Glavni tožilec na haaškem sodišču Serge Brammertz meni, da je sodišče napak presodilo dokaze. Foto: EPA
Glavni tožilec na haaškem sodišču Serge Brammertz meni, da je sodišče napak presodilo dokaze. Foto: EPA

Spomnimo, Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v Haagu je Šešlja oprostilo obtožb v vseh devetih točkah obtožnice.

Brammertz: Sodniki ignorirali dokaze
Zdaj pa je glavni tožilec na haaškem sodišču Serge Brammertz napovedal pritožbo, saj so po njegovem mnenju sodniki ignorirali veliko večino dokazov proti Šešlju, ki je bil med drugim obtožen za vojne zločine proti človečnosti zaradi preganjanja, umorov, mučenja, uničevanja vasi, namernega uničenja verskih in izobraževalnih ustanov ...

Sodniki pokazali nespoštovanje do zločinov
Brammertz je ocenil, da so bile pri ugotovitvah sodnega senata storjene velike napake. Sodniki so pokazali "veliko nespoštovanje" do številnih zločinov, ki so se že dokazano zgodili v teh konfliktih. S sodbo so "nerazumno dovolili možnost, da je bilo kriminalno delovanje zgolj pravno dovoljen prispevek k vojnim prizadevanjem; da je bilo podžiganje sovražnega govora zgolj krepitev morale srbskih sil in da je bila uporaba sil za etnično čiščenje zgolj ukrep za zaščito srbskega prebivalstva," je Brammertz nakazal glavne točke pritožbe in napovedal, da jo bodo vložili v kratkem.

Brammertz je možnost pritožbe napovedal že ob razglasitvi sodbe, pričakoval pa jo je tudi pravni zastopnik Srbije v Haagu Saša Obradović.

Šešlja pritožba ne skrbi
Na pritožbo se je že odzval Šešelj in dejal, da ga ne skrbi, saj da "tožilstvo nima pravne osnove zanjo". Kot je dodal, je "najboljši odvetnik na svetu". Šešelj je sicer novico o pritožbi tožilstva dočakal med volilno kampanjo v mestu Bor. Ankete napovedujejo, da bi utegnil Šešelj s svojo stranko preseči petodstotni parlamentarni prag na prihajajočih volitvah, ki bodo 23. aprila.