Trump se je po poročanju New York Timesa v Ovalni pisarni pred visokima ruskima gostoma hvalil, da je odpustil direktorja FBI-ja Comeyja. Foto: EPA
Trump se je po poročanju New York Timesa v Ovalni pisarni pred visokima ruskima gostoma hvalil, da je odpustil direktorja FBI-ja Comeyja. Foto: EPA
Bela hiša
Zaradi ruske afere po poročanju Washington Posta preiskujejo najmanj enega aktivnega člana Trumpove administracije. Foto: EPA
James Comey
Vse močnejši je vtis, da je Trump odpustil Comeyja (na sliki), ker ta ni hotel prenehati preiskovati domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve in povezav Trumpove kampanje z Moskvo ter ljudmi blizu Kremlja in zato, ker ni hotel javno povedati, da Trump ni predmet preiskave. Foto: EPA
Michael Flynn
Flynn je februarja odstopil zaradi razkritja njegovih povezav z ruskimi predstavniki, še preden je Trump uradno prevzel položaj, kar ni dovoljeno. Foto: Reuters

"Pravkar sem odpustil vodjo FBI-ja. Bil je nor, povsem zmešan," je 10. maja, dan po tem, ko je odpustil Comeyja, glede na dokument, ki ga je posredoval neimenovani uradnik ameriške vlade, povedal Trump. Trump je Lavrovu še zagotovil, da sam ni pod preiskavo.

New York Times je informacijo o Trumpovi izjavi Lavrovu dobil od nekoga z dostopom do uradnega prepisa srečanja v Ovalni pisarni, zanimivo pa je, da tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer tega ni zanikal. Dejal je, da preiskava ovira poskus Trumpove administracije za vzpostavitev boljših odnosov z Rusijo.

Lavrov govorice zanika
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem zanikal navedbe, da naj bi se s predsednikom Trumpom pogovarjal o odpustitvi Comeya. "Te teme se nisva niti dotaknila," je med obiskom na Cipru dejal novinarjem. Lavrov in ruski veleposlanik Sergej Kisljak sta bila na obisku v Beli hiši le dan po tem, ko je Trump odpustil Comeyja.

Spicer: Prava zgodba je nekaj drugega
"Z nastopaštvom in politiziranjem preiskave ruskih dejanj je Comey ustvaril nepotreben pritisk na sposobnost sodelovanja vlade okrog Sirije, Ukrajine in drugih pomembnih vprašanj. Preiskava bi se tako ali tako nadaljevala in odstavitev Comeyja je ne bi ustavila. Prava zgodba je, kako se ogroža naša nacionalna varnost z objavljanjem zasebnih in strogo zaupnih pogovorov," je dejal Spicer.

Bela hiša tako ne zanika, da je Trump izjavil to, kar poroča New York Times, s čimer se potrjujejo mnenja, da je Trump odpustil Comeyja zaradi preiskave ruske afere. To ustvarja veliko pravno tveganje za predsednika in velik pritisk na republikance v kongresu, saj je vpletanje v preiskavo po ameriških zakonih nedopustno, tudi za predsednika.

New York Times navaja tudi vir, ki je bil navzoč na srečanju v Ovalni pisarni in je naklonjen predsedniku. Vir pravi, da je Trump Lavrovu povedal, kar mu je, ker je hotel Rusom pokazati, pod kako velikim pritiskom je zaradi želje po dobrih odnosih z Moskvo. Na ta način naj bi pri Lavrovu vzbudil občutek dolga in potem dobil popuščanje glede Sirije ali Ukrajine.

Preiskujejo tudi člana administracije
Washington Post pa je medtem objavil novico, da je pod preiskavo zaradi ruske afere najmanj en aktivni član Trumpove administracije, kar pomeni, da ne gre za nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki je odstopil, ali nekdanjega vodjo kampanje Paula Manaforta, ki sta v največjih težavah. Časopis se pri poročanju sklicuje na neimenovan vir blizu preiskave. Objavi obeh časopisov kažeta, da Trump in njegovi zavezniki znotraj administracije ne bodo mogli ustaviti uhajanja zaupnih informacij.

Spomnimo, Flynn je februarja odstopil z mesta svetovalca za nacionalno varnost, ker je lagal o svojih, sicer nedovoljenih, pogovorih z ruskim veleposlanikom Kisljakom. Med drugim je podpredsedniku Miku Penceu zagotovil, da se s Kisljakom ni pogovarjal o sankcijah.

CNN: Rusi z vplivom na Trumpa prek Flynna
Medtem je ameriška televizija CNN na podlagi neimenovanih obveščevalnih virov poročala, da so se ruski uradniki v času lanske predsedniške kampanje v ZDA hvalili, da so navezali trdne stike z ameriškim generalom Michaelom Flynnom in da imajo prek njega vpliv na Donalda Trumpa.

Ameriški obveščevalci so prisluškovali Rusom in slišali, da so imeli Flynna za trdnega zaveznika. Nekatere je to tako skrbelo, da Flynnu potem niso predali vseh obveščevalnih informacij, čeprav ga je Trump imenoval za svetovalca za nacionalno varnost.

Ameriški obveščevalci so med drugim posneli pogovor med ruskim veleposlanikom Kisljakom in Flynnom kmalu po tem, ko je takratni ameriški predsednik Barack Obama uvedel sankcije proti Rusiji zaradi vpletanja v ameriške volitve. Flynn je Kisljaku povedal, da bo Trumpova vlada ponovno razmislila o sankcijah, posebej ugodno pa da bo sprejela rusko odločitev, da ne bo povračilnih ukrepov. Ruski predsednik Vladimir Putin je naslednji dan po tem pogovoru dejal, da povračilnih ukrepov ne bo.