Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 73 glasov Ocenite to novico!
Posebej na udaru lobijev je Utah, ki je s petimi narodnimi parki prav na vrhu ameriških zveznih držav. Na sliki narodni park Canyonlands. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zinke bi narodni spomenik Bears Ears v Utahu "kar se da skrčil". Foto: Reuters
Bears Ears se ponaša z rdečimi skalnimi formacijami, kanjoni in zgodovinskimi artefakti staroselskih ljudstev. Foto: Reuters
Na udaru je še eden od mlajših narodnih spomenikov, Grand Staircase-Escalante, znan po osupljivih rdečih skalnih formacijah. Foto: Reuters
Najbolj znana znamenitost Escalanteja - Coyote Butte ali "Val". Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pohodnik med pitjem ob enem od jezer v narodnem parku Yellowstone. Foto: Reuters
Med tistimi, ki so uvedli prepoved prodaje ustekleničene vode, je bil tudi Veliki kanjon. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump krči naravne parke in jih odpira industriji

Naravne lepote Amerike ogrožene
3. september 2017 ob 17:25
Washington - MMC RTV SLO

Zaradi ostrih kritik se je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa odločila, da vseeno ne bo ukinjala naravnih parkov in spomenikov, kot je to sprva nameravala, bodo pa vseeno uvedli določene "spremembe", pri čemer bi se lahko zgodilo, da bo nekaj parkov izgubilo status zaščitenosti.

Potem ko je notranji minister Ryan Zinke s Trumpovim blagoslovom prejšnji mesec napovedal morebitno ukinitev določenih parkov, so spletno stran ministrstva zasuli izrazi nasprotovanja oz. podpore parkom. Kot poroča AP, naj bi imelo prav okoli 2,4 milijona javnih komentarjev na temo ukinjanja parkov velik vpliv na odločitev administracije, da ne povleče tako drastičnih potez.

A Zinke opozarja, da bi lahko peščici parkov ukinili zaščitne ukrepe. Tako naj bi predlagal spremembe v obravnavi za okoli 27 parkov, ne bodo pa nobenega od njih ukinili ali vrnili v zasebno last, še vedno bodo odprti za javnost, bodo pa razširili pravice do lova, ribolova in paše. Zinke je ob tem ostro zavrnil navedbe, da naj bi Trumpova administracija "razprodajala parke". "Zemlja je bila javna prej in bo javna tudi ostala," je zatrdil.

Čeprav podrobnosti niso znane, pa Washington Post poroča, da je minister predsedniku predlagal zmanjšanje obsega treh parkov oz. narodnih spomenikov (v ZDA imajo to oznako zaščitena območja z določenim kulturnim, zgodovinskim ali znanstvenim pomenom; po naravi obravnave so podobni narodnim parkom, le da te odlikujejo zgolj ali predvsem naravne lepote): Bears Ears in Grand Staircase-Escalante v Utahu ter Cascade-Siskiyou v Oregonu.

Je sploh pravno zakonito?
Pravna stroka dvomi, da bi predsednik ZDA sploh lahko ukinjal status narodnih spomenikov oz. parkov, okoljevarstvene skupine pa se bojijo, da bi z napovedano revizijo zaščite parkov lahko dele teh območij odprli za izkoriščanje naravnih virov in zemlje.

Dan Hartinger, namestnik direktorja za parke in javna zemljišča pri Wilderness Society, je Zinkejevo napoved obsodil, češ da gre za veliko izgubo za ameriško ljudstvo: "Ta prizadevanja za ukinitev statusa zaščitenosti narodnih spomenikov niso le grozljivo zgrešena ter ogrožajo kulturne, zgodovinske in naravne vire, ampak so tudi nezakonita. Za to nimajo nobenih pristojnosti."

Zinke ni hotel povedati, ali bodo dele parkov odprli za vrtanje nafte in zemeljskega plina, rudarjenje, sečnjo in druge panoge, za katere se zavzema Trump, je pa dejal, da se da zaščititi park, pri tem pa vseeno javnosti omogočiti "tradicionalno uporabo".

Utah na udaru
Kljub zagotavljanjem, da se parkov ne bo ukinjalo, pa novica pomeni poraz za okoljevarstvenike in zmago za konservativne skupine, republikanske politike in rudarsko industrijo po zahodu ZDA, ki se že leta borijo proti zakonu iz leta 1906 (t. i. Antiquities Act), ki izvršni veji oblasti omogoča, da enostransko zaščiti javna zemljišča s podelitvijo statusa narodnih spomenikov oz. parkov, kar nekateri vidijo kot oviro za industrijski in trgovski razvoj na območju.

