V Afganistanu je trenutno nameščenih 150.000 tujih vojakov. Foto: EPA
V Afganistanu je trenutno nameščenih 150.000 tujih vojakov. Foto: EPA
Afganistanski vojaki
Afganistanska vojska še ni sposobna prevzeti odgovornosti za nadzor v državi. Foto: EPA

V izjavi za javnost so talibani napovedali, da se bo ofenziva z imenom Badar začela v nedeljo. Talibanska napoved ofenzive prihaja dan po tem, ko so zahodni vojaški predstavniki in diplomati opozorili, da pričakujejo porast napadov upornikov v prihodnjem tednu.

Po podatkih zadnjih obveščevalnih poročil bo kampanja z napadi trajala teden dni, talibanom pa bodo podporo nudili pripadniki uporniškega združenja Hakani, ki je povezano z Al Kaido.

Talibani niso sporočili, kako dolgo bo trajala njihova ofenziva, za katero so ime izbrali po odločilni bitki iz 7. stoletja v Savdski Arabiji, kjer se je po prepričanju muslimanov zgodilo Božje posredovanje.

Mila zima, več napadov
S prihodom pomladi in poletja vsako leto število talibanskih napadov naraste. Letos sicer ni bilo nekega večjega zimskega premora, saj so tuje sile nadaljevale napade predvsem na najbolj nemirnemu jugu države. Leta 2010 so bili v Afganistanu priča najhujšemu nasilju od padca talibanskega režima konec leta 2001.

Pentagon v polletnem poročilu navaja, da gre porast nasilja pripisati povečanju napadov na varna zatočišča talibanov in nenavadno milemu zimskemu vremenu. Tudi ameriško obrambno ministrstvo je napovedalo, da se bo nasilje spomladi precej stopnjevalo, saj bodo talibani skušali nadoknaditi izgubljeno v zadnjih mesecih.

Ameriško poročilo deluje optimistično, v njem piše, da je bil v zadnjih šestih mesecih dosežen viden napredek, ki bo olajšal predvideni prenos odgovornosti v sedmih afganistanskih pokrajinah na domače varnostne sile.

Med največjimi izzivi Pentagon omenja pomanjkanje inštruktorjev za afganistansko vojsko, pomanjkanje obmejnih stražarjev in počasen politični napredek pri izvajanju reform.