Rudnik Zasjadko je znan po nesrečah. Foto: Reuters
Rudnik Zasjadko je znan po nesrečah. Foto: Reuters
Eksplozija v premogovniku pri Donecku
Eksplozija plina v ukrajinskem rudniku

Nesreča se je zgodila v rudniku Zasjadko v pokrajini Doneck in vodja lokalne službe za varnost v rudnikih Vladimir Cimbalenko je povedal, da je po najnovejših podatkih umrlo 9 rudarjev in ne okoli 30 kot so poročali najprej.

"Reševalci se še niso dokopali do prizorišča eksplozije, zdaj odstranjujejo strupene pline, nato pa se bodo spustili dol," je dejal Cimbalenko v prvi izjavi.

Eden izmed predstavnikov sindikata je dejal, da je šlo za eksplozijo metana. Med nesrečo je v rudniku delalo 230 rudarjev. Natanko 197 so jih rešili, usoda še 23 rudarjev še ni znana. Iskanje morebitnih preživelih so morali popoldne ustaviti zaradi tveganja, ki ga predstavlja velika koncentracija metana.

Omenjeni rudnik je znan po smrtonosnih nesrečah in v zadnjih nekaj letih je po poročanju ruskega medijskega portala RT umrlo že več kot 200 rudarjev. Najhujša eksplozija se je zgodila novembra leta 2007, ko je umrl 101 rudar. Januarja letos je pod zemljo ostalo ujetih okoli 500 rudarjev, potem ko je rudnik po bombardiranju ostal breze elektrike.

Na vzhodu Ukrajine bi moralo v skladu z mirovnim dogovorom iz Minska veljati premirje med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki, a še vedno prihaja do kršitev in nadaljevanja nasilja. Od izbruha spopadov aprila lani je bilo ubitih več kot 5.400 ljudi, po nekaterih podatkih pa še veliko več.

Na območju, kjer se nahaj rudnik, v zadnjih dneh niso bili priča nobenim spopadom. Kljub izbruhu konflikta mnogi rudniki na vzhodu Ukrajine delujejo še naprej.

Eksplozija v premogovniku pri Donecku
Eksplozija plina v ukrajinskem rudniku