Teksaški guverner pravi, da se je za potezo odločil, ker ga je zvezna vlada pustila na cedilu. Foto: EPA
Teksaški guverner pravi, da se je za potezo odločil, ker ga je zvezna vlada pustila na cedilu. Foto: EPA
Več desettisoč otrok iz držav Srednje Amerike se je zaradi revščine in nasilja zateklo v ZDA. Foto: EPA

Republikanski guverner, ki velja za mogočega republikanskega kandidata na naslednjih predsedniških volitvah, je svojo odločitev utemeljil z besedami, da se je bil primoran odzvati na dogajanje, ker zvezni vladi ni uspelo zavarovati meje. Od oktobra lani je namreč iz Mehike v ZDA prišlo 57.000 otrok brez spremstva staršev, številni so pobegnili zaradi velike revščine in naraščajočega nasilja med različnimi tolpami, poroča BBC.

Perry je na tiskovni konferenci dejal, da kriminalci vidijo v prihodu otrok možnost za izkoriščanje. "Brez varnosti na meji ne more biti državne varnosti, in Teksašani so že plačali visoko ceno, ker je zvezni vladi spodletelo zavarovati našo mejo," je dejal guverner. "Z akcijo, ki sem jo ukazal danes, bomo okrepili naša prizadevanja v boju proti delovanju kartelov, trgovcev z belim blagom in posameznim kriminalcem, ki ogrožajo varnost Teksašanov in drugih prebivalcev Amerike."

Bela hiša lobira za reformo imigracijskega sistema
Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je v odzivu na Perryjevo potezo dejal, da če Perry meni, da je to ustrezen odgovor, potem naj dela, kar hoče. Hkrati pa je dodal, da bi bilo veliko pametneje, če bi republikanci v kongresu potrdili reformo imigracijskega sistema, s čimer bi na mejo z Mehiko poslali 20.000 novih zveznih policistov in mejnih stražnikov.

Eden izmed razlogov za velik porast prihoda novih nezakonitih priseljencev je tudi zakon, ki je bil sprejet med predsednikovanjem Georgea Busha mlajšega, ki ne omogoča hitrega vračanja priseljencev v izvorne države. Republikanci zavračajo reformo, ker jim tega ne dovoli njihova volilna baza, demokrati pa jim očitajo, da krizo z otroki izkoriščajo v predvolilne namene.

Teksas bodo okrepitve na meji stale 12 milijonov na mesec
Narodna garda v ZDA je organizirana po posameznih državah. Perry je doslej že večkrat neuspešno pozval predsednika Baracka Obamo, naj mobilizira teksaško. Perry se je odločil za ukrepanje, kar mu sicer omogoča tudi zakonodaja, vendar pa to pomeni, da bo stroške morala pokriti zvezna država Teksas. Vojaki na meji bodo državo stali najmanj 12 milijonov dolarjev na mesec.

Pooblastil za streljanje na priseljence ne bodo imeli in bodo lahko le "usmerjali promet". Nezakonitim priseljencem bodo pokazali pot do zbirnega centra zvezne vlade ali jih odpeljali tja.

Večina priseljencev iz Srednje Amerike po prestopu meje nemudoma poišče mejne stražnike, ki zanje poskrbijo in začnejo postopek, ki lahko traja več let. Vmes lahko delajo tudi brez ustreznih dovoljenj, če jih nihče ne ujame, otroke pa skušajo čim prej združiti s starši, sorodniki ali drugimi rejniki.