Veliko vlogo pri lobiranju v Beli hiši je imela prav kongresna delegacija Utaha, zvezne države, sicer znane po čudovitih naravnih parkih neprecenljive vrednosti. Trump se je tako že aprila na tiskovni konferenci posebej zahvalil utaškemu senatorju Orrinu Hatchu, "da ga je seznanil z zadevo" in ga spodbujal, naj nekaj ukrene. Prav Utah, ki je s petimi naravnimi parki ob Aljaski in Kaliforniji vodilna zvezna država na tem področju, je bila prva Zinkejeva postaja na "turi naravnih spomenikov".

V Utahu je obiskal naravni spomenik Bears Ears, dobrih 5.000 kvadratnih kilometrov veliko območje kanjonov, platojev in ostankov ameriških Indijancev. Parku je status spomenika ob podpori okoljevarstvenikov in indijanskih plemen podelil Barack Obama, lokalni politiki in industrija pa so potezi nasprotovali. Zinke je junija Trumpu predlagal, da se Bears Ears "skrči na kar se da majhno območje", če pa bo Trump to blagoslovil, bi si s s tem skoraj gotovo nakopal tudi plaz tožb, ki jih posamezne skupine že napovedujejo.

Razveljavitev prepovedi vode v plastenkah
Da aktualni administraciji varovanje okolja ni ravno pri vrhu pomembnosti, je bilo jasno že med predvolilno kampanjo, še bolj pri odstopitvi od Pariškega podnebnega sporazuma, zdaj pa so očitno na udaru naravni parki. Tako se je administracija v teh dneh odločila tudi, da odpravi prepoved prodaje plastenk v nekaterih najbolj znamenitih ameriških narodnih parkih, vključno z Velikim kanjonom. Aktivisti menijo, da odločitev kaže, da je "korporativna agenda kralj, ljudje in okolje pa so potisnjeni vstran".

Od leta 2011 je bil v veljavi zakon, ki je ameriškim narodnim parkom omogočal, da v imenu varstva okolja prepovedo prodajo plastenk. Ta zakon je bil "zmaga za vse strani, razen za industrijo plastenk z vodo, ki jo tako ali tako zanima samo zaslužek", za Guardian razlaga Lauren DeRusha Florez iz skupine Corporate Accountability, ki se bojuje proti zlorabam korporacij.

Razveljavitev zakona pomeni, da narodni parki ne bodo več smeli prepovedovati prodaje plastenk. Zveza narodnih parkov (NPS), ki skrbi za 59 narodnih parkov, 117 narodnih spomenikov in še 250 drugih varovanih območij po ZDA, je ob tem sporočila, da bodo še naprej spodbujali obiskovalce, da uporabljajo brezplačne polnilnice za vodo, da pa ukinitvi prepovedi ne nasprotujejo, saj da bi se morali obiskovalci sami odločiti, kateri je najboljši način za hidracijo. NPS je sicer pod pristojnostjo Zinkejevega notranjega ministrstva.

Na milijone plastenk
Enak argument je lani uporabila tudi Mednarodna zveza za ustekleničeno vodo (IBWA), katere člani so tudi predstavniki največjih proizvajalcev ustekleničene vode, kot je Nestlé.

Leta 2011 je NPS vseh 417 zveznih parkov spodbudila, naj odpravijo prodajo ustekleničene vode tam, kjer je to izvedljivo, tisti parki, ki so se odzvali, pa so to storili šele po namestitvi postaj za polnjenje vode. V teh šestih letih je 23 od najslavnejših ameriških parkov opdravilo prodajo ustekleničene vode, med njimi tudi Veliki kanjon v Arizoni in Zion v sosednjem Utahu, ki sta skupaj lani naštela kar 10,2 milijona obiskovalcev.

Lani je ameriške narodne parke obiskalo 331 milijonov ljudi, samo v Velikem kanjonu pa so plastenke predstavljale 20 odstotkov odpadkov.

