki občasno sicer uporabljajo ženske za žive bombe (čeprav gre pogosteje za primere talibanov, oblečenih v ženske burke), a uporaba otrok je bila vse do nedavnega nepoznana.
Maja je afganistanska policija razkazovala štiri dečke, vse mlajše od 13 let, ki naj bi jih odpeljali z njihovih domov v Pakistanu in rekrutirali za bombaše. Eden izmed dečkov je povedal, da so jim talibani obljubili, da bodo samomorilske napade preživeli. Talibani so pozneje zanikali rekrutiranje otrok.

V včerajšnji eksploziji avtomobila bombe pred bolnišnico v provinci Logar na vzhodu Afganistana pa je bilo po zadnjih podatkih ubitih 38 ljudi, okoli 50 ljudi je bilo ranjenih. Med žrtvami napada so bili večinoma otroki in ženske s porodniškega oddelka. Talibani so medtem zanikali odgovornost za napad in zatrdili, da jih skuša nekdo na ta način očrniti.