ZDA želi, da Kitajska močneje pritisne na Severno Korejo. Foto: Reuters
ZDA želi, da Kitajska močneje pritisne na Severno Korejo. Foto: Reuters
Srečanje ministrov ZDA in Kitajske
Kitajska meni, da bi morale biti ZDA bolj prožne glede vprašanja Severne Koreje. Korejski spor je, kot menijo v Pekingu, posledica hladne vojne. Foto: Reuters
Tillerson na Kitajskem

Tillerson se je srečal s kitajskim zunanjim ministrom Vang Jijem, na skupni tiskovni konferenci po srečanju pa je ameriški minister dejal, da sta ZDA in Kitajska zavezani preprečevanju spora na Korejskem polotoku, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Razmere na Korejskem polotoku so dosegle "precej nevarno raven", Kitajska in ZDA pa bosta skušali s skupnimi močmi prepričati Pjongjang, naj se odpove jedrskemu orožju, je povedal Tillerson.

Vang tako za sankcije kot za pogovore
Vang je medtem poudaril, da resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov ne pozivajo zgolj k sankcijam proti Severni Koreji, temveč tudi k obnovitvi pogovorov za umiritev napetosti v regiji. "Vse strani morajo uvesti sankcije, a hkrati obnoviti tudi pogovore," je dejal.

Tillerson je pred odhodom v Peking presenetil z ostro retoriko glede Severne Koreje, ko je v Seulu dejal, da so na mizi vse opcije, tudi vojaško posredovanje.

Peking: Tudi ZDA naj pokažejo prožnost
Zaradi jedrskega oboroževanja Severne Koreje so nezadovoljni tudi v Pekingu, kjer pa obenem za stopnjevanje napetosti krivijo Washington. Kitajska namreč meni, da je korejski spor posledica hladne vojne in ameriško-severnokorejskega soočenja, zato morajo tudi v Washingtonu pokazati večjo prožnost.

"Upamo, da bodo vse strani, vključno z našimi prijatelji iz ZDA, s hladnimi glavami in celostno ocenile situacijo ter prišle do modre odločitve," je o severnokorejski situaciji dejal kitajski zunanji minister Vang in posvaril, da se situacija lahko vrne na pravo pot, lahko pa se tudi poslabša in konča s konfliktom.

Olja na ogenj je prilil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je, tik preden je Tillerson prispel v Peking, na družbenem omrežju Twitter zapisal, da se Severna Koreja "grdo obnaša" in da je Kitajska storila bore malo, da bi pomagala pri izboljšanju razmer.

Odnosi med velesilama so se sicer še dodatno zapletli zaradi namestitve ameriškega protiraketnega obrambnega sistema v Južni Koreji.

Tillerson in Vang sta se zavzela tudi za okrepitev sodelovanja na področju trgovine in investicij. Napovedala sta še, da se bosta njuni državi soočili z nasprotnimi stališči na področju trgovine.

Tillerson na Kitajskem