Trump je pred podporniki ob njihovem odobravanju spet ostro napadel medije in jih označil za nepoštene. BBC poroča, da je nenavadno za predsednika na položaju, da organizira shode, ki so podobni tistim v času predvolilne kampanje. Foto: Reuters
Trump je pred podporniki ob njihovem odobravanju spet ostro napadel medije in jih označil za nepoštene. BBC poroča, da je nenavadno za predsednika na položaju, da organizira shode, ki so podobni tistim v času predvolilne kampanje. Foto: Reuters
Množica podpornikov
Trumpa je pozdravilo več tisoč podpornikov. Foto: Reuters
Melania je v svojem govoru ponovila željo, da bi kot prva dama delala v dobro žensk in otrok. Foto: Reuters

Trumpa in njegovo ženo Melanio je v Melbournu na Floridi pričakalo na tisoče podpornikov, zunaj prizorišča pa je bilo več sto protestnikov. Zbrane je najprej nagovorila izmuzljiva prva dama, ki je v prvem mesecu predsednikovanja ni bilo kaj dosti videti in še ni prevzela svojih obveznosti v Beli hiši.

Melania je v svojem govoru ponovila zavezo, da namerava delovati v korist "žensk in otrok po svetu": "Predana sem ustvarjanju in podpiranju pobud, ki so mi še posebej pri srcu in ki bodo koristile ženskam in otrokom po vsem svetu," je dejala navdušeni množici. "Moj soprog ustvarja državo visoke varnosti in blagostanja," je dodala, nato pa vodila molitev za zbrane.

Oster napad na sedmo silo
Drugačen ton je takoj za njo ubral Trump. Ena izmed tem predsednikovega govora so bili spet mediji. Kot je dejal množici ob njenem odobravanju, ne želijo "objaviti resnice" in imajo svojo agendo, "ki ni vaša agenda".

Predsednik je dejal, da želi Američanom govoriti "brez filtra lažnih novic". Mediji so "nepošteni," je dejal in dodal, da nekateri "ne želijo objavljati resnice" in si izmišljajo zgodbe o njem. "Še naprej jih bomo razkrinkavali" in še naprej "bomo zmagovali", je dejal.

Trump, ki sicer še nima polno sestavljene vlade – senat je doslej potrdil šele 14 od 22 kandidatov – je zagovarjal dosedanje dosežke svojega predsednikovanja in trdil, da se po ZDA širi duh optimizma. Ponovil je obljubi, da bo varoval Ameriko in da bo imela država "spet močne meje". Dejal je, da si bodo izmislili načrt za "popolno uničenje" t. i. Islamske države, obljubil pa je tudi več delovnih mest in vlaganje dodatnih sredstev v vojsko.

Trump: Vse poteka zelo gladko
Američani bodo imeli "izvrstno zdravstveno zavarovanje", je napovedal, Obamovo reformo na tem področju, ki je omogočila zdravstveno zavarovanje dodatnim več kot 20 milijonom Američanom, pa bodo, kot je dejal, razveljavili. Trump je zavrnil navedbe, da vlada v Beli hiši nered. Delo tam poteka "zelo gladko", je dejal.

Ta teden je sicer odstopil njegov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, saj je prišlo na dan, da je zavajal podpredsednika Mika Pencea glede pogovorov z ruskim veleposlanikom, še preden je bil sam imenovan na položaj, torej še pred Trumpovim prevzemom položaja 20. januarja. New York Times je ta teden poročal, da so imeli v letu pred volitvami novembra lani člani Trumpovega tabora in drugi njegovi sodelavci več stikov z višjimi ruskimi obveščevalci.

Trump je na shodu v Melbournu spet napovedal, da bo "izsušil močvirje" v Washingtonu. Trump sicer že tretji zaporedni konec tedna preživlja na svojem posestvu v letovišču Mar-a-Lago, ki ga je imenoval "južna Bela hiša". Zasebni klub je sicer njegova osebna posest in ne gre za vladno poslopje, vseeno pa vsak obisk predsednika ameriške davkoplačevalce stane dobre 3 milijone dolarjev.