Mustafa Ahmadija Rošan je bil peti iranski znanstvenik, ki so ga iz neznanega razloga ubili v zadnjih dveh letih. Foto: Reuters
Mustafa Ahmadija Rošan je bil peti iranski znanstvenik, ki so ga iz neznanega razloga ubili v zadnjih dveh letih. Foto: Reuters

Iranska vlada je protestno pismo, da ima dokaze o vpletenosti Cie v napad, že izročila švicarskemu veleposlaništvu v Teheranu, ki tam zastopa interese ZDA. 32-letni jedrski znanstvenik Mustafa Ahmadija Rošan, ki mu je nekdo na vrata avtomobila v sredo zjutraj prilepil magnetno bombo, je že peti iranski znanstvenik, ki je bil v dveh letih žrtev napada.

ZDA so do zdaj vpletenost v napad zavrnile, medtem ko so Izraelci bolj zadržani. Iran je protestno noto poslal tudi Veliki Britaniji, saj naj bi se napadi na znanstvenike začeli, ko je britanska obveščevalna agencija MI6 naznanila obveščevalne operacije proti državam, ki si prizadevajo priti do jedrskega orožja.

Odnosi med Izraelom in Iranom se zaostrujejo
Iran zaradi napada zahteva obsodbo Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) kot tudi generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna. Vendar pa so napadi na znanstvenike le začetek, če so informacije v medijih o napetostih med Washingtonom in Izraelom točne.

Časopis Wall Street Journal namreč poroča, da se razmere zaostrujejo, saj naj bi grozila nevarnost izraelskega napada na Iran, potem ko je ta priznal, da je začel plemenititi uran v podzemnem bunkerju Fordov blizu svetega šiitskega mesta Kom.

Za Izrael naj bi to pomenilo "prestop rdeče črte" in Washington obenem zasebno prepričuje izraelske voditelje, naj se ne spuščajo v enostranske napade na Iran, obenem pa se na to možnost pripravlja.

ZDA mirijo Izrael
A ZDA so za zdaj še previdne. Od Izraela pričakujejo, da bo z enostranskim napadom počakal, saj naj bi se sankcije proti Iranu zaradi jedrskega programa že začele čutiti. Obama je konec lanskega leta podpisal nove sankcije, ki tako rekoč onemogočajo državam plačilo za iransko nafto. Nekaj podobnega naj bi prihodnji teden sprejel tudi EU. Sankcije naj bi že prizadele izvoz nafte. V Iranu dva meseca pred parlamentarnimi volitvami že narašča inflacija.

Iran je pred dnevi grozil z zaporo Hormuške ožine na vstopu v Perzijski zaliv in posvaril ZDA, naj tja ne vračajo letalonosilk. ZDA pa so v odgovor k tamkajšnji bojni skupini letalonosilke poslale še drugo. Nekaj znamenj popuščanja napetosti je, saj so ameriški mornarji pred kratkim kar dvakrat rešili iranske mornarje v težavah. Teheran pa je sporočil, da je pripravljen na resna pogajanja o jedrskem programu in sprejem inšpektorjev.

Kljub temu pa se ZDA pripravljajo na morebitno zaostrovanje. V nevarnosti naj bi bil kompleks veleposlaništva v Bagdadu, ZDA pa povečujejo tudi varnostne ukrepe okoli drugih vojaških oporišč v regiji. Prav tako naj bi Washington pospešil dobave orožja zaveznikom, kot so Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.