Po vsem svetu ljudje porabimo več kot milijon plastenk na minuto - ali 20.000 na sekundo, okoljevarstveniki pa svarijo, da bi bile lahko posledice tolikšne porabe plastike primerljive s posledicami podnebnih sprememb.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 03.09.2017 ob 18:02
RTV pa ima dela s Trumpom... na moje življenje pa verjetno bolj vpliva pokvarjen lokalni politik. :)
darkwader
# 03.09.2017 ob 17:37
Še ena v vrsti administracij ZDA, ki je nastrojena proti človeštvu.
JJstyle
# 03.09.2017 ob 18:32
20.000 novih plastenk na sekundo... Pa saj moramo it h hudiču. Žalostno je, da je kapital ljudem tako opral glave, da verjamejo v srečo v potrošništvu. Sam pohištvo menjam na 30 let, avto na 15, belo tehniko in TV, ko mi crkne, PC na 10 let, cunje na 5-10 let, tretjino hrane si sam pridelam na vrtu, tretjino kupim pri bližnjem kmetu, tretjino v trgovini in kar lepo živim. Če bi povprečen Zahodnjak živel na takšen način, ne bi bilo nobenih težav z nevzdržnostjo globalne potrošnje, pa tudi dnevni delavnik v proizvodnji, bi se brez problema skrajšal na štiri ure.
Heisenberg
# 03.09.2017 ob 18:14
Kakšen park, kdo pa še hodi v naravo. Avtocesta, šoping centri pa McDonalds.
kodsoj
# 03.09.2017 ob 17:34
miljon plastenk na minuto, hudo
Mare_4
# 03.09.2017 ob 18:32
Bil sem nekoč v Ameriki. Eno popoldne sem se po seminarju odpravil na krajši izlet v enega izmed parkov.
Ob makedamski poti so bili obcestni znaki na gosto prestreljeni s strelnim orožjem.

V polpuščavi s suhim grmičevjem so nekateri nekaj nabirali in s drli na ves glas. Pred v pristopom v kanjon so neki mladci iz objestnosti zvalili nekaj težkih skal po strmem in spodaj poraščenem dolgem pobočju, ne da bi pomislili, da lahko koga spodaj v kanjonu ubijejo.
Čeprev je bila sama narava izjemno lepa in slikovita, divja, nenaseljena so bila tla sosednjega hriba zoarana od gorskih motociklistov.

Po širši poti sem spustil proti kanjonu. Na lepi jasi je bila skupina mladih s z umetno, odtujeno tehno-glasbo in prižganimi zvočniki na ves glas, sredi čudovetega sončnega poletnega popoldneva sredi narave, ki je resnično jemala dih v svoji enkratnosti. Skoraj vsi popolnoma pijani in zadeti!
Nekega na nogah majajočega sem vprašal za nadaljevanje poti. Toda bil je tako zadet, da samo nekaj momljal in ga nič nisem razumel. Zato sem ga še enkrat nekaj vprašal, samo ni bilo v ameriškem akcentu. Aha, tujec! To, kar sem razumel, je bilo vprašanje: Are you a spy? :-)
Zanimivo, da sem to isto vprašanje nekaj dni kasneje dobil tudi nekega treznega človeka, ko sem zvečer na postajališču v LA čakal na prevoz in sem se vmes zapletel v pogovor z neznancem!

Šel sem naprej v kanjon po zelo težko dostopni poti. Komaj sem prebil v s stenami obdano sotesko ob samem vstopu v kanjon. Na stenah je bilo nekaj napisov podobno kot na WC-jih naših žel. postaj.
Na nekaj drevesih v težko dostopnem in divjem kanjonu je bilo nalepljenih nekaj plakatov s podobo pogrešane osebe in tel. številko.

Skratka, kar sem želel povedati je to, da sem opazil, da so Američani na splošno zelo odtujeni od narave. Gotovo niso vsi taki, ampak povprečje je porazno. Tudi je odvisno, če gre za izletnike in pohodnike iz velemest. Oni večinoma še kure niso v celem življenju videli v živo.

Se pravi, pri njih je pri širši populaciji problem osveščenost glede okoljske čistosti in osebne odgovornosti glede okolja. Medtem ko v velemestih vedno nekdo počisti za njimi, se ne zavedajo, da nekje bogu za hrbtom, 50 km ven iz mesta sredi ničesar nekje v gorah ni čistilk in cestnih pometačev!

Pri nas skoraj nobenemu niti na misel ne pade, da bi prepovedal uporabo plastenk v naših parkih, oziroma da bi jih odmetaval v naravi, čeprav se mogoče kje zaraditi močnega turizma situacija poslabšuje.
Vipavec
# 03.09.2017 ob 17:51
A gospod novinar Edvard Žitnik je že naredil kakšen intervju s komerkoli iz rodbine Trump, po začetku njegovega predsedovanja?
Vipavec
# 03.09.2017 ob 17:52
Komaj čakam intervju gospoda Edvarda Žitnika s prvo damo ZDA Melanijo Trump in predsednikom Trumpom. Upam da bo še v tem mandatu.
severnik
# 03.09.2017 ob 19:06
Ta je res bedak.

