KIm se je za razliko od očeta odločil nagovoriti prebivalce. Foto: EPA
KIm se je za razliko od očeta odločil nagovoriti prebivalce. Foto: EPA
Pjongjang
Silvestrovanje na prostem v Pjongjangu. Foto: EPA

Prebivalci najbolj izolirane države na svetu so svojega voditelja prek radijskih in televizijskih sprejemnikov nazadnje slišali leta 1994, ko je govoril dedek zdajšnjega voditelja in ustanovitelj komunistične Severne Koreje Kim Il Sung. Njegov sin Kim Džong Il je le redko spregovoril v javnosti.

Kim Džong Un je oblast prevzel decembra leta 2011 po smrti očeta Kim Džong Ila. Mladi voditelj, ki šteje okoli 30 let, je podedoval obubožano državo, ki je v primežu mednarodnih sankcij zaradi raketnih poskusov in razvijanja jedrskega orožja.

V govoru je Kim dejal, da bo 2013 leto ustvarjanja in sprememb, ob čemer je pozval k radikalnemu obratu, s katerim bi osamljeno in revno državo preobrazili v gospodarskega velikana.

Po njegovih besedah bi se morali Severna in Južna Koreja izogniti napetostim, a je ob tem vseeno zatrdil, da vojaška moč ostaja nacionalna prioriteta. "Vojaška moč države predstavlja njeno nacionalno čvrstost. Šele ko država ustvari vojaško moč, se lahko razvije v cvetočo državo," je prepričan Kim.

Kim je z nagovorom spregovoril deset dni dni po tem, ko je predsednica Južne Koreje postala konservativna političarka Park Geun Hje, hči ubitega južnokorejskega vojaškega diktatorja Park Čung Hija, ki ga je Kim Il Sung skušal ubiti na vrhuncu hladne vojne.

Severna in Južna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj se je vojna na Korejskem polotoku, ki je potekala med letoma 1950 in 1953, končala le s premirjem, mirovnega sporazuma pa niso sklenili.