Donald Trump je srečanje s Kim Džong Unom odpovedal in kot razlog navedel
Donald Trump je srečanje s Kim Džong Unom odpovedal in kot razlog navedel "sovražne" izjave iz Pjongjanga. Foto: Reuters
Donald Trump, Kim Džong Un
Severna Koreja naj bi bila še naprej pripravljena na pogovore z ZDA. Foto: Reuters

Najnovejše izmenjave besed med Washingtonom in Pjongjangom puščajo možnost, da junijski vrh vendarle bo. Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kye Gwan je najprej v odzivu na Trumpovo odpoved srečanja dejal, da so v Pjongjangu še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA. "Nenadno sporočilo o odpovedi srečanja je bilo za nas nepričakovano in lahko ga le skrajno obžalujemo," je dejal Kim v sporočilu, ki ga je prenesla severnokorejska tiskovna agencija KCNA. "Vnovič zagotavljamo svojo pripravljenost, da kadar koli skupaj sedemo v kakršni koli obliki, da bi rešili težave," je še dodal Kim.

"Prejeti toplo in produktivno sporočilo Severne Koreje je zelo dobra novica," je v petek zjutraj na Twitterju v prvem odzivu na severnokorejski odgovor zapisal Trump. "Kmalu bomo videli, kam bo to vodilo, upamo, da k dolgi in trajni blaginji in miru." Pozneje pa je v pogovoru z novinarji Trump dejal, da ostaja odprt za pogovore med državama. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Pogovarjamo se z njimi. Njihova izjava je bila zelo prijazna," je po poročanju CNN-a dejal Trump pred odhodom iz Bele hiše na mornariško akademijo v Maryland. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Mogoče bo celo 12. junija. Pravkar se pogovarjamo. Oni si zelo želijo vrh. Mi tudi." Na vprašanje, ali se Severni Korejci igrajo igrice, je predsednik ZDA odgovoril pritrdilno in dal vedeti, da tudi ZDA počnejo enako. "Vsi igrajo igrice. Vi to veste. Vi to veste bolje kot kdor koli drug," je dejal novinarjem.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je predtem izrazil zaskrbljenost nad razvojem dogodkov in pozval k nadaljevanju dialoga.

"Izgubljena priložnost"
Viri v EU-ju so o Trumpovi odločitvi za odpoved srečanja s Kimom dejali, da se zdi "izgubljena priložnost". V Uniji sicer poudarjajo pomen nadaljnjega dialoga korejskih voditeljev ob mednarodni podpori in – tako upajo – tudi ameriški podpori.

EU po navedbah virov dialog vsekakor podpira, saj meni, da je zdaj zgodovinska priložnost za razelektritev napetosti na Korejskem polotoku in za premik k procesu, ki lahko privede do stalne rešitve in nove prihodnosti na stabilnem polotoku.

Rusija in Francija obžalujeta odpoved srečanja, oglasila pa se je tudi Kitajska, ki je Washington in Pjongjang pozvala, naj nadaljujeta dialog. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je poudaril, da sta obe strani po četrtkovi odpovedi srečanja pokazali pripravljenost na dialog.

Kitajska upa na napredek
"V trenutnih okoliščinah upamo, da bodo ZDA in Severna Koreja ohranile napredek, pokazale potrpežljivost in dobro voljo, napredovale v isti smeri in ostale zavezane denuklearizaciji polotoka," je povedal Lu.

"Zadnje popuščanje napetosti na Korejskem polotoku je bilo težko pridobljeno, proces za politično rešitev pa je pred redko zgodovinsko priložnostjo," je poudaril. Dodal je, da bi "lahko vrh ZDA in Kitajske igral ključno vlogo pri denuklearizaciji polotoka".

Odnosi med zgodovinskima zaveznicama Kitajsko in Severno Korejo so se zaradi kitajske podpore sankcijam Združenih narodov zaradi severnokorejskih jedrskih in raketnih poskusov nekoliko poslabšali. Vendar pa je kitajski predsednik Ši Džinping v zadnjih dveh mesecih Kima dvakrat sprejel na Kitajskem.

Trump odpovedal srečanje zaradi "sovražnosti"
Trump je v četrtek tudi svetovno javnost presenetil z odpovedjo srečanja s severnokorejskim voditeljem. V pismu mu je sporočil, da njunega srečanja v Singapurju, predvidenega za 12. junij, ne bo. Kot razlog je navedel "jezo" in "sovražnost" v zadnjih izjavah severnokorejskega režima.

Kot poroča BBC, podrobnosti srečanja v Singapurju niso bile znane. Voditelja naj bi se osredotočila na načine za denuklearizacijo Korejskega polotoka in zmanjševanje napetosti.

Srečanje Trumpa in Kima bi bilo prvo srečanje zdajšnjega ameriškega predsednika s severnokorejskim voditeljem.