Park brez zaščite ni park, ker bo v njemu kmalu kakšna tovarna.
tigr1924
# 03.09.2017 ob 19:04
To seveda popolnoma drži, da je Trump smrt za naravo in naš planet. Ampak prav tako so to bili tudi vsi njegovi predhodniki oz. ZDA nasplošno.
ti-ne
# 03.09.2017 ob 18:26
Še en dokaz, da je Trump predstavnik brezobzirnega, roparskega kapitala v najslabšem smislu te besede!
KovacevaKobila
# 03.09.2017 ob 20:07
Zinke ni hotel povedati, ali bodo dele parkov odprli za vrtanje nafte in zemeljskega plina, rudarjenje, sečnjo in druge panoge, za katere se zavzema Trump, je pa dejal, da se da zaščititi park, pri tem pa vseeno javnosti omogočiti "tradicionalno uporabo"

Uau. Ščitenje narave torej škodi ekonomiji ... vrtanje nafte, rudarjenje, sečnja in ostale oblike uničevanja naravne dediščine pa so 'tradicija'. Očarljivo perverzno.

To je v bistvu legalizacija vandalizma. In še en pokazatelj, da je kapitalizem v osnovi (avto)destruktiven sistem, ki je v vojni z naravo ... in posledično s človekom.
J@st
# 03.09.2017 ob 18:08
Na milijone plastenk
----------------------
Kaj, a "svobodni svet" ne pozna smetnjakov in kulture obnašanja v naravi..........
Ramus
# 03.09.2017 ob 19:18
Trump krči naravne parke in jih odpira industriji

Nori Trump,... je kdo sploh presenečen nad norostmi, ki jih dela?
bori
# 03.09.2017 ob 19:16
smetišča bi morali odpreti kot parke svinjarije človeštva zadnjih let. Človek tretjega tisočletja je iz dneva v dan večje budalo z internetom, telefonom in televizijo vsevednosti.
Binder Dandet
# 03.09.2017 ob 20:57
Tistega, ki mi je dal minus, izzivam, da mi iz clanka izpise en izveden ukrep, ki je že rezultiral v krcenju parkov in odpiranju industriji.
Zoro27
# 03.09.2017 ob 22:30
Kar naj. Na njihovo nesrečo pa se okolje maščuje tudi nazaj, z dogodki kot so tisti v New Orleansu, pa ravnokar v Texasu.
Ples
# 03.09.2017 ob 20:58
Precej smešno, kako - kadar niti zagovorniki Donalda ne morejo najti opravičila za kako njegovo škodljivo potezo - vedno začnejo pisat, kako je to fake news :o)

No, saj lepo, da jih vsaj kakšen trumpizem zaboli...
Olorin
# 03.09.2017 ob 20:10
@svit-1
Pocakaj, da sploh najde clanek. Takoj bo nalimal kaksen spin v stilu "Tramp dela tisto, kar je obljubil volilcem, z reorganizcijo narodnih parkov bo ustvaril milijone delovnih mest japidi japidi..."
Svit-1
# 03.09.2017 ob 19:52
Čudn, da WeeBay še ni pohvalil Trumpa na to temo ...
moj komentar
# 03.09.2017 ob 17:56
ZDA = sovražnik planeta Zemlja No.1.
svetovnipopotnik
# 04.09.2017 ob 15:51
So si mediji kdaj postavili vprašanje kaj bi se sedaj dogajalo, če bila izvoljena Killary? Že marsikje bi padale bombe! Prej kot za Trumpa so volili PROTI tisti isterični babi. Ko bi bili demokrati za kandidata postavili Sandersa, bi verjetno že živeli v vsaj nekoliko drugačnem svetu. Prevladal je pač orožarski lobi-
Zhizz
# 04.09.2017 ob 12:14
Naravi prednost pred ljudmi. Ljudje smo že tako poropali in zabetonirali vse kar se da. Ljudi je preprosto preveč. Prenehati moramo biti egocentrični. Ljudje, manj žrite, pa manj se z avti vozite.
veselo-na-delo
# 04.09.2017 ob 00:44
Jap treba bo vse uničit da bomo lahko zadovoljni.
To je dandanes tem večjim v iteresu.
izo
# 04.09.2017 ob 00:10
kdaj sem že rekel, da bi rad trump vrtal po njihovih nacionalnih parkih, pa je bil smeh..
SF-SN
# 03.09.2017 ob 21:58
Po prvih podatkih naj bi SAA uspelo dvigniti triletno obleganje Deir er-Zorra :D
Pa da vidimo, ali bo to vredno novice iz Sirije.
PS: Da ne boste pozabili omeniti, kako je SAA v enem mesecu osvobodila 12 tisoč kvadratnih kilometrov iz rok ISISa
iztok zaloznik
# 03.09.2017 ob 21:19
@patriot1970
Ne to ni medijska vojna. To misli naš zet resno. Priporočam ti da kakšno novico prebereš kot je in ne da vedno razmišljaš o teorijah zarote.
Mirko Tipka
# 04.09.2017 ob 14:43
Ameeeeerika.... moja usta so polna bedarij.... (bazar)

