Filipinci so po naravi zelo veseli, sproščeni in odprti, kar jim pomaga tudi v spoprijemanju z nepredstavljivo naravno katastrofo, ki jih je doletela. Foto: Reuters
Filipinci so po naravi zelo veseli, sproščeni in odprti, kar jim pomaga tudi v spoprijemanju z nepredstavljivo naravno katastrofo, ki jih je doletela. Foto: Reuters
Haijan, Filipini
S filipinskimi zastavami domačini opozarjajo reševalne ekipe, da potrebujejo pomoč. Najnujnejše so potrebe po hrani, vodi in zasilnih bivališčih. Foto: Reuters
Haijan, Filipini
'Po Taclobanu se je še vedno težko premikati. Glavne ceste so sicer končno očiščene, stranske ulice pa so še vedno neprehodne, saj nimamo strojev, ki bi odstranili vso nesnago. Čeprav se je varnost izboljšala, je Tacloban videti kot mesto duhov - voda se še ni popolnoma umaknila, odkrivajo nova trupla. Širi se neznosen smrad,' je Ligaya Diaz zapisala na spletno stran IRD-ja. Foto: Reuters

SLOVENCI NA FILIPINIH Na Filipinih je zdaj član organizacije Hrana za življenje Jure Mesec, ki je tja prišel na zasebno/prostovoljski obisk. Za MMC je dejal, da je spotoma prinesel nekaj oblek, ki jih ne potrebuje več, od doma in jih odložil v poseben zaboj, namenjen zbiranju pomoči za žrtve tajfuna. Trenutno se nahaja na otoku Palawan, ki mu je tajfun prihranil najhujše, prizadet je bil le sever otoka. Dodal je, da je tajfun prizadel tudi zelo priljubljen počitniški otok z rajsko peščeno plažo Boracay, kjer so bili še pred nekaj dnevi brez elektrike, hrane in vode. Boruta Lebna pa je Haijan "ujel" na otoku Mindoro, ki leži nekoliko severneje od otočja Visayas, ki jo je skupilo najhuje. Sporočil je, da sta s prijateljem že od oktobra v Puerto Galeri, ki slovi po privlačnih plažah in potapljanju. "Pred tajfunom je bila označena 3. stopnja alarma (srednja), saj otok leži nekaj 100 kilometrov severneje od središča tajfuna. Tukaj je kar močno pihalo in podrlo nekaj dreves in električnih vodov, tako da smo bili skoraj en teden brez elektrike. Domače televizijske postaje so slabo obveščale o prihajajočem tajfunu, večino informacij smo dobili od CNN. Šele zadnjih nekaj ur so izdali opozorila o nevarnosti. Stanje se še ni normaliziralo, tu gre vse bolj počasi. V medijih stalno poročajo o prispeli pomoči in seveda o politikih, ki si ogledujejo kraje največje nesreče ter vzorčno podarjajo pakete pomoči prebivalstvu. Podobno kot politiki pri nas ob podobnih nesrečah - samopromocija in veliko stroškov ob njihovem prihodu," je dejal.

Haijan, Filipini
Humanitarne organizacije so se zgrnile na FIlipine. Bodo po zagotovitvi najnujnejše pomoči tam tudi ostale? Foto: Reuters
Haijan, Filipini
Kako se po vsem tem postaviti na noge? Foto: Reuters
Haijan, Filipini
Plastenke vode, ki jih iz letal spušča filipinska vojska. Foto: Reuters

Tajfun Haijan, ki so mu Filipinci dali ime Yolanda, je bil najhujša tropska nevihta v zgodovini. V osrednji del Filipinov je z močnimi nalivi in vetrovi, ki so presegali celo neverjetnih 300 kilometrov na uro, udaril osmega novembra. Razdejanje na otokih Leyte in Samar je bilo popolno - obstala je redkokatera hiša, ljudje so ostali dobesedno brez vsega, v svet so prihajale podobe apokaliptičnih prizorov. Po zdaj potrjenih podatkih je umrlo več kot 5.200 ljudi, velika večina v mestu Tacloban, 4,4 milijona jih je izgubilo streho nad glavo, škoda v pridelkih, lastnini in infrastrukturi presega 200 milijonov evrov.

