Srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom na začetku meseca ni prineslo izboljšanja odnosov med ZDA in Rusijo. Foto: Reuters
Srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom na začetku meseca ni prineslo izboljšanja odnosov med ZDA in Rusijo. Foto: Reuters
Kongres ob nasprotovanju Bele hiše sprejel sankcije proti Rusiji

Predlog zakona o uvedbi novih sankcij proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji naj bi predvidoma s podobno veliko večino potrdil še ameriški senat. Med drugim predsedniku Donaldu Trumpu predlog zakona prepoveduje odpravo sankcij proti Rusiji brez zelene luči kongresa.

Bela hiša nad predlogom ni navdušena, ker želi Trump izboljšati odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, vendar zaradi velike večine, s katero je bil potrjen v predstavniškem domu in bo tudi v senatu, ne bo mogel uporabiti svoje pravice veta.

Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer iz New Yorka je dejal, da predlog predstavniškega doma pošilja jasno sporočilo Beli hiši, da morajo ZDA kaznovati Kremelj zaradi vpletanja v lanske ameriške predsedniške volitve.

Ameriški obveščevalci so ugotovili, da se je Rusija vpletla v volitve na strani Trumpa proti demokratki Hillary Clinton, in to zdaj sprejemajo kongresniki obeh strank, čeprav Trump trdi, da gre za izmišljotino demokratov, ki ne znajo prenesti poraza.

Boleč protiudarec?
Vplivni poslanec zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačjov je prepričan, da bi se morala Rusija pripraviti na boleč odziv na ameriške sankcije. Kot je zapisal na svojem profilu na Facebooku, ni za pričakovati preboja v odnosih med Rusijo in ZDA, ampak nasprotno - nadaljnje poslabševanje odnosov je po njegovem mnenju neizbežno.

Proti Iranu so sankcije uvedene zaradi nadaljevanja raketnega programa in zaradi podpore regionalnemu terorizmu. Kongresniki so potrdili tudi nove sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa. Senat naj bi o predlogu glasoval še pred poletnimi počitnicami.

"Sovražen ukrep proti Iranu"
"Dogajanje v ameriškem kongresu je zelo očitno sovražen ukrep proