Svet

Poudarki

  • Pošiljke humanitarne pomoči so podvržene rednim carinskim postopkom
Konvoj vojaških tovornjakov na poti v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
Vojake sta na pot pospremila premierka v odhajanju Alenka Bratušek in minister za obrambo v odhajanju Roman Jakič. Foto: BoBo
Adra Slovenija
Humanitarna organizacija Adra Slovenija je kljub zapletom v BiH prepeljala že drugi tovornjak s humanitarno pomočjo. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragić
V kulturno-pastoralnem centru Srbske pravoslavne cerkve zbirajo pomoč za vse prizadete v poplavah v Srbiji in Bosni in Hercegovini. Pridružila sta se jima tudi košarkarja Rašo Nesterović in Goran Dragić. Foto: BoBo
Solidarnost do prebivalcev nekdanje skupne države je velika: na vseh koncih Slovenije se zbira pomoč, ki jo bodo v prihodnjih dneh odpeljali v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
VIDEO
Poslana pomoč kaže na vel...
VIDEO
Težave pri dostavi humani...
VIDEO
Proti jugu vojaški konvoj...
VIDEO
Slovenija pomaga
VIDEO
Na poplavljenih območjih...

Dodaj v

Tovornjaki s pomočjo v BiH le z ustrezno dokumentacijo

Na poti proti BiH in Srbiji tudi 13 tovornjakov Slovenske vojske
20. maj 2014 ob 13:59,
zadnji poseg: 20. maj 2014 ob 19:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Nismo zavrnili tovornjaka s slovensko pomočjo, le zahtevamo dokumentacijo. Ne bodo plačali carine, a moramo spoštovati carinske postopke," so za MMC pojasnili z mejnega prehoda Gradiška.

Humanitarno društvo Adra Slovenija, ki je v Sloveniji zbiralo pomoč za žrtve poplav v Srbiji in BiH-u, je na MMC namreč poslalo sporočilo, da ima njihov tovornjak s humanitarno pomočjo zaplete na mejnem prehodu Stara Gradiška med Hrvaško in BiH-om in da bi se lahko tovornjak vrnil v Slovenijo.

Na pot tudi konvoj vojaških tovornjakov
Okoli 14. ure je proti BiH in srbiji odpeljal konvoj 13 tovornjakov Slovenske vojske z materialno pomočjo, ki sta jo zbrala Rdeči križ in Karitas. Predsednica vlade v odhajanju Alenka Bratušek se je ob tej priložnosti še enkrat javno zahvalila vsem državljanom, ki so prispevali pomoč, in vsem organizacijam, ki so pri tem sodelovale. Kot je poudarila, bo Slovenija v tej resnično zelo veliki katastrofi še naprej pomagala. Proti BiH je odrinil tudi tovornjak Žita z 11 tonami prehrambenih izdelkov, so sporočili iz podjetja.

Včeraj brez zapletov na meji
Že v ponedeljek je v BiH odpotoval prvi konvoj Adre z 22 tonami humanitarne pomoči, ki so jo razdelili v Derventi. Tovornjak je prestopil mejni prehod Brod brez vsakršnih zapletov. Hrvaška jim je celo omogočila prehod brez plačila cestnine, kar te dni velja za vse tovornjake ali konvoje s humanitarno pomočjo. Ko so pomoč razdelili, se je akcija zbiranja nadaljevala, "saj so ljudje množično prinašali stvari. V ponedeljek zvečer smo zato poslali nov tovornjak (10 ton) in po istem postopku uredili vso dokumentacijo, popis tovora, dogovor o brezplačni avtocesti na Hrvaškem. Cilj je bil Banjaluka, a na meji so tovornjak ustavili, češ da ni nikogar, ki bi to urejal, in da je treba čakati do 8. ure zjutraj. Ko so prišli cariniki, so povedali, da prehod čez mejo ni mogoč, da moramo vse razpakirati, posebej popisati, ocariniti in plačati carino, da gremo lahko čez mejo. Ker gre za humanitarno pomoč, mi tega denarja nimamo ... Teh 10 ton pomoči je na meji, če se ne bo to hitro razrešilo, se bo tovornjak vrnil v Slovenijo," je za MMC razložila Patricija Virtič iz Humanitarnega društva Adra Slovenija.Prehod Gradiška: "Moramo spoštovati carinske postopke"

Za pojasnila smo poklicali na mejni prehod Gradiška, kjer so nam potrdili, da je tam res slovenski tovornjak s humanitarno pomočjo, ki pa ga niso zavrnili, "le zahtevajo dokumentacijo in deklaracijo, da bo lahko špedicija kočala postopek." Za MMC so potrdili, da tovornjak s humanitarno pomočjo, ki jo je zbralo društvo Adra, "ne bo plačal carine, a treba je spoštovati carinske postopke".

Šum v komunikaciji?
V ponedeljek so iz Uprave za posredno obdavčenje Bosne in Hercegovine iz Banjaluke sporočili, da so svetu ministrov BiH-a predlagali, "da bi bile vse humanitarne pošiljke, ne glede na to, kdo je pošiljatelj, oproščene dajatev in inšpekcijskih kontrol za nedoločen čas." A po neuradnih informacijah, ki jih je dobil MMC, to ni bilo sprejeto, in verjetno so zato nastali zapleti.

Redni carinski postopki
To dokazuje tudi današnje sporočilo Uprave za neposredno obdavčenje Bosne in Hercegovine, v kateri so zapisali, da se je način pošiljanja oziroma oproščanja pošiljk človekoljubne pomoči spremenil glede na informacije, ki so jih sporočili včeraj, 19. maja 2014. To pomeni, da bodo pošiljke humanitarne pomoči podvržene rednim carinskim postopkom, torej, da bo treba za pošiljke vložiti deklaracijo prek špediterja. Prav tako bodo opravljene inšpekcijske kontrole, če bo v pošiljki hrana (tržna in veterinarska kontrola za živila živalskega izvora), zdravila in sredstva za dezinfekcijo (zdravstvena inšpekcija).


V Carinski upravi RS zato predlagajo, da se vse pošiljke usmerijo na mejne prehode, kjer so terminal za carinjenje in inšpekcijske službe: mejni prehodi Izačić, Gradiška, Brod, Orašje, Zvornik in Aerodrom Sarajevo. Prejemnik blaga mora biti obvezno humanitarna organizacija v BiH ali drug javni organ (npr. občina, šola, kanton …). Osnova za carinjenje ostaja seznam blaga, na katerem je naveden prejemnik, in izjava pošiljatelja, da gre za brezplačno humanitarno pomoč za žrtve poplav. Najave pošiljk Ministrstvu za varnost BiH niso več potrebne. Za dodatne informacije se lahko obrnete na Upravo za neposredno obdavčenje BiH.


"Lahko bi vozili orožje"

Na slovenskem veleposlaništvu v Sarejevu so nam dejali, da je vlada BiH-a vnaprej povedala, "da bodo imeli vstop v državo kot humanitarna pomoč le tisti, ki bodo imeli popis materiala, in najlažje bo, če bi ta popis prišel skupaj s papirji izpostave Rdečega križa ali drugimi humanitarnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s to pomočjo." Dejali so še, da se jim je do zdaj najavil le en konvoj 12 tovornjakov Slovenske vojske. "Oni so se nam oglasili in nam povedali vnaprej. Dali smo jim kontakt z Rdečim križem, imajo pripravljene vse papirje ... Zdi se mi čudno, kako si ljudje mislijo, da bodo z zaprtimi tovornjaki prišli na mejo in vstopili v državo, ne da bi jih kdo pogledal. Če pretiravam, lahko bi vozili orožje," so nam še dejali na slovenskem veleposlaništvu.

Slovenska humanitarna BO dostavljena še danes
Patricija Virtič
je za MMC zatrdila, da so imeli vso zahtevano dokumentacijo, "a kot so mi javili pred nekaj minutami, so v BiH-u nekaj spreminjali zakonodajo in zdaj je prišlo do zmede, saj so sprva zahtevali neke druge papirje, kot smo jih imeli ... Zdaj, po posredovanju, pa so ti papirji v redu in rečeno nam je bilo, da bo humanitarna pomoč dostavljena še danes."

Adra Slovenija je med drugim na Facebooku zapisala: "Vodja odprave, ki je deset ur čakala na carinskem terminalu, nam je sporočil, DA SO PREČKALI MEJO IN SO KONČNO NA POTI V BANJOLUKO!! Hvala vsem za pritiske in pomoč. Ne damo se!"

Obrnite se na registrirane organizacije
Če boste humanitarno pomoč poskusili čez mejo peljati kot fizične osebe, pa četudi pomoč peljete svojim družinskim članom, boste plačali carino. Zato je tudi Carinska uprava Republike Hrvaške že v ponedeljek izdala opozorilo, da se humanitarna pomoč za poplavljena območja v BiH-u in Srbiji v čim večji meri dostavlja registriranim človekoljubnim organizacijam v Republiki Sloveniji, npr. Rdeči križ, Karitas …

Pomagajo tudi glasbeniki:

V nedeljo, 25. 5. bo v Kinu Šiška dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili Elvis Jackson, Repetitor in Damir Avdić.

Zoran Predin bo na dobrodelnem koncertu nastopil 27. maja ob 19. uri v Pravoslavni cerkvi v Ljubljani

Registrirane organizacije imajo olajšane carinske formalnosti, dobro so seznanjene s carinskimi postopki, pošiljke pa najavljajo hrvaškemu Državnemu uradu za zaščito in reševanje, ki jih prednostno obravnava. Pri prevozu večjih pošiljk pomoči hrvaška carina svetuje uporabo mejnih prehodov Stara Gradiška za BiH in Bajakovo za Srbijo. Za dodatne informacije sta na voljo e-naslova: operativno@carina.hr in javnost@carina.hr.

Katja Štok

AKCIJA, KI JO ORGANIZIRA ga. MILENA DJUKIC: Dekani 3a (petek, 23. maj, in sobota, 24. maj, med 10.00 in 18.00);


- RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana. TRR je odprt pri banki SKB.

SI56 0310-0111-1122-296,
SWIFT: SKBASI2X
Koda namena CHAR
Sklic za RK Bosna: 00 937057
Sklic za RK Srbija: 00 937058


- SLOVENSKA KARITAS, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana;

TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH
Sklic: SI00 625
Koda namena: CHAR,
BIC banke: LJBASI2X625
Za poplavljene v Srbiji in BiH-u lahko prispevate 5 evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919. Zbrana sredstva bodo uporabljena za pomoč, ki jo bo realizirala Karitas Srbije in BiH-a.

- UNICEF, Pavšičeva 1
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
BIC/SWIFT: LJBASI2X
SKLIC: SI00 41103
KODA NAMENA: CHAR
NAMEN: POMOČ V POPLAVAH


- ZBIRNA MESTA humanitarnega društva ADRA Slovenija

- Celje: Kulturniška 40 (040 642 074 - Vladimir Šunjevarić);
- Ljubljana: Njegoševa 15 (031 269 117 - Pia Mlinar), od ponedeljka do petka, od 8. do 20. ure;
- Krško: Cesta 4. julija 17 (041 250 321 - Jože Abram);
- Kranj: Gostilna Sonce, Škofjeloška c. 112 (041 330 041 - Saša), od ponedeljka do srede od 7.30 do 23. ure;
- Velenje: Efenkova 61. (040 669 306), od ponedeljka do torka, od 16. do 18. ure
- Lesce: Avtopralnica Priti, Alpska 62 (040 521 411 – Jure Žagar), od ponedeljka do četrtka, od 8. do 20. ure;
- Ptuj: Belšakova 71. (040 528 021 – Olga Popov), torek od 16. do 18. ure in četrtek od 12. do 16. ure;
- Maribor: Primčeva 1 (051 450 145 – Jelena Ostojić Jović; 041 433 458 – Tejo Drevenšek), ponedeljek in torek ves dan;
- Grosuplje: Kongo hotel in casino. Ljubljanska cesta 65 (041 985 487 – Milan Kovačevič);
- Nova Gorica: Športno društvo Rožna dolina. Vipavska cesta 16. Športni park v Rožni dolini (igrišče pri krožišču), ponedeljek od 12. do 15. ure in od 18. do 20. ure ter v torek od 13. do 16. ure. (Svetlana Rakita (040 416 346), Gregor Sever (041 304 008));
- Ormož: Hardek 17. Skladišče Rdečega križa (040 528 021 – Olga Popov), sreda od 10. do 12. in od 15. do 18. ure;
- Borovnica: Zavod TRI-NITI (031 651 330 – Špela Grohar).


- ZBIRNA MESTA PO SLOVENIJI:

- DOL PRI LJUBLJANI: Glasbena šola Pustotnik (Vinje 37), vsak dan med 8. in 22. uro (041 879 354 - Tjaša)

- GORIČKO: Gasilski dom Bodonci (občina Puconci) od 19. maja do 22. maja do 17.00.

- JESENICE: Društvo up, Spodnji Plavž 24e, od 19. do 23. maja med 8.00 in 18.00.

- KOPER: *Pisarna Študentskega sveta Univerze na Primorskem
* Obalna sindikalna organizacija KS90, Trg Brolo 2, 20. maj (8.00-18.00)
in 21. maj (8.00-17.00)


- LJUBLJANA, *Zveza svobodnih sindikatov Slovenije
račun odprt pri Delavski hranilnici: 61000-3000000051
Sklic: 11096
Namen: Pomoč žrtvam poplav

- MARIBOR: * Tehniške fakultete Univerze v Mariboru (glavni vhod), od 19. do 21.
maja med 9.00 in 17.00 (040 549 878 - Sašo Kos, 040 989 753 - Aleš
Žibert).
* Društvo popotnikov VAGANT, Zagrebška 47

- MORAVČE: Gasilski dom PGD Moravče (Šlandrova 7), 20. maj in 21. maj, med 18. in 20. uro.

- MURSKA SOBOTA, prostori soboškega gradu, Trubarjev drevored 4, 8051 336 263 - Špela Horvat)

- PTUJ: pred gasilskim domom na Ptuju (Natašina pot 1), sobota, 24. maj, med 9. in 13. uro

- ŠENTJUR: Skladišče RKS - Območno združenje Šentjur (Cesta Miloša Zidanška 9 a), vsako sredo med 9. in 12. uro ali po dogovoru (03 747 13 60 ali 031 794 189)

- VELENJE: Dom borcev in mladine (Kopališka cesta 3), pomoč zbirajo do četrtka, 22. maja, med 8. in 18. uro.

- VRHNIKA: V gasilskem domu na Vrhniki, Jelovškova 3, do petka med 15. in 19. uro


- SRBSKI KULTURNI CENTER DANILO KIŠ (Parmova 41, Ljubljana) zbira sredstva na:

ŽIRORAČUN srbskega finančnega ministrstva: 01-504619-100193230-000000-0000
NAMENSKI DEVIZNI RAČUN za odpravljanje posledic poplav
IBAN: RS35908504619019323080
SWIFT MESSAGE: FIN 1
NAMEN: Donacija BALKAN


- HRVAŠKI DOM, Masarykova 14, Ljubljana

Denarne prispevke je mogoče nakazati na številko računa Hrvaškega kulturnega društva v Mariboru: SI56 1010 0004 4564 123, odprtem pri Banki Koper, s sklicem "Za poplavljena področja".


- ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE

SI56 6100-0000-3512-232
Koda namena CHAR
Sklic za Bosno: 00 07-5000
Sklic za Srbijo: 00 07-5001
s pripisom POMOČ ZA OTROKE

"Slovenija za Bosno in Hercegovino"
Konzorcij nevladnih organizacij (MDD Merhamet Slovenija, Zavod Karo, Zavod KROG, Društvo BHSP Ljiljan, KUD Sevdah, KŠD Sandžak, Žensko združenje Bedem, Združenje Sezam, Racio Social, Zavod Čarobna preproga, mednarodna mreža Food for Life Global) v sodelovanju z Veleposlaništvom Bosne in Hercegovine:

Zbirna mesta za materialno pomoč po Sloveniji so:
LJUBLJANA:
• Karocikel trgovina, Šmartinska 152, BTC (Hala A, vhod 6 in 10) Ljubljana,
vsak delavnik med 9.00 in 20.00 uro
• Društvo BHSP Ljiljan, Luize Pesjakove 9, Savsko naselje v Ljubljani,
vsak dan med 12.00 in 17.00 uro
• Merhamet, prostori Islamske skupnosti, Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana, vsak dan med 10.00 in 12.00 in 17.00 in 19.00 uro.
KOPER:
• Zavod KROG, Pristaniška 2, Tržnica Koper,
vsak delavnik med 9.00 in 12.00 uro
KAMNIK:
• Društvo Sandžak, Usnjarska cesta 9 v Kamniku,
vsak dan med 9.00 in 11.00 in 14.00 in 18.00 uro

Prijavi napako
Komentarji
Jezni Smrk
# 20.05.2014 ob 15:40
Sovražim nehumano birokracijo.
Bivši uporabnik
# 20.05.2014 ob 15:49
ne morem verjet. včeraj na Financah berem kakšna so pravila o humanitarni pomoči - carini, potem zvečer vidim tole ADRO na poročilih in si mislim - pa a kaj oni ta pravila sploh poznajo, ali kar tako malo na glavo skačejo v prazen bazen.

in evo, danes štala na meji :)

nekateri se očitno ne zavedajo, s kakšno lahkoto bi se švercalo čez mejo prek takšnih "humanitarnih" pomoči, in da je torej logično, da neka pravila morajo obstajati
jan15
# 20.05.2014 ob 15:35
Šenkanemu konju se ne gleda v zobe. Očitno v Bosni to ne velja. Namesto, da bi to hitro in hvaležno sprejeli in dali tem, ki so v stiski, pa birokracija...
krucyfix
# 20.05.2014 ob 16:25
Birokracija je sicer nadloga, ampak oni še vedo, kaj so določeni Slovenci prodajali in kako so spravljali čez meje.
DREADLORD
# 20.05.2014 ob 16:19
Pravilno je, da se preverja. Zato je dobro da ima država že vnaprej pripravljene tudi te scenarije in da se pravilno obvešča humanitarne organizacije o potrebnih papirjih. Če ne zelo hitro pridejo razni "humanitarci" ki izkoriščajo nastalo situacijo. Če bi ljudje nastavili sistem preventivno, potem bi marsikaj lahko uredili, da ne bi prihajalo do takih zapletov.
Acinho
# 20.05.2014 ob 17:13
Ok slo je za manjsi nesporazum, ki se je razresil relativno hitro...zakaj iz muhe delati slona?

Birokracija zna biti nehumana a nek postopek vendarle mora biti. Iz okolice teh drzav bo v BiH in Srbijo gotovo peljalo med 50 in 100 kamioni in ne mores zapecatene robe kar na blef spuscati v drzavo nepreverjne robe.

Ce ze zelite pisati o nehumani birokraciji, pisite o starejsem gospodu ki je pobegnil iz Obrenovca in prakticno brez nicesar krenil na Dunaj prek Madzarske k sinu. Madzari so ga na meji ustavili in izlocili iz busa, ker pri sebi ni imel nic denarja (zaradi laznih azilantov morajo drzavljani Srbije pri sebi imeti doloceno kolicino denarja kot dokazilo da imajo sredstva za ta cas ko bivajo v EU in ne grejo tja, da bi bili "na grbaci" EU), kar je seveda logicno saj je v poplavah izgubil VSE. Madzari so ga drzali na meji, niso ga zeleli spustiti niti nazaj v Srbijo, njegov sin pa se je nemudoma odpravil proti Srbiji...ker je slo za starejsega cloveka, ki je ze dozivel srcni napad in ocitno povsem v soku, je gospod v tem casu preminil, sin je ob prihodu na mejo nasel le mrtvega oceta. No temu se rece nehumana birokracija+kopica krsitev raznih predpisov.
ventil
# 20.05.2014 ob 16:35
Sramota za birokracijo, namesto, da bi zadevo pospešili pa komplicirajo. So se že začele špekulacije, na koncu bo nekdo iz humanitarne akcije naredil velik biznis. Tako je bilo in tako bo tudi očitno tudi tokrat. Humanitarci bodite vztrajni in se ne dajte tem birokratom!!!
semaino
# 20.05.2014 ob 16:50
@Belief - kaj si tako pameten. A si sploh kaj prebral na Fbook strani ADRAe?

Ze v nedeljo in ponedeljek, ko smo predajali pakete, so opozarjali na pravila za preckanje mejnega prehoda. Vendar so cez noc v BIH spremenili dolocena pravila. Prej ni bila potrebna carina, zgolj popis blaga. Zdaj pa zahtevajo carinski postopek.

Preden sam sebi skocis v usta, raje preberi kaj dogaja.
sstok
# 20.05.2014 ob 16:28
Orožje ja. Kot da bi en ali 10 kamionov orožja kaj spremenilo v BIH. Itak je orožja veliko in preveč.
pan
# 20.05.2014 ob 16:39
Saj,...človek bi še nekako razumel - da gre pač za nujne predpise.
Aaaaaampak - malce zdravorazumske distance in nujne fleksibilnosti pa menda "ne bih bilo na odmet"!!!
Se mi zdi, kakšna bi bila izjava pokojnega Pavla Vujisića - v filmu Ko to tamo peva:
"Vozi Miško - dalje, za Obrenovac!"
Acinho
# 20.05.2014 ob 18:43
DejanD kaj lahko svercajo?? 90% pomoci je seveda dobronamerne a tako kot v vsaki tragediji, se tudi tu najdejo ljudje najnizje mozne vrste. In kaj se lahko zgodi ce vse spuscas pred mejo? Ja to, da humanitarna pomoc hitro postane blago s katerim se lahko dobro zasluzi. Ravno zato je NUJNO da ima vsak tovarnjak koncno destinacijo, da se zlorabe preprecijo.
Haloo
# 20.05.2014 ob 16:43
Tudi "pomoč" je potrebno kontrolirati, kajti ob takih in podobnih dogodkih se prilepijo "mrhovinarji," švercerji, dobičkarji vseh vrst in barv. Celo v samih prizadetih krajih, domačini opravljajo "čiščenje" hiš , stanovanj. So ljudje, ki to niso !
Za nekatere je nesreča, biznis že od nekdaj ! :-(
Vhito
# 20.05.2014 ob 16:13
Lahko bi napisali tudi za Novo mesto, da se zbira v Sokolskem domu.
Korošec
# 20.05.2014 ob 20:02
Korošec:
Daj ti pljunit v roke, pa začet delat Z ROKAMI. Če ti bo šlo pol tolk dobro, kot z "jezikom",...


Kot prvo delam z rokami in to ne malo, kot drugo sem že natovoro par kamionov z rokami in vem če bi fantje malo po vojaško skupaj stopili bi to lahko naredili, saj v taki situaciji. Misliš če sediš tam na carini za steklom, da si Mona Liza al kaj? Vse odvisno od tistega ki nosi komando, eni ukrepajo pa poskrbijo da so stvari narejene, eni pa čakajo na marijo devico, da jim bo prinesla papirje iz nebes, če podpirate tako vedenje potem se ne čudim, da je Slovenija taka vukojebina...
mostnica
# 20.05.2014 ob 17:34
Bosanski veleposlanik v Sloveniji bi pa moral povedati, kakšna so pravila igre, da se darovalci ne bodo čudno počutili. Kot da njihovega truda in želje po pomoči Bosna ne potrebuje.
DejanD
# 20.05.2014 ob 16:59
Bosanci so "pošteni" cariniki, tam je "nova Švica" ter je vse po predpisih, kaj je tko je.
pirat321
# 20.05.2014 ob 22:26
Človeška solidarnost bo na koncu zmagala nad pokvarjenimi poltiki, birokracijo, cariniki,....
Yes we can :)

V teh dneh se je pokazalo, da slovenski narod zmore stopiti skupaj. Pravzaprav ga negativno delijo samo politiki. Yes we can :)
roxdegabba
# 20.05.2014 ob 20:05
To je prav gotovo maslo enega lokalnega šerif a na power tripu. Tovornjak humanitarne pomoči, ki bi stotinam ljudi olajšal trpljenje, stoji na carini, ker je baje treba ocariniti. Samo čakajo, da jim bo kaj kapnilo v žep.

Imam osebne izkušnje s policaji iz Bosanskega Broda (na tablah piše Srpski Brod). Ko zagledajo slovenske tablice, hodijo za vozilom, potem nakladajo o nekih bizarnih kaznih (meni je grozil s tednom dni zapora, ker sem ustavil ob cesti) in na koncu zahtevajo podkupnino.
Korošec
# 20.05.2014 ob 19:36
Če hočejo popis robe, kaj ovira carinike da sami na hitro raztovorijo kamion popišejo robo in ga natovorijo nazaj saj se gre za njihove ljudi, ki so v stiski in nujno rabijo pomoč polek tega pa še plačujejo njihove plače, res velik problem, al jih je strah malo v roke pljunit, saj ne moreš bit tako lesen...
ir.maiden
# 20.05.2014 ob 18:17
Saj vsi vemo da je potrebno bosanske carinike podkupit če hočeš kam priti. Ampak vsak takrat ko gre za njihove ljudi bi pričakoval da ne delajo galame.
MMCpodrepnik
# 20.05.2014 ob 23:55
Človeška solidarnost bo na koncu zmagala nad pokvarjenimi poltiki, birokracijo, cariniki,....

Kako ? Pokvarjenost bo še vedno ostala, ker večina donatorjev nehote to tudi delno podpira s temu, ko oblažuje posledice pokvarjene politike in birokracije, kar vodi le na odlašanje procesa, ki bi prinesel neke korenite spremembe na boljše. Dobrodelnost ni končna rešitev, to je treba vedeti...
krypto
# 20.05.2014 ob 22:44
No na Jesenicah nekateri že tretji dan od zore do mraka :), pa miljon drugih vmes kdor ma cajt :)
AM
# 20.05.2014 ob 22:10
Pa to ne moreš verjet. Zbiramo pomoč za BIH, na meji v BIH pa jih ne spustijo skoz.

