Happy Sindane. Foto: EPA
Happy Sindane. Foto: EPA
Fant leta 2003 ob prihodu na sodišče. Foto: EPA

Primer je bil tako bizaren, da so o njem pred desetletjem pisali vsi svetovni mediji, v javnosti pa so se razvnele debate o apartheidu v postapartheidni Južnoafriški republiki.
Happyja Sindana so zdaj našli umorjenega, vzrok smrti pa je bil najverjetneje kamenjanje.
Po navedbah južnoafriške policije so 27-letnika našli mrtvega na velikonočni ponedeljek v vasi Tweefontein, približno 120 kilometrov severovzhodno od Johannesburga.
"Na prizorišču smo našli kamenje," je povedal policijski predstavnik Leonard Hlathi. "Menimo, da je bil kamenjan do smrti." To naj bi dokazovale rane na fantovi glavi. Za zdaj niso aretirali še nikogar, motiv za umor ni znan.
Iskanje staršev
Skrivnostni primer Happyja Sindana je sprožil belopolti najstnik, ki se je pojavil na policijski postaji blizu Pretorie in trdil, da so ga kot malčka ugrabili njegovim belopoltim staršem.
Happy je povedal, da je živel 12 let v temnopolti naselbini kot belopolti suženj, ki so ga zlorabljali in silili živeti zunaj kot pes. Mladenič je nato mednarodno javnost pozval, naj mu pomaga najti njegove prave starše. Več belih afriških parov se je posledično javilo, da je Happy njihov davno izgubljeni otrok.

Sin gospodinjske pomočnice?
Po štirimesečni preiskavi in testih DNK je sodišče presodilo, da je Sindane najverjetneje sin temnopolte gospodinjske pomočnice Rine Mzayiye in njenega belopoltega delodajalca nemškega rodu Henryja Nicka, ki je žensko zaposlil leta 1984, ko je bil fant rojen.

Njegovo pravo ime naj bi bilo Abbey Mziyaya, oče ga ni nikdar priznal, mati pa ga je kljub temu pustila pri Sindanovih, ki so ga vzgojili kot posvojenega sina. Sindani so zlorabe zanikali in zatrdili, da so se do fanta vedli kot do svojega lastnega sina.
Potem ko je prišla resnica na dan, so Sindana poslali v poboljševalnico, kjer je postal alkoholik. Pred leti sta ga povozila avtomobil in minibus, a je kljub hudim poškodbam okreval.