Tony Blair naj bi s svojimi svetovanji zaslužil do 20 milijonov funtov letno. Foto: Reuters
Tony Blair naj bi s svojimi svetovanji zaslužil do 20 milijonov funtov letno. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić je bil v času bombardiranja Beograda minister za informiranje in takrat zelo oster kritik Tonyja Blaira. Foto: EPA

Tony Blair bo na spisek držav, ki jim svetuje, dodal še Srbijo. Natančneje, svetoval bo premierju Aleksandru Vučiću, njegova vloga pa naj bi bila predvsem pomoč Srbiji pri njenem približevanju Evropski uniji. Blair je s svojimi sodelavci v zadnjih mesecih večkrat obiskal Beograd, da bi se seznanil s svojim novim delovnim okoljem, svetovanje pa naj bi po poročanju Guardiana, ki se sklicuje na uradne vire iz Srbije, plačali Združeni arabski emirati.

Poleg pomoči pri približevanju Evropski uniji bo Blair Vučiću pomagal tudi pri vzpostavitvi enot, ki bodo pomagale ustvariti sektorje za zdravje, izobraževanje, kriminaliteto, ekonomijo, infrastrukturo in pravo.

Vsi prepričani, da je Blair nenavadna izbira za svetovalca
Zanimivo je, da si je Vučić, ki je bil med bombardiranjem Beograda minister za informiranje in takrat izjemno glasen Blairov kritik, za svetovanje izbral prav njega. Blair je bil namreč leta 1999, ko je Nato bombardiral Beograd, eden ključnih podpornikov tega bombardiranja.

Tudi srbski opozicijski voditelji pravijo, da je Blair nenavadna izbira svetovalca Vučiću, glede na njegove ostre kritike. "Kako lahko nekoga tako ostro kritiziraš, nato pa postane on ključni dejavnik v tem, da naredimo našo vlado učinkovitejšo," je povedal Borko Stefanović, vodja največje opozicijske skupine v parlamentu.

Skeptični so tudi do storitev, ki jih Blair lahko ponudi Srbiji. "Nihče nam ni izdal nobenih podrobnosti, saj so se o pogodbi dogovarjali v zelo zaprtem krogu. Nekaj ljudi je že predavalo v Srbiji, a ne vidim nobenega smisla v tem projektu. Niso nam povedali ničesar, kar še nismo vedeli," je povedal eden od ministrov v vladi, ki pa je želel ostati neimenovan.

Blair na Bližnjem vzhodu v konfliktu interesov?
Svetovalni dogovor ne bo ujezil le Srbov, ki Blairu zamerijo njegovo vlogo v Natovem bombardiranju Srbije leta 1999, ampak tudi nasprotnike njegovih poslovnih interesov na Bližnjem vzhodu. Kritiki namreč trdijo, da Blairovi osebni interesi, predvsem finančne vezi z Abu Dabijem, škodijo njegovemu položaju posebnega odposlanca bližnjevzhodne četverice (Združeni narodi, ZDA, Rusija in Evropska unija) za Bližnji vzhod.

Chris Doyle, direktor Sveta za arabsko-britansko razumevanje, je za Guardian povedal, da se mora Blair odločiti med svojimi poslovnimi interesi in svojim položajem kot odposlanec. "Za zdaj ni nobenih jasnih delitev med Blairovimi diplomatskimi prizadevanji in poslovnimi priložnostmi na Bližnjem vzhodu," je dejal in dodal, da je njegova vloga kot odposlanca za Bližnji vzhod ključnega pomena. "Njegov odnos s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom je pomemben za zgradnjo palestinskega gospodarstva, a bi njegove vezi z Abu Dabijem vse to izničile," je še dodal.

Blair naj bi zaslužil 20 milijonov funtov na leto
Kakšen je zaslužek nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira, ni znano, a je Financial Times leta 2011 ocenil, da na leto zasluži približno 20 milijonov funtov. Do zdaj je sodeloval že z vladami Ruande, Albanije, Mongolije, Kazahstana, Azerbajdžana in Kuvajta ter vladami Sierre Leone, Liberije, Gvineje, Nigerije, Etiopije in Senegala.