Čeprav se razmere v Taclobanu in okolici še dolgo ne bodo normalizirale, zanimanje medijev za katastrofo na Filipinih, ki jih sicer sestavlja več kot 7.100 otokov, hitro pojenja. Besnenje tajfuna se je moralo umakniti novim zgodbam, novim usodam, novim ljudem. A filipinske in mednarodne človekoljubne organizacije so v popolnoma porušenih predelih šele dobro zavihale rokave in porabile šele prve tisoče dolarjev od več milijonov potrebnih. To je šele začetek, opozarjajo humanitarni delavci, ki so na Filipine prišli z vseh vetrov, zato je nujno potrebno tudi spretno in učinkovito usklajevanje njihovih sredstev in pomoči.

Odzval se je tudi konzorcij slovenskih nevladnih organizacij
Pomoči Filipinom se je pridružil tudi konzorcij slovenskih nevladnih organizacij pod okriljem Humanitarnega odzivnega centra - HOC, ki deluje v okviru Sloge. Konzorcij sestavljajo Adra Slovenija, društvo Hrana za življenje in IRD Global Zavod. Organizacije skupaj zbirajo sredstva. Trenutno ni v humanitarno akcijo na terenu vključen še noben Slovenec, naša država trenutno pomaga s pomočjo tamkajšnjim partnerskim organizacijam. Adra Slovenija tako na najbolj prizadetih področjih Iloilo in v severnem Cebuju deli pomoč v obliki vode, hrane in nepremočljivih ponjav, poskrbela bo tudi za postavitev zasilnih bivališč za 7.500 družin, razdelitev pošiljk higienskih pripomočkov, postavitev in ureditev greznic in stranišč ter umivalnic.

Organizacija Food for life/Hrana za življenje vsak dan pripravi in razdeli 9.000 toplih obrokov hrane, IRD Global Zavod pa deluje pri odstranjevanju posledic ruševin, razdeljevanju pitne vode, postavitvi zasilnih prehodnih zatočišč in zagotovitvi nujnih zdravstvenih potreb. Z mobiliziranjem svoje mreže nujne dobrodelne pomoči, ki bo zagotovila nujno pomoč 10.000 preživelim v naslednjih treh mesecih, IRD razdeljuje nujno potrebne farmacevtske in medicinske izdelke, higienske pošiljke, tablete za prečiščevanje vode in ustne hidracijske soli za preživele. Poleg zagotavljanja takojšnjih potreb preživelih pa bo IRD deloval tudi pri srednjem in dolgoročnem okrevanju oškodovane pokrajine s postavitvijo in podporo trajnostnih programov v kmetijstvu, infrastrukturi in zdravstveni oskrbi.

Kot smo izvedeli na MMC-ju, so slovenske pisarne omenjenih organizacij v dnevnem stiku z dogajanjem na prizadetih območjih ter pomagajo zbirati sredstva, verjetno pa bodo člani slovenske pisarne IRD-ja v kratkem tudi sami odpotovali na Filipine.

Pomoč za Filipince še vedno zbirajo slovenske humanitarne organizacije, kot so Rdeči križ, Karitas, Unicef ter Platforma SLOGA/HOC. Podrobnosti najdete na njihovih spletnih straneh.


Pogovarjali smo se tudi z Ligayo Diaz, ki je vodja pisarne IRD-ja na Filipinih in je vse od katastrofe v Taclobanu, kjer dneve in noči s svojo ekipo skuša prizadetim zagotoviti vsaj tisto najnujnejše. Kakšne so trenutne razmere, pa v spodnjem pogovoru.