[url=" https://www.youtube.com/watch?v=67W4Brf2
6wU"]
https://www.youtube.com/watch?v=67W4Brf2
6wU[/url]
aaa
# 04.09.2017 ob 11:54
@Mare_4
Ne vem zakaj je potrebno eksplicitno na američane kazat glede puščanja odpadkov v naravi. Kompletna južna Evropa, morda z izjemo Španije in Francije, je navaden svinjak. V ZDA sem sicer bil samo enkrat na ozkem območju (tudi v naravi) in se mi ni zdelo niti približno tako zasvinjano kot kakšna Italija, Portugalska ali pa kar kompleten Balkan.
kenda
# 04.09.2017 ob 11:12
Trump ne ceni okolja in narodnih parkov, zato bi tam najraje zgradil tovarne, oziroma kar svoje hotele, če bi lahko. To je vse skupaj ena zloraba narave za komercialne interese in čisto nič drugega.

Poleg tega v ZDA narodne parke cenijo ravno volilci, ki Trumpa ne marajo -- to so tisti ekološko osveščeni. Trump pa jim potem nagaja. Enako kot tudi namerava prekomerno obdavčiti zvezne države Kalifornija in New York (za kazen, ker so bile proti Trumpu), preko spremembe zvezne davčne politike. Oni, ki so bili za Trumpa, jim narava, globalno segrevanje ozračja ter narodni parki itak ne pomenijo kaj dosti, saj so to temo gladko ignorirali na volišču. Oni bi najraje vse parke preprosto zaprli, saj tja itak nikoli ne hodijo. In tudi ne razumejo, zakaj bi kdo tja sploh hotel iti.

Odštevam dni v Trumpovem mandatu -- in upam, NEVER AGAIN.
zapravico
# 04.09.2017 ob 08:38
Trump mi je naredil manj škode kot naša vlada
zapravico
# 04.09.2017 ob 08:36
Pa tle kar nekaj prbijate,samo da je udarna novica,sploh se ne prepričate o verodostojnosti podatkov.Trump sigurno nekaj ne dela kar ljudem ne bi bilo všeč,za razliko od naše vlade.

Se pa sprašujem,zakaj hudiča so ga izvolili,če so pa vsi proti njemu vljučno z vami ovce zavedene
zelda
# 03.09.2017 ob 23:11
Koliko imate povedat čez Trumpa, dragi komentatorji, istočasno pa grozite AAG in tistemu gospodu, ki se v Sloveniji bori za ohranitev kmetijske zemlje in gozda, ki bi ga rada Cerar in Židan podarila Avstrijcem za izvajanje umazane industrije.

Da boste informirani:
http://cenzura.si/post/316601/projekt-magna-objava-pogovorov-iz-ozadja
bori
# 03.09.2017 ob 21:48
neprilagojen
obstaja mogoce kaksna slika z motorko ali vsaj s sekiro?

Obama in Clinton sta tekala zjutraj, Donald gre pa v park z motorno žago.. sam pripravi oapir za administracijo.
makoshark
# 03.09.2017 ob 21:44
neprilagojen
to mi je podbna novica, kot pri volitvah v ZDA
clinton 97% Trump 3% podpore


Že večkrat si se dokazal kot slabo pismen. Res me moti, da ste ravno taki najbolj glasni in pametni in imate vedno prav. Bodi kdaj tudi samokritičen.