Idio*i je mila beseda...
monte
# 20.05.2014 ob 19:38
Pljuvači, dajte se umirit. Ne gre za neko butasto birokracijo. Nekdo bo prišel z zaprtim kamionom na carino, pa z nalepko Rdeči križ, v kamionu pa švercersko robo, morda celo pokvarjeno (ali ukradeno),... Žal, prekupčevalcev in razno raznih lopovov in kriminalcev ni malo in samo čakajo na takšne priložnosti. Ja, en osnovni pregled, pa popis robe na kamionu bo pa že treba imet. Pa ne bo treba kamionov na carini razbasovati. Za tak popis in deklaracijo ni potrebno niti veliko časa, niti veliko truda.
Vi bi kar vse tako malo po kavbojsko!?
hektor11
# 20.05.2014 ob 18:02
Pravilna odločitev BIH in srbske carine...tako se bo preprečila prodaja humanitarne pomoči. Tukaj dobijo papirje, naslovnik RK BIH ali Srbije, ko tam preda mu podpišejo in s tem izstopi iz države. Če bi se kar tako vozilo, bi pol robe prodali v prvi trgovini, denar popokali v žepe in šli nazaj v slovenijo prosti za pomoč pred trgovine....
Cvicek
# 20.05.2014 ob 22:29
normalno da preverjajo ker zdaj je velika priložnost da bo kdo izkoristil za švercanje, drog, orožja...
Bivši uporabnik
# 20.05.2014 ob 21:02
Ze v nedeljo in ponedeljek, ko smo predajali pakete, so opozarjali na pravila za preckanje mejnega prehoda. Vendar so cez noc v BIH spremenili dolocena pravila. Prej ni bila potrebna carina, zgolj popis blaga. Zdaj pa zahtevajo carinski postopek.

jep, prvo so po domače delali, potem pa niso mogli več........... kdove kdo vse je bohvekuga prešvercal nekam v tem času ;) zato pa so bila nova navodila
Kekec99
# 20.05.2014 ob 19:45
Jezni Smrk mi polepša dan
fender6
# 20.05.2014 ob 19:43
Kaj ste skočili na to novico kot muhe na dr..... Jasno, da je treba stvari malo preverjat, še vsako humanitarno katastrofo je nekdo zlorabljal. Ni pa spet toliko huda situacija, da bi vsak dan umrlo 100 ljudi od lakote
oknelej
# 20.05.2014 ob 17:20
Komplicirajo, a drgač da te na bosanski meji spustijo že za 5 EUR, če maš seveda kaj za prijavit
tim sein
# 20.05.2014 ob 16:42
Točno tako.... Jaz bi peljal dalje k sosedom :) Pa naj se zgovarja on na predpise dalje ...
teh.višek
# 21.05.2014 ob 00:48
sej ni treba biti veleum, da ugotoviš zakaj so bile komplikacije.

voznik tovornjaka zgleda ni seznanjen, da moraš bosancu na carini v pasušu na skrivaj donirati še min. 20€.

bosanski cariniki so pač dosledni ljudje in ne delajo izjem tudi ko gre za humanitarno pomoč

| - ||| - | - ||
Nighthawk.si
# 20.05.2014 ob 22:02
Belief: ja mogoče se res da kaj švercat čez mejo ampak mislim, da v tem primeru ni problem to, če kdo kaj šverca (karkoli bi pač to že bilo) ampak se mi zdi bolj pomembno, da ljudje čimprej dobijo pomoč brez kakršnih koli komplikacij. Za te tovornjake bi morali mejo odpret.
Bivši uporabnik
# 20.05.2014 ob 21:03
ps: če bi bili BiH in Srbija v EU carin sploh nebi bilo ;)
jankoP
# 20.05.2014 ob 20:35
Če se lahko šverca "orožje" iz Nizozemske do Hrvaške, do Slovenije ni niti policije na meji, zakaj bi bil tak problem, če bi se še te tovornjake spuščalo naprej? Zaradi tistih par jurjev carine, če bi se izkazalo, da ni samo pomoč na njih? Katera država ti še na meji teži za zeleno karto razen BIH? Dejte bit malo resni, če že Bosanci niso.
monte
# 20.05.2014 ob 19:52
Korošec:
Daj ti pljunit v roke, pa začet delat Z ROKAMI. Če ti bo šlo pol tolk dobro, kot z "jezikom",...
sumtb
# 20.05.2014 ob 19:00
Iz Maglaja prihajajo posnetki, kjer ljudi ki pridejo na zbirno mesto po hrano pretepejo, ... Medtem ima lokalni trgovec polna skladišča.

Tako je to, ko že tako nedelujoča država razpade. Žepi moči ki zlorabljajo državne organe da pomoč ne pride, da lahko lokalni lordi poberejo ljudem če jim je slučajno kaj ostalo. Kdor misli da je Slovenija kaj drugačna se hudo moti, samo malo bolj prefinjeno. Po 20 letih tranzicijske noči je ostal samo javni dolg, privatni računi na Cipru ter najhujši ekonomski argamedon v Evropi skupaj z Grčijo.
rokecr
# 20.05.2014 ob 17:50
birokracija povsod velja, ne samo pri nas.

obrnite se in pripeljite nazaj ter to povejte medijem.
thorva
# 20.05.2014 ob 17:11
policaj in carinik ne vesta da se tudi mogoče kermu njegovmu sorodniku pomaga, če živi na unem koncu - pomoč bi pa res lahko spregledali in mal to birokracicijo zmanjšali
GUESS
# 21.05.2014 ob 15:41
Razumem, da gre za carinske postopke, toda to ni življenjsko v pogojih:
1. ko poplavljenci, njihovi ljudje, čakajo na pomoč kot Sahara na dež
2. ko se je treba zavedati, koliko naporov posameznikov je bilo potrebno in dobre volje in odrekanj, da se je ta pomoč sploh zbrala. Tu carinske birokratske formalnosti trčijo direktno v humanitarnost zbrane pomoči.
Ali ne bi mogli ful poenostaviti postopke, stopiti v tovornjak, na hitro pregledati, narediti štih probe in v primeru, da je vse OK, poslati tovornjak (magari s spremstvom) direktno na Rdeči križ ali Rdeči polmesec v razdelitev nesrečnikom?
Bivši uporabnik
# 21.05.2014 ob 10:34
Se strinjam glede šverca, ampak cmon in Slovenije švercat v Bosno ? Kaj brezposelnost ?

nekateri so ostali brez polnega hladilnika bomb naprimer... pa tudi kar se droge tiče: nasadi konoplje so uničeni, kar je bilo skrito po kleteh je poplavljeno... bo veliko pomankanje = bo veliko povpraševanja = bo velik zaslužek

tako da se marsikaj splača prešvercat
denzel
# 21.05.2014 ob 06:23
Vsekakor upravičena jeza tistih, ki so zbirali vso to pomoč. Vendar moramo se zavedati, da niso krivi tisti, ki potrebujejo to pomoč, krivi so politiki, ki bi pobrali nekaj ob strani in pospravili v svoje žepe.
Zelo enostavna rešitev, pustiš tovornjake naj gredo proti skladiščih in jim cariniki sledijo, ob razkladanju teh tovornjakov na licu mesta preveriš ali se kaj šverca, če se potem gremo v zapor, če ne se lepo še enkrat zahvališ in to je to.
Če bi to tako naredili potem cariniki ne morejo zahtevati kaj v svoj žep.
nikolamilevski
# 21.05.2014 ob 01:45
Sovražim mejne kontrole, kjerkoli so.
ALFAinOMEGA
# 20.05.2014 ob 23:42
Bosanska carina naj se ne sekira preveč.....
Tisto orožje, ki naj bi prišlo s šleperji iz Slovenije, je bilo že prešvercano nekaj let nazaj.
Tole pomoč pa spustite čim prej skozi, ker je namenjena ljudem v stiski.
blaz3k
# 20.05.2014 ob 18:55
nikjer nismo izvolili pravih na oblast
DejanD
# 20.05.2014 ob 18:15
No v razmislek. Kaj bi lahko v bosno tovoril ter "švercal"? No njihov standard je nizek, prej se šverca ter tovori iz bosne kj. Tako da to se ne gre za biokracijo, tole je neumnost, kaj počnejo. Carinike bi poslal plavat po poplavnih vodah naokol, me zanima če bodo pol tud biokratični.
5tane
# 20.05.2014 ob 17:52
A je tolk težko na rdeči križ poklicat pa zrihtat papirje ?
tily
# 20.05.2014 ob 16:21
Vse se vrača, vse se plača... Čez en teden bodo pa domovi teh uradnikov plavali po Savi, potem bo pa vse v redu. :/
Komisar
# 21.05.2014 ob 11:43
Zakaj pa bi morala Slov. Vojska sploh upoštevati carinike. Naj prebijejo zapornico, država bo sicer jezna, narod pa verjetno ne.
MMCpodrepnik
# 20.05.2014 ob 22:44
Se strinjam glede šverca, ampak cmon in Slovenije švercat v Bosno ? Kaj brezposelnost ?
Kazalo