Prvi mož IPCC-ja meni, da bi bilo zmanjšanje uživanja mesa učinkovit način v boju proti globalnemu segrevanju. Foto: EPA
Prvi mož IPCC-ja meni, da bi bilo zmanjšanje uživanja mesa učinkovit način v boju proti globalnemu segrevanju. Foto: EPA

Ogromno zniževanje emisij pa bi dosegli tudi, če ne bi jedli hrane (in pili pijač), ki so vezane na prevoz iz oddaljenih držav ali drugih kontinentov in pa hrane, ki mesece preživi v hladilnicah, ki so ogromni potrošniki energije.

dr. Lučka Kajfež Bogataj
Čreda goveda
Bo to nekoč le še prizor v filmih? Foto: EPA

Če bi povprečno britansko gospodinjstvo prepolovilo količino zaužitega mesa, bi to pomenilo večje zmanjšanje izpustov, kot če bi za polovico zmanjšali uporabo avtomobila.

Pachauri je lani v imenu IPCC-ja prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA

Radžendra Pačauri, vodja medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), ki je bil lani za svoja prizadevanja skupaj z Alom Gorom nagrajen z Nobelovo nagrado za mir, je prepričan, da bi morali ljudje zmanjšati količino zaužitega mesa. Njegovo priporočilo posameznikom, kako lahko sami pomagajo k zmanjšanju podnebnih sprememb, je dvignilo nemalo prahu.

Pačauri, ki je bil pretekli teden potrjen za nov šestletni mandat na čelu IPCC-ja, v katerem sodeluje tudi slovenska znanstvenica dr. Lučka Kajfež Bogataj, je dejal, da je sprememba prehranjevanja zelo pomembna zaradi količine izpustov in drugih okolijskih težav, povezanih z vzrejo živali za prehrano. V primerjavi s spreminjanjem prometnega režima in prometnih sredstev je sprememba prehrane veliko lažje izvedljiva.

Več načinov je, kako zmanjšati emisije
"Če bi ljudje uživali manj mesa, zlasti govedine, bi dejansko lahko pripomogli k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Ocene kažejo, da prehrana vegetarijancev prispeva k izpustom tudi od 10 do 20 krat manj emisij, kot pa prevladujoče prehranjevanje z mesnimi izdelki. Ogromno zniževanje emisij pa bi dosegli tudi, če ne bi jedli hrane (in pili pijač), ki so vezane na prevoz iz oddaljenih držav ali drugih kontinentov in pa hrane, ki mesece preživi v hladilnicah, ki so ogromni potrošniki energije. Sem spada seveda tudi hrana iz zamrzovalnikov," je v komentarju za MMC dejala dr. Lučka Kajfež Bogataj.

ZN-ova organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) je presodila, da mesna proizvodnja povzroča skoraj petino izpustov toplogrednih plinov. Ti so posledica proizvodnje hrane za živali, medtem ko prežvekovalci, predvsem krave, s plini oddajajo metan, ki je kot povzročitelj globalnega segrevanja kar 23-krat močnejši kot ogljikov dioksid. Ob tem FAO opozarja, da se bo količina zaužitega mesa do sredine stoletja kar podvojila.

"Če pogledamo učinkovitost dejanja in hitro zmanjšanje v kratkem času, potem je to najprivlačnejša možnost," je dejal Pačauri. "Za začetek se odpovejte mesu en dan v tednu in potem nadaljujte." Ob tem je navedel še druge načine, kako lahko spremenimo življenjski slog in tako pripomoremo k učinkovitejšemu boju proti podnebnim spremembam. "To želim res poudariti: resnično moramo zmanjšati porabo v vsakem sektorju gospodarstva."

Sočutje v svetovnem kmetijstvu (Compassion in World Farming) je organizacija, ki jo je leta 1967 ustanovil britanski kmet, ki je bil zgrožen nad razvojem intenizvnega kmetijstva. Danes si organizacija na miren način prizadeva za odpravo krutih metod na kmetijah, predvsem na živalih.
Manj mesa ima večji učinek kot manj vožnje z avtom
Pačauri bo v prihodnjih dneh nastopil na dogodku, ki ga pripravlja skupina za pravice živali v svetovnem kmetijstvu (Compassion in World Farming). Ta je med drugim izračunala, da če bi povprečno britansko gospodinjstvo prepolovilo količino zaužitega mesa, bi to pomenilo večje zmanjšanje izpustov, kot če bi za polovico zmanjšali uporabo avtomobila. Omenjena skupina je vlade po vsem svetu pozvala, naj uživanje mesa do leta 2020 zmanjšajo za 60 odstotkov.

Pridelovalci hrane: Napad je krivičen
Pričakovati je, da pridelovalci hrane nad njegovim nasvetom ne bodo najbolj navdušeni. Chris Lamb, vodja trženja za prašičjerejsko skupino BPEX, je dejal, da je napad na mesno industrijo krivičen, ob tem pa dodal, da si prizadevajo poiskati dejavnosti, ki imajo največje posledice na okolje, in jih zmanjšati na največjo možno mero. Nekateri predlogi so si nasprotujoči, pravi, po eni strani naj bi zmanjšali izpuste tako, da bi vzrejali črede živali v zaprtih prostorih, toda hkrati bi s tem kršili pravice živali. "Podnebne spremembe so zelo mlada znanost, in naše mnenje je, da je predlaganih veliko poenostavljenih rešitev," je dejal Lamb.

K. T. (po Guardianu)

Ogromno zniževanje emisij pa bi dosegli tudi, če ne bi jedli hrane (in pili pijač), ki so vezane na prevoz iz oddaljenih držav ali drugih kontinentov in pa hrane, ki mesece preživi v hladilnicah, ki so ogromni potrošniki energije.

dr. Lučka Kajfež Bogataj

Če bi povprečno britansko gospodinjstvo prepolovilo količino zaužitega mesa, bi to pomenilo večje zmanjšanje izpustov, kot če bi za polovico zmanjšali uporabo avtomobila.