V bližini prizorišča bombnega napada v Maiduguriju je v času eksplozije potekala poroka in med žrtvami so bili tudi svatje. Foto: Reuters
V bližini prizorišča bombnega napada v Maiduguriju je v času eksplozije potekala poroka in med žrtvami so bili tudi svatje. Foto: Reuters

V soboto zvečer je v dveh eksplozijah v mestu Maiduguri umrlo najmanj 46 ljudi, medtem ko je okoli 50 kilometrov zahodno dve uri pozneje skupina napadalcev divjala v vasi Mainok in ubila 39 ljudi.

Napadalci naj bi bili pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram, ki se bori proti oblastem in si prizadeva za vzpostavitev vladavine strogih islamskih zakonov na severu Nigerije.

Mainok se je v nedeljsko jutro zbudil s še vedno gorečimi hišami, ki so jih zažgali napadalci. Pred mošejo so bila razporejena trupla, ki so čakala na pokop.

Eden izmed vaščanov je povedal, da so napadalci streljali vsepovprek in podtaknili ogenj v vsaki hiši. Oboroženi so bili z avtomatskimi puškami in raketometi.

V Maiduguriju je najprej razneslo bombo pod tovornjakom v gosto naseljenem predelu in ko so ljudje prihiteli na pomoč, je odjeknila še ena eksplozija. Med žrtvami so bili tudi otroci.

Vojaška kampanja brez uspeha
Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je maja lani na severu države razglasil izredne razmere in v boj proti skrajnežem poslal vojsko, a njegova strategija v enem letu ni prinesla konca nasilju in ustrahovanju prebivalstva.

Vojska je uspela doseg skrajnežev do neke mere omejiti na odročne predele, a kritiki Jonathanu, ki se bo prihodnje leto potegoval ponovno izvolitev, vseeno očitajo poraz, saj skoraj ne mine dan brez kakšnega napada.

V štirih letih in pol je bilo v napadih Boko Harama ubitih na tisoče ljudi, skupina pa je postala največja grožnja stabilnosti v največji afriški proizvajalki nafte in najbolj poseljeni državi na celini.

Nigerijski skrajneži skrbijo tudi zahodne države zaradi njihovih povezav z džihadističnimi skupinami v državah na območju Sahela.