Napadalec je v muzej prispel malo pred četrto uro popoldne. Foto: EPA
Napadalec je v muzej prispel malo pred četrto uro popoldne. Foto: EPA

Še en človek je bil v napadu huje ranjen. Več ljudi so morali zdravniki oskrbeti zaradi šoka. Po incidentu so okrepili varnost okoli vseh judovskih institucij v Belgiji.

Napadalec se je pripeljal pred muzej, vstopil vanj in začel streljati, nato pa je z avtomobilom pobegnil s prizorišča. Po napadu je policija zaprla območje, sicer turistični del v središču belgijske prestolnice, kjer je veliko lokalov in prodajaln spominkov.

Po besedah belgijske notranje ministrice Joelle Milquet vse kaže, da gre za antisemitski napad. "Gre za streljanje v judovskem muzeju. Vse to vodi do domnev o antisemitskem dejanju," je dejala.

V Belgiji živi okoli 42.000 pripadnikov judovske skupnosti, od tega polovica v Bruslju.

Med prvimi je na prizorišče napada prispel zunanji minister Didier Reynders. "Slišal sem streljanje, prihitel tja in zagledal trupla na tleh," je dejal in dodal, da so mu očividci povedali, da je imel napadalec pri sebi vreče, ko je vstopil v muzej.

Premier Elio Di Rupo je izrazil sožalje in podporo svojcem žrtev, nato pa se je srečal z visokimi predstavniki vlade in policije.

Predsednik koordinacijskega odbora belgijskih judovskih organizacij Maurice Sosnowski je napad primerjal z incidentom v Franciji leta 2012, ko je z ideologijo Al Kaide navdihnjeni napadalec Mohamed Merah v šoli ustrelil štiri jude.

Napad se je zgodil le dan pred trojnimi volitvami v Belgiji. Ob evropskih volitvah bodo imeli Belgijci v nedeljo tudi parlamentarne in regionalne volitve.