Streljanje se je odvijalo pred judovskima ustanovama. Foto: EPA
Streljanje se je odvijalo pred judovskima ustanovama. Foto: EPA

73-letni Frazier Glenn Cross je v predmestju Overland Park najprej streljal na parkirišču judovskega centra, kjer je ubil 14-letnika in njegovega dedka. Vnuk in njegov dedek sta bila člana Združene metodistične cerkve vstajenja.

Napadalec se je nato odpeljal v okoli kilometer in pol oddaljen judovski dom za upokojence in tam ubil še žensko. Policija ga je prijela, ko se je skrival pri bližnji osnovi šoli. Oborožen je bil s šibrovko.

Policija še ne želi sklepati glede motiva za strelski pohod, a napadalec naj bi bil že dalj časa znan po protijudovskih stališčih.

"Gre za zlobno dejanje nasilja. Očitno sta bili tarča judovski ustanovi, zato bi lahko tako sklepali," je na namige o ubojih iz verskega sovraštva odgovoril vodja policije v Overland Parku John Douglass, ki pa ni mogel potrditi navedb nekaterih očividcev, da je napadalec vpil "Heil Hitler", ko so ga policisti prijeli in odpeljali.

Na strelski pokol se je hitro odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da je zgrožen. Sporočil je, da s prvo damo Michelle Obama molita za žrtve.