Tridnevno ustavitev napadanja, ki se je končala ob sončnem zahodu, sta prejšnji teden predlagala Damask in Moskva. Foto: Reuters
Tridnevno ustavitev napadanja, ki se je končala ob sončnem zahodu, sta prejšnji teden predlagala Damask in Moskva. Foto: Reuters
V Alepu se zračni napadi nadaljujejo. Foto: Reuters

"Na prebegle civiliste so čakala rešilna vozila in avtobusi, a nihče ni smel oditi," je poročal dopisnik portala RT Murad Gazdijev iz Alepa, ki trdi, da so "uporniki in džihadisti" zaprli humanitarni koridor in okoli 275.000 prebivalcem onemogočili izhod iz mesta.

Agencija AFP sicer poroča, da naj bi peščica ljudi vendarle uspelo pobegniti po enem od skupaj osmih koridorjev, ki jih je med prekinitvijo odprla sirska vojska. Uporniki naj bi jih celo uporabljali za živi ščit.

Zračna ofenziva se nadaljuje
Tridnevno ustavitev napadanja, ki se je končala ob sončnem zahodu, sta prejšnji teden predlagala Damask in Moskva. A srditi boji med sirsko državno vojsko ter uporniki in teroristi se zdaj nadaljujejo. Kot navaja Sirski observatorij za človekove pravice, boji potekajo na več točkah vzdolž meje med območji pod nadzorom upornikov oziroma režimskih sil.

Alep, nekoč največje sirsko poslovno in trgovinsko središče, je bil eno izmed prvih mest, v katerem so se začeli spopadi leta 2012. Od takrat se je mesto razdelilo na dva dela: vzhodni je pod nadzorom upornikov, zahodni del pa pod nadzorom sirske vojske predsednika Bašarja Al Asada.
Sirska vojska ob pomoči ruskih letal od 22. septembra izvaja silovito bombardiranje vzhodnega dela mesta, da bi ga ponovno v celoti zavzeli. V tej ofenzivi je bilo do zdaj ubitih najmanj 500 ljudi, četrtina med njimi otrok, najmanj 2.000 civilistov je bilo ranjenih.