Noben medij nikoli ni trdil, da je imela pred volitvami Clinton 97% podpore, Trump pa 3%. Nekateri mediji so izračunali, da je verjetnost zmage Clintonove 97%, Trumpa pa 3%. Kar je nekaj POVSEM drugega. Če rabiš dodatno matematično/statistično razlago, kje je razlika, sem ti na voljo. Hvala.
Ples
# 03.09.2017 ob 21:37
Težko zagovarjat tole Donaldovo pogruntavščino, a ne?

Ker menda je vsem jasno, da se bo potrudil, da to izpelje ... money talks
Epafrodit
# 03.09.2017 ob 21:22
Trump krči naravne parke in jih odpira industriji

Tako je, če te na čelo države postavijo korporacije ne pa volivci. Če se prav spomnim je dobil manj glasov volivcev kot protikandidatka a več glasov elektorjev v najbolj demokratičnem volilnem sistemu na svetu pa tudi širše v vesolju.
Ples
# 03.09.2017 ob 21:10
... v bistvu je precej logično, da beži pred intervjuji, ne moreš pač zagovarjat 'beautiful weapon', ignoriranje narave oz. celo škodovanje ..
golaz123
# 03.09.2017 ob 21:08
@Binder Dandet
Tudi sam sem najprej to opazil. V naslovu je krčenje parkov predstavljeno kot dejstvo, ki se že izvaja, v sami vsebini pa, sto "naj bi"-jev.
Ste pa hudičevo dosledni RTV. Sploh imate zaposlenega kakšnega višjega urednika, ki KRITIČNO pregleda novice preden so objavljene, ali ta vaša ekipa zgleda bolj kot nek knjižni krožek, kjer lahko vsak objavi kar mu paše?
Ples
# 03.09.2017 ob 21:06
@grapar

Ne da zagovarjam Melanijo, ampak v petah je šla iz bele hiše na letalo, na njem se je preobula in v Teksasu izstopila v športnih copatih.

Kakorkoli, mene bolj zanima njeno mnenje o 'vrednotah', ki jih širi njen soprog ... Kako te vplivajo na vzgojo, npr. ... Uf, precej vprašanj imam, ampak ne v zvezi s čevlji in dveurnim šminkanjem na dan
brehme
# 03.09.2017 ob 18:01
Torej je isti glede tega, ot Cerar v sloveniji. Samo da se to za Cerarja na MS medijih za + šteje, za Trumpa pa --. Etika in morala slovenskih medijev.
izo
# 04.09.2017 ob 10:50
alberta, ti si pa res genij.
Binder Dandet
# 04.09.2017 ob 09:44
Me veseli, da vas je se nekaj, ki znate brati in razumeti, da naslov in vsebina nista komplementarna.
Mitko
# 04.09.2017 ob 08:33
Definitvno so USA zlo planeta, vendar še tudi mnogi drugi.
Kar se pa Donija tiče....je itak ena karikatura, odraz političnega delovanja amerike.
Svet je bolan na duhu in v glavi.
ozi
# 04.09.2017 ob 08:07
americani nasprotujejo modificiranju lastne zemlje in surovin. le zakaj, ce pa jih je drugod pos svetu dovolj. pridejo in si vzamejo.
Binder Dandet
# 03.09.2017 ob 20:52
V naslovu IZVEDENO DEJSTVO "Trump krči naravne parke in jih odpira industriji"

V prvem odstavku MOZNOST, KI SE BO ALI NE BO ZGODILA "pri čemer bi se lahko zgodilo"

Podpisana Kaja Sajovic, kakopak.
kotzi
# 05.09.2017 ob 14:15
hm..hvala bogu da sta kitajska in indija dezela ekologije...nikjer ni smeti...nilkjer smoga...tudi v evropi tega ni...samo v zda...haha
kotzi
# 05.09.2017 ob 14:14
pr nm pa najboljso zemljo za lakirnico...smo kaj boljsi
rdečinavijač
# 05.09.2017 ob 08:57
Zagovorniki Trumpa pred volitvami, prosim na dan z besedo zakaj je Trump bil boljša izbira kot Hillary
Petar Karamazov
# 04.09.2017 ob 17:11
Realnost je ta, da nobena skrajnost ni dobra. Kot ni dobro, da se narava uničuje zaradi interesov kapitala, po drugi strani spet ni dobro, če npr. tako kot v Sloveniji ni mogoče uveljaviti strateških infrastrukturnih projektov zaradi varovanja narave.
Kazalo