Na napad še spominja kup športne obutve, ki je postavljena na Copley Square Plazi, okoli 150 metrov od eksplozije. Foto: EPA
Na napad še spominja kup športne obutve, ki je postavljena na Copley Square Plazi, okoli 150 metrov od eksplozije. Foto: EPA

Med tekači so bile tudi nekatere žrtve bombnega napada 15. aprila. "To je bila njihova priložnost, da pretečejo še zadnjo miljo, ki so nam jo ukradli," je medijem dejal organizator sobotnega teka Alain Ferry. Simbolni dogodek so poimenovali "OneRun" (En tek), njegov slogan pa je bil "Prišli bomo do cilja". "Bilo je veliko solza. Čustveno je bilo teči po ulici in videti množico ljudi, ki nas je spodbujala," je dodal.

Tekači so nosili tri ameriške zastave in eno kitajsko, v spomin na tri žrtve, ki so umrle ob napadu, in policista, ki naj bi ga ustrelila brata Carnajev.

Enega izmed dveh osumljenih za napad na maratonu, Tameralana Carnajeva, je policija ubila v strelskem spopadu 19. aprila, njegov mlajši brat Džohar Carnajev pa je trenutno v priporu. Džohar naj bi v čolnu, v katerem se je skrival, pustil sporočilo, v katerem je napisal, da je bil bombni napad povračilo za ameriške vojne v Iraku in Afganistanu ter da so bile žrtve "postranska škoda".

Ubili še enega Čečenca
Preteklo sredo pa je agent Zveznega preiskovalnega urada FBI ubil čečenskega priseljenca v ZDA Ibragima Todaševa, ki naj bi bil povezan s Tamerlanom Carnajevom. Agent FBI-ja in policista zvezne države Massachusetts so v Orlandu zasliševali 27-letnega Todaševa, ta pa naj bi potegnil nož in z njim napadel agenta, ki ga je nato ubil. Todašev naj bi sicer po navedbah FBI-ja pred smrtjo dejal, da sta s Carnajevom leta 2011 v Massachusettsu ubila tri ljudi. Todašev sicer ni bil osumljen za napad na bostonski maraton.