Moamerja Gadafija so uporniške sile ubile 20. oktobra lani. Foto: EPA
Moamerja Gadafija so uporniške sile ubile 20. oktobra lani. Foto: EPA

Javna podoba umorjenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija je bila dvojna, piše novinarka Al Džazire Hoda Hamid. Med državljansko vojno je vedno dajal vtis odločnega in kljubovalnega vodje. A zvočni posnetki, do katerih se je dokopala novinarka, kažejo, da je bil v zasebnem življenju zmernejši in bolj neodločen.

''V telefonskih pogovorih je občasno zaznati razočaranje nad dogodki, ki so se dogajali znotraj ožjega kroga njegovih sodelavcev. Spet na drugih posnetkih pokaže bojevitost in nenavadne načrte, kot je bil ta, da bi pritisnil na špansko vlado."

V posnetku pogovora s takratnim premierjem Al Bagdadijem Al Mahmudijem je izrazil jezo na Španijo, s katero je v preteklosti dobro sodeloval. Še pred embargom je namreč Španija iz Libije izvozila 13 odstotkov nafte, Gadafi je imel posest na obali Costa del Sol, njegov sin pa se je izobraževal na šoli podjetništva.

Gadafi: Kaj je narobe s Španijo?
Al Muhmudi: Ne vem, še posebej premier je tako odtujen. Podpirali smo jih med njihovo gospodarsko krizo, naš denar smo položili na njihove banke, zdaj pa so nam obrnili hrbet.
Gadafi: Povej jim, da ne cenijo svojega interesa. Povej jim, da bomo priznali Baske. Zagrozi jim s tem in priznaj Andaluzijo.

Kot poroča novinarka, je Gadafi še pred embargom EU-ja iskal nove morebitne kupce nafte.
Gadafi: Nafta je kot droga. Poišči tihotapce. Nekateri so avanturisti; nafto bi kupili zato, ker bi bila cenejša, in jim je malo mar za embargo.
Al Mahmudu: Bom pogledal v Vzhodno Azijo. Svoje ljudi bi morali poslati v Malezijo, Indonezijo in v Singapur.
Gadafi: Ljudje so navajeni na udobje. Tega ni mogoče preprečiti.

Iz pogovorov je razvidno tudi to, da bolj kot je bilo stanje v državi napeto, bolj se je Gadafi oklepal upanja, da ima v državi še vedno vsesplošno podporo. Sredi marca, ko so libijski izseljenci v Londonu in Washingtonu ter še po drugih mestih organizirali protigadafijske proteste, je Gadafi še vedno upal, da bo lahko mobiliziral množične demonstracije podpornikov.

Gadafi: Ali ne podpiraš zelenega shoda?
Al Mahmudi: Naredili smo lokalnega.
Gadafi: Ne tam. Izvedi ga v tujini. Za nas so pomembnejši podporniki v tujini. Izvesti moramo zeleni shod z več desettisočimi Libijci.