Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 11 glasov Ocenite to novico!
Kolinda Grabar-Kitarović in Andrej Plenković
Po poročanju časopisa Jutarnji list so odnosi med Kolindo Grabar-Kitarović in Andrejem Plenkovićem ohlajeni tudi zaradi osebnih zamer. Foto: EPA
Sberbank
Odnosi med Rusijo in Hrvaško že leta niso na ravni, ki bi si jih obe državi želeli. Dodatno pa se je zapletlo tudi med krizo v največji hrvaški družbi Agrokor, v kateri je eden največjih upnikov ruski Sberbank, ki je v večinski lasti ruske države. Foto: EPA

Dodaj v

"Tiha vojna" med hrvaško predsednico Grabar-Kitarovićevo in premierjem Plenkovićem?

Nadaljevanje spopada tudi zaradi osebnih razmer
12. oktober 2017 ob 19:23
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaški časopis Jutarnji list piše, da hrvaški premier Andrej Plenković skuša storiti vse, da obisk hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović v Moskvi prihodnji teden ne bi bil uspešen.

Časopis tako piše, da je Plenković prepovedal ministricama za zunanje zadeve Mariji Pejčinović Burić in gospodarstvo Martini Dalić udeležbo v hrvaški delegaciji za Rusijo.

Plenković se je za to odločil, čeprav gre za enega najpomembnejših hrvaških dvostranskih srečanj letos, na katerem bodo prevladovale gospodarske teme. Časopis navaja, da bosta v delegaciji "le" državna sekretarja z ministrstev za zunanje zadeve in gospodarstvo. Bosta pa v njej notranji minister Davor Božinović, ki velja za enega najtesnejših in najzaupnejših Plenkovićevih sodelavcev, ter ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek, napoveduje časopis.

Poudarja, da je celo ruski predsednik Vladimir Putin pred kratkim napovedal obisk Grabar-Kitarovićeve, kar da kaže na pomembnost dogodka. Med ruskimi gostitelji bo prav tako zunanji minister Sergej Lavrov.

Plenković preprečil predajo poslopja za rusko veleposlaništvo?
Poleg tega, nadaljuje Jutarnji list, je premier Plenković zadnji čas preprečil predajo poslopja za rusko veleposlaništvo v Zagrebu, ki je bila dogovorjena med pomladanskim srečanjem nekdanjega hrvaškega zunanjega ministra Davorja Iva Stierja z njegovim ruskim kolegom Lavrovom v Moskvi. Obstoječe poslopje ruskega veleposlaništva v Zagrebu ne zadovoljuje potreb ruskih diplomatov, zaradi česar so v dogovoru s hrvaško stranjo izbrali novo poslopje v Zagrebu. V skladu z dobro diplomatsko prakso je Rusija hrvaškim diplomatom prepustila stavbo v Moskvi, v zameno pa bi Hrvaška morala zagotoviti novo poslopje ruskim diplomatom v Zagrebu, a se to ni zgodilo, domnevno zaradi visokih stroškov za rusko rezidenco v hrvaški prestolnici.

S sedeža hrvaškega zunanjega ministrstva so zanikali, da bi vlada ovirala dogovor zaradi pomanjkanja denarja. Poudarili so, da gre za zapleteno vprašanje in da pristojne hrvaške institucije še niso podale svojih mnenj, vlada pa še ni dobila ustreznega predloga za uresničitev dogovora. Odpiranje te tehnične teme pred obiskom Grabar-Kitarovićeve lahko zasenči pomembne gospodarske in politične teme, ki so pomembne za izgradnjo novih odnosov med Rusijo in Hrvaško, še piše časopis.

Omenja tudi nesoglasja med Plenkovićem in Moskvo glede reševanja položaja v Ukrajini, saj hrvaški premier vztraja, da je najboljši primer za rešitev ukrajinske krize postopek mirne reintegracije vzhodne Slavonije, kar je naletelo na ostro nasprotovanje Kremlja.

Plenković zanika poročanje časopisa
Medtem pa je Plenković na četrtkovi seji vlade zanikal poročanje časopisa in poudaril, da gre za "eno izmed bizarnejših medijskih trditev o hrvaški zunanji politiki v zadnjem času". Poudaril, je da niso točne niti utemeljene informacije o tem, da vlada obstruira uradni obisk predsednice države v Rusiji. Povedal je, da so tudi na seji vlade pripravili dva dokumenta o gospodarskem in kulturnem sodelovanju z Rusijo, ki bosta podpisana v Moskvi.

V hrvaški delegaciji tudi obe ministrici
Potrdil je, da bo v delegaciji hrvaške predsednice tudi Dalićeva, tako kot tudi ministra Božinović in Obuljen Koržinkova ter državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Zdravka Bušić. Poudaril je, da je "tehnično vprašanje" poslopja ruskega veleposlaništva v Zagrebu na dnevnem redu že četrt stoletja in ne v zadnjih nekaj dneh. Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić je pred začetkom vladne seje novinarjem povedal, da "Rusom ni ustrezalo nič od tega, kar jim je Hrvaška ponudila".

Odnosi med Rusijo in Hrvaško ne najboljši
Odnosi med Rusijo in Hrvaško že leta niso na ravni, ki bi si jih obe državi želeli. Dodatno pa se je zapletlo tudi med krizo v največji hrvaški družbi Agrokor, v kateri je eden največjih upnikov ruski Sberbank, ki je v večinski lasti ruske države. Agrokor Sberbanku dolguje približno milijardo evrov.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 12.10.2017 ob 20:04
V skladu z dobro diplomatsko prakso je Rusija hrvaškim diplomatom prepustila stavbo v Moskvi, v zameno pa bi Hrvaška morala zagotoviti novo poslopje ruskim diplomatom v Zagrebu, a se to ni zgodilo, domnevno zaradi visokih stroškov za rusko rezidenco v hrvaški prestolnici.

klasični Hrvati.
tupamaross
# 12.10.2017 ob 21:23
Ravno danes je bilo na televiziji, da svoje "heroje" spet pošiljajo
na Ruske meje, ki naj bi jih poslali v kratkem še in so "ponosne"
vojake spraševali ali so ponosni, ki pa so nekako čudno govorili.
Neka novinarka sporoča, da je Hrvaška ponosna, da kot "branik"
bo branila Poljsko, Latvijo, Litvijo... Saj to ni res...

Vodilni švicarski časopis Neue Zurcher Zeitung je pred dnevi
pisal o Hrvaški, da, kot bi se jim dobesedno zmešalo. Opisujejo,
da Hrvaška z vsemi svojimi sosedi ustvarja sovraštvo, istočasno
pa si nabavlja orožje,predvsem letala,kot bi hotela z vsemi v vojno.

Tistim, ki ne vedo, se ponavlja natančno tisto, kar se je na Hrvaškem
dogajalo med leti 1941 in 1945, ko so "ponosne" vojake spraševali,
ali so ponosni, da gredo skupaj z Nemci v boj proti Rusom. Ker se
nihče od več tisoč teh vojakov ni vrnil domov živ, sedaj ni nikogar, ki
bi vsem tem Hrvaškim vojakom povedal, da jih tam čaka isto.

Hrvaška dobesedno hoče vojno, ker se zaveda, da v mirnem času ne
bo mogla preživeti, ji pa sploh ni važno ali bo v tej vojni zmagovalka
ali pa poraženka...

Na ulice Hrvaške v vseh večjih mestih je prišlo milijon upokojencev,ki
zahtevajo 19% povišanje pokojnin retroaktivno od 1999 leta naprej...

Pri njih je srhljivka, vendar tudi mi nismo tako daleč od njihove srhljivke.
dule5
# 12.10.2017 ob 20:49
zmenjeno da hrvati dobijo v rusiji-realizirano
rusi na hrvaškem- ma ko jih šljivi
djurif
# 12.10.2017 ob 20:01
Ne razumem hrvate, kaj bi radi s tem dosegli, da so skregani s celim svetom. Ze tko so v dreku, pa bodo zmeraj globlje. Sama ciganija je ze dol. Vse propada, tujega pa nocejo oziroma tuji nocejo na njihov trg. Vse v smislu "ko jih je**".
tupamaross
# 12.10.2017 ob 21:26
Čudi me, da naši niso ničesar poročali o protestih
upokojencev na Hrvaškem v vseh njihovih mestih.

Verjetno nas je strah naših upokojencev, da ne bi
naredili isto po zgledu hrvaških.
cairns
# 12.10.2017 ob 20:42
Odnosi med Rusijo in Hrvaško ne najboljši

Seveda ne, ker ruska banka zahteva vračilo denarja ki ga je v obliki kredita posodila Agrokorju.
Pri denarju Rusi ne bodo popuščali ker gre za milijardo €. Njih tudi ne briga kdo je sedaj lastnik.
ZVONKO
# 12.10.2017 ob 20:00
Resen znotraj HDZovski spopad, ki kaže na sesedanje kompletne hierarhije tridesetletnega gospostva neo/post ustaštva (tuđmanizma), ki je prišlo do skrajnih meja. V pogojih resne revščine cca 30% populacije in množičnega izseljevanja mladih to zna biti resna zadeva - seveda v odvisnosti od eksplozivnih učinkov onega "Agrokor" (zaenkrat kaže, da gre za luknjo med 2 in 3 milijarde Evrov: konzervativna ocena).

Sicer pa tudi ideološko/zunanjepolitično: Kitarović je NATO uslužbenka na začasnem delu na Hrvaškem, Plenković bivši uradnik Evrope. Do Trumpa je to vse zlahka šlo skupaj, pa danes ne več.
whitwice
# 12.10.2017 ob 21:24
Spet dogovor s figo v zepu. A je sploh se kdo zacuden ob teh Hrvatih in njihovih dogovorih. Cisto nic jim ni sveto.
tupamaross
# 12.10.2017 ob 22:48
Dragi ZVONKO,
imam utemeljitev. Švicarski časopis, ki sem ga že navedel
zgoraj. Verjemi, da to ni zraslo na mojem zeljniku. Hrvaški
narod imam enako rad, kod naš narod in Srbe, vendar, ko
pišem "naš narod," "Srbski narod, " ali Hrvaški narod," tu
vedno imam v mislih voditelje teh držav, ki odločajo o
življenju in smrti, nikakor pa ne mislim celotni narod.

Torej mi včasih malo poglej skozi prste, ker so to komentarji
in zelo hitro pišem. Včasih mi prsti tipkajo hitrejše, kot mi to
možgani dovoljujejo.

Lep pozdrav in lahko noč!
ZVONKO
# 12.10.2017 ob 21:34
tupamaross

Hrvaška dobesedno hoče vojno, ker se zaveda, da v mirnem času ne
bo mogla preživeti, ji pa sploh ni važno ali bo v tej vojni zmagovalka
ali pa poraženka...
---------------
Oprosti, a zdi se mi, da debelo pretiravaš. Da obstajajo krogi radikalnega neo in post-ustaštva, ki pomišljajo v tej smeri - je možno, morebiti celo nedvomno... Da pa je takšno pro.vojno razpoloženje večinskega (kaj šele celote) prebivalstva, ki ga opisuješ - to (po moje) ne drži!

Hrvaška je debelo razcepljena po številnih linijah, od različnih, heterogenih dežel/regij (s historično zelo močnimi identitetami - Dalmacija, Istra, Dubrovnik...) pa vse tja do cepitve med levico in desnico. To slednje vsaj v dveh pomenih: ono v smislu partizanstva in ustaštva, a tudi današnjem med HDZ in SDP, kar pa - to drži - zlagoma izginja in se utaplja v partitokraciji.

A imaš kakšno resnejšo utemeljitev tistega, da "dobesedno hoče vojno"...? Lahko morda rečeš, da jo vladajoča kasta, režim, morda vlada... hoče... (v smislu NATO ritolizništva), a to niti slučajno ni ne večina in ne cela Hrvaška. Kaj porečeš?
piskotoksiq
# 12.10.2017 ob 21:40
Tema pogovorov bo Sberbank Agrokor ...
whitwice
# 12.10.2017 ob 21:31
Tupamaross
Vse res kar si napisal z izjemo zadnjega stavka. V nicemar, a res v nicemer nismo podobni zdraharjem na Hrvaskem. Pri nas steje diplomacija, ne kupovanje orozja in letal. Pa tud upokojenci in vsi ostali smo precej ampak res precej na boljsem kot hrvatje. Pa nas je reality check ze docakal, njih se caka z agrokorjem na celu. Povrh vsega imajo najmanjsi prirastek prebivalstva v evropi in enega najvecjih % kar zadeva izseljevanja
Resnicno jim gre slabo. Ampak vazn da majo dnar za nova rabljena letala od americanov.
HOR
# 12.10.2017 ob 21:20
Zagiji zgagiji delajo nekredibilno zgago na vse strani...
borut-blas
# 12.10.2017 ob 21:55
očitno je plenkovič ugotovil da je hrvaška ruska lastnina in je od groze v stanju zmanjšane prištevnosti ...
k sebi bo prišel , ko bo ugotovil, da so rusi itak vse prodali kitajcem
hdzjevci se lahko počasi začnejo učiti kitajsko
kina ni hao !
ni hao ma kelodia ?
Binder Dandet
# 13.10.2017 ob 07:09
Od hrvaske politike ne bi nikoli pricakoval nespostovanja dogovorjenega.
vranek
# 13.10.2017 ob 02:05
Roko_ drzave, nas 27 smo EU. Gospoda v Bruslju so vedno iz ene izmed clanic. Ampak, kot da vam tega ni mogoce dopovedati. Tako Spanija ne bo sama sebi mediator, niti se hevaska ne bo prizemljila. Hrvatje so naduta, nesramna in nepostena nacija, za katero nimam vec niti kancka razumevanja. Naduti revezi.
Roko_europe
# 12.10.2017 ob 23:35
Hrvati z trenutnim vodstvom delajo korake nazaj. Njihov ego, kateri je po dobljeni vojni v 90h še narastel, je zelo velik in tega se sami zavedajo in prav bi bilo, da bi jih kdo diplomatsko prizemljil. Kot država kljub delno razvitemu turizmu stagnira in je na poti bankrota. A kaj ko to ni mar EU...Bruseljska gospoda take "ubožce" po denarju in v glavah vabijo z odprtomi rokami, saj bodo kupovali in se zadolževali pri vsem, kar jim bo "gospoda" ukazala!
tupamaross
# 12.10.2017 ob 22:41
Whitwice,
načelno se strinjam z Tabo. Precej komentarjev sem že napisal
in včasih malo pretiravam.

V glavnem imaš prav, le pri upokojencih nismo tako oddaljeni od
Hrvatov.

Lep pozdrav!
YonKippur
# 12.10.2017 ob 22:00
Omenja tudi nesoglasja med Plenkovićem in Moskvo glede reševanja položaja v Ukrajini, saj hrvaški premier vztraja, da je najboljši primer za rešitev ukrajinske krize postopek mirne reintegracije vzhodne Slavonije, kar je naletelo na ostro nasprotovanje Kremlja.
Izgleda, da sem manjkal pri tej uri geografije...
Kazalo