Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za revijo Forbes med drugim zatrdil, da je pametnejši od svojega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki ni zanikal poročanja, da je Trumpa imenoval za bedaka, Bela hiša pa zatrjuje, da se je predsednik šalil, in novinarjem priporoča, da si priskrbijo smisel za humor. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za revijo Forbes med drugim zatrdil, da je pametnejši od svojega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki ni zanikal poročanja, da je Trumpa imenoval za bedaka, Bela hiša pa zatrjuje, da se je predsednik šalil, in novinarjem priporoča, da si priskrbijo smisel za humor. Foto: Reuters
Donald Trump
Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose republikanec Bob Corker iz Tennesseeja je za New York Times izrazil skrb, da Trump pelje ZDA v tretjo svetovno vojno, nakar je Trump sprožil nanj salvo tvitov z vsemi mogočimi obtožbami. Foto: Reuters

"Z vsemi lažnimi novicami, ki prihajajo z NBC-ja in drugih televizijskih postaj, se postavlja vprašanje, na kateri točki je primerno vprašanje o upravičenosti njihovih licenc? To je slabo za državo," je na svojem najljubšem družbenem omrežju zapisal Trump. Zagovorniki svobode govora so v ostrem odzivu predsedniku očitali, da ima diktatorska nagnjenja.

Trumpov ostri odziv je sledil poročanju NBC-ja, da je pred časom predlagal 10-kratno povečanje zalog jedrskega orožja, kar je povezano z drugim škandalom, s katerim se te dni ukvarjajo ameriški mediji. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson naj bi ga namreč pred časom na srečanju v Pentagonu razglasil za bedaka, potem ko je Trump izrazil začudenje nad informacijo, da ZDA od konca 60. let prejšnjega stoletja zmanjšujejo zaloge jedrskega orožja. Trump naj bi nato zahteval, da se zaloge za desetkrat povečajo, Tillerson pa ga je zaradi tega označil za bedaka. Tillerson teh navedb ni jasno zanikal.

"Lažna novica na NBC-ju, da sem želel 10-kratno povečanje ameriškega jedrskega arzenala. Čista izmišljotina, izmišljena, da bi zavajala," je Trump zapisal na Twitterju, potem pa je kmalu sledil še drugi tvit o odvzemu licence.

V bran Trumpu je stopil obrambni minister Jim Mattis, ki je dejal, da gre za "absolutno napačna" medijska poročanja. "Takšno zmotno poročanje je neodgovorno," je zapisal v izjavi za javnost.

Walter Shaub, ki je v času prejšnjega predsednika Baracka Obame vodil urad za vladno etiko, je v odzivu na dogajanje zapisal: "Na kateri točki? Na točki, ko nehamo biti demokracija." Na Trumpovo pisanje se je odzval tudi odbor za zaščito novinarjev, ki je zapisal, da gre za slab zgled drugim svetovnim voditeljem.

Kot poroča BBC, bi Trump težko odvzel licenco mrežam. Zvezna komisija za komunikacije, ki regulira ameriške televizijske mreže, izdaja licence ne mrežam kot celoti, temveč posameznim televizijskim postajam. NBC ima v lasti skoraj 30 lokalnih postaj.

Trump je v pogovoru za Forbes dejal, da je pametnejši od Tillersona, in ga izzval na inteligenčni test. Zavrnil je tudi obtožbo, da spodkopava Tillersona z različnimi izjavami, kot je bila tista, v kateri je Tillersonu odsvetoval poskus pogajanj s Pjongjagom, češ da gre za izgubo časa. "S tem kvečjemu utrjujem avtoriteto," je dejal Trump. Ameriški mediji poročajo, da je mednarodna organizacija Mensa, ki združuje člane z visokim inteligenčnim kvocientom, že ponudila, da bo nadzorovala izvedbo testa pri Trumpu in Tillersonu.

Trumpova tiskovna predstavnica Sarah Sanders je zagotovila, da Trump verjame, da je Tillerson inteligenten in da se je za Forbes le šalil. Državnemu sekretarju popolnoma zaupa, novinarji pa bi morali poiskati nekaj smisla za humor.

Spor tudi znotraj republikanskih vrst
Trump ima odprt spopad tudi z republikanskim senatorjem, predsednikom senatnega odbora za mednarodne odnose, Bobom Corkerjem. Ta mu je v pogovoru za New York Times očital, da se obnaša kot na resničnostnem šovu in da pelje ZDA proti tretji svetovni vojni, na kar se je Trump odzval z nizom ostrih tvitov. Zaradi spora je v zadregi celotna republikanska stranka, ki oba poziva, naj nehata.