Katere so glavne naloge vaše dobrodelne odprave v porušenem Taclobanu in okolici? Kaj domačini tudi danes najbolj potrebujejo?
Cilj odprave organizacije Mednarodna pomoč in razvoj (IRD) je, da prebivalcem na Filipinih pomaga pri ublažitvi njihovih težav, ponovni postavitvi na noge in tudi razvoju. Da bi se njihovo življenje vrnilo v utečene tirnice in da bi lahko sami poskrbeli zase, jim ponujamo svoje povezave, sredstva in ljudi. Ljudje v opustošenih krajih še vedno najbolj in najhitreje potrebujejo hrano, vodo in zatočišče. Nujno je tudi odstranjevanje nesnage, ki jo je povzročil tajfun, z ulic, in čiščenje cest, saj bo pomoč le tako lahko prišla do ljudi. Ljudem moramo omogočiti, da se vrnejo v svoje domove - če seveda niso bili porušeni, in rešijo, kar se rešiti da, oziroma da začnejo svoje življenje ponovno postavljati iz ničesar.

Na opustošenih območjih pomaga veliko mednarodnih in lokalnih organizacij, tako vladnih kot nevladnih, pomoč so poslale tudi posamezne države. Pa so se humanitarni delavci sploh že dokopali do vseh, tudi najbolj odročnih krajev?
Odziv za pomoč organizacij, kot je IRD, ter filipinskih in čezmorskih organizacij kot tudi posameznikov je bil ogromen, kar nam res veliko pomeni. Do danes so ekipe prišle v tako rekoč vse vasi, a spoznali smo, da je uničenje tako gromozansko, da vsa pomoč, ki so nam jo namenili, še zdaleč ne bo dovolj za zadovoljitev velikih potreb, ki jih vidimo na terenu. Zelo veliko dela nas še čaka, da se bo stanje vrnilo v običajno, a verjamem v filipinsko dušo, našo odpornost in našo sposobnost preživetja.

Kako so prebivalci Taclobana sprejeli to, da je njihovo mesto zravnano s tlemi? Številni so v nekaj urah izgubili skoraj vse, tudi svoje najdražje. Ali sploh še vidijo prihodnost v tem mestu, ki ga je doletela nepredstavljiva katastrofa?
Številni domačini, ki so imeli priložnost, da zapustijo Tacloban, kjer sem zdaj tudi sama, so to storili, in našli streho nad glavo pri prijateljih ali sorodnikih na bližnjih območjih. A nekateri so v mestu ostali. Filipinci so po naravi optimisti, v njih bo za vedno ostala žalost za tistimi, ki so jih izgubili, a hkrati ne bodo dopustili, da bi jih misel na pretresljivo preteklost ovirala in ustavljala na njihovi poti do obnove. Dokler so živi, ostaja upanje, govorijo in to tudi verjamejo. Mesto se bo postavilo na noge in ta preizkušnja bo sčasoma postala le še oddaljena nočna mora.

PREDSTAVITEV IRD-ja
Nevladno humanitarno organizacijo International Relief and Development - IRD (Mednarodna pomoč in razvoj) je leta 1998 ustanovil Arthur B. Keys Jr. Trenutno ima pisarne ali izvaja programe v 42 državah. Letno za svoje humanitarne projekte nameni več kot 500 milijonov dolarjev. V Ljubljani je bila njihova evropska regionalna pisarna odprta decembra leta 2010 pod imenom IRD Global Zavod. Njen namen je izvajanje evropskih programov ter sodelovanje z različnimi deležniki na področju razvojnega sodelovanja in dobrodelne pomoči. Slovenski IRD se je že uveljavil z izvajanjem dobrodelnih projektov na Haitiju, v Somaliji in v Iraku, psihosocialne pomoči za otroke v Moldaviji in v Pridnestrju ter podpore in krepitve LGBT-populacije na Kosovu. Ukvarja se predvsem s prednostnimi področji slovenskega razvojnega sodelovanja, kamor spadajo človekove pravice, skrb za otroke in ženske ter okolje – predvsem vode in energetika.


Kako dolgo namerava IRD ostati na porušenih območjih?

Ostali bomo, dokler nas bodo potrebovali. IRD ima zelo veliko izkušenj z obnovo in razvojem, saj je pomagal že veliko skupnostim, da so preživele naravno nesrečo, na primer v katastrofalnem cunamiju v Indoneziji leta 2004, v divjanju orkana Katrina na jugu ZDA leta 2005 in v hudem potresu, ki je leta 2010 prizadel Haiti. Tudi na Filipinih ne bomo delovali drugače - IRD bo s pomočjo svojega znanja, izkušenj, dostopa do pomoči ter močnega lokalnega partnerstva pomagal ljudem.

Kako pa ste zadovoljni s prvim, najnujnejšim odzivom mednarodne skupnosti? Je pomoč dobro usklajena?
Vse od divjanja tajfuna do zdaj je bilo z razdeljevanjem pomoči nekaj težav, saj je bilo opustošenje tako silno. A s tesnim sodelovanjem tako vlade kot organizacij smo vsak dan boljši in učinkovitejši, s tem pa tudi zagotavljamo, da vsi, ki jih je ta nesreča prizadela, prejemajo najrazličnejšo pomoč hitro in usklajeno.

V prvih dneh po katastrofi so prihajala poročila, da se je pojavilo veliko koristolovcev, ki skušajo izkoristiti nesreč ljudi v svojo korist in ki hodijo po območjih ter kradejo še tisto malo, kar je vrednega ostalo. So se varnostne razmere kaj izboljšale?
Da, varnost se je precej izboljšala, tudi zato, ker sta policija in vojska napotili več svojih ljudi, ki vzdržujejo red in mir. V zadnjem tednu o plenjenju v Taclobanu sploh ni bilo več poročil. Neposredno po nesreči je nagon po preživetju pri nekaterih povzročil tudi neprimerno vedenje, a danes se tako kot drugi trudijo, da bi na pošten način ohranili, kar so imeli. Verjetno bo trajalo nekaj let, a Filipini se bodo po tem padcu pobrali. Zagotovo.

SLOVENCI NA FILIPINIH Na Filipinih je zdaj član organizacije Hrana za življenje Jure Mesec, ki je tja prišel na zasebno/prostovoljski obisk. Za MMC je dejal, da je spotoma prinesel nekaj oblek, ki jih ne potrebuje več, od doma in jih odložil v poseben zaboj, namenjen zbiranju pomoči za žrtve tajfuna. Trenutno se nahaja na otoku Palawan, ki mu je tajfun prihranil najhujše, prizadet je bil le sever otoka. Dodal je, da je tajfun prizadel tudi zelo priljubljen počitniški otok z rajsko peščeno plažo Boracay, kjer so bili še pred nekaj dnevi brez elektrike, hrane in vode. Boruta Lebna pa je Haijan "ujel" na otoku Mindoro, ki leži nekoliko severneje od otočja Visayas, ki jo je skupilo najhuje. Sporočil je, da sta s prijateljem že od oktobra v Puerto Galeri, ki slovi po privlačnih plažah in potapljanju. "Pred tajfunom je bila označena 3. stopnja alarma (srednja), saj otok leži nekaj 100 kilometrov severneje od središča tajfuna. Tukaj je kar močno pihalo in podrlo nekaj dreves in električnih vodov, tako da smo bili skoraj en teden brez elektrike. Domače televizijske postaje so slabo obveščale o prihajajočem tajfunu, večino informacij smo dobili od CNN. Šele zadnjih nekaj ur so izdali opozorila o nevarnosti. Stanje se še ni normaliziralo, tu gre vse bolj počasi. V medijih stalno poročajo o prispeli pomoči in seveda o politikih, ki si ogledujejo kraje največje nesreče ter vzorčno podarjajo pakete pomoči prebivalstvu. Podobno kot politiki pri nas ob podobnih nesrečah - samopromocija in veliko stroškov ob njihovem prihodu," je dejal.