Martyjevo poročilo je kosovskega premierja Thacija povezalo s trgovino z organi. Foto: Reuters
Martyjevo poročilo je kosovskega premierja Thacija povezalo s trgovino z organi. Foto: Reuters
Poročilo navaja, da so med vojno in po njej srbskim zapornikom Albanci odvzemali organe. Foto: Reuters
Emir Kusturica je stopil na žulj Prištini. Foto: Reuters

Kusturica pravi, da bo film slonel na idejah ruskega pisatelja Fjodorja Dostojevskega, osredotočal pa se bo na "eno največjih tem v tem stoletju". "Govorim o odvzemu človeških organov, kar je najbrutalnejše dejanje in največji znak vrnitve v poganske čase," je dejal Kusturica za Tanjug.
Domnevna trgovina z organi na Kosovu se je sprevrgla v mednarodni škandal, potem ko je Dick Marty, posebni poročevalec Sveta Evrope, decembra 2010 razkril svoje odmevno poročilo. V njem je navedeno, da so nekateri pripadniki Osvobodilne vojske Kosova, vključno s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem, med vojno trgovali z organi zapornikov. Leta 2011 je bila ustanovljena posebna preiskovalna ekipa EU-ja, a za zdaj ni bila vložena še nobena obtožnica.

V drugem primeru pa trenutno na Kosovu sodijo sedmim etničnim Albancem in dvema tujima državljanoma, ker naj bi revne darovalce zvabili v kliniko blizu Prištine z lažnimi obljubami, da bodo plačani tudi do 15.000 evrov. Na kliniki Medicus so jim nato odstranili ledvice in jih prodali bogatim bolnikom, ki so čakali na presaditev.
Snemal bo v Rusiji
Kusturica pravi, da namerava večino prizorov za film posneti v Rusiji, kjer se glavna zgodba tudi odvija, kosovske prizore pa bo posnel nekje drugje. "Idejo za film sem pravzaprav dobil iz scenarija, ki ga je napisala moja hčerka v času, ko smo bili vsi v šoku zaradi teh dogodkov, nato pa smo se počasi začeli zavedati, da gre verjetno za eno največjih problematik v tem stoletju," je povedal.
Ob tem je dodal, da bo film najverjetneje pripravljal prihodnja tri leta, ker gre za velik projekt, ki zahteva veliko priprav in finančnih sredstev.

Sloviti - in nemalokrat kontroverzni - režiser je 27. marca v predavanju študentom niške univerze povedal, da je Kosovo odlična, še neizkoriščena tema za literaturo in film. Ob tem je potožil, da večina filmov predstavlja svetu temno plat Srbije - "tudi hollywoodski filmi z odličnimi zvezdniki, kot sta Richard Gere ali Penelope Cruz, in da sploh ne omenjam film Angeline Jolie V deželi krvi in medu".

Kusturica meni, da so vsi ti filmi neslavno pogoreli, ker je "nemogoče zgraditi odlično umetniško delo na lažnih dejstvih". "Nekateri celo skušajo upodobiti srbsko ljudstvo kot bolj genocidno od Nemcev med drugo svetovno vojno. To je zlobna propaganda. Nočem zagovarjati zločinov nikogar, vključno srbskih, ne morem pa razumeti, kako lahko nekdo primerja dogodke iz druge svetovne vojne s tem, kar se je dogajalo med razpadom Jugoslavije," je sklenil Kusturica.

Kusturica na Kosovu "persona non grata"
Na novico o snemanju filma o kosovski trgovini z organi se je medtem ostro odzval predsednik Združenja filmskih umetnikov Kosova Lirak Celaj, ki je dejal, da Kusturice pač ne moremo označiti za umetnika in da bi mu morali prepovedati vstop na Kosovo.

"Kusturica je režiser, ki piše scenarije za srbsko vlado in je podpiral Miloševićev režim. Morali bi mu prepovedati vstop na Kosovo in ga tu označiti za persono non grato," je povedal za prištinski dnevnik Koha Ditore. Meni tudi, da bi se morala kosovska družba ostro odzvati na "protialbansko propagando" Emirja Kusturice.

Še pred svojim velikim kosovskim projektom bo Kusturica sicer posnel film, ki nosi delovni naslov Love and War (Ljubezen in vojna), v njem pa bosta zaigrala italijanska igralka Monica Bellucci, pa tudi Kusturica sam. Snemanje bo potekalo med junijem in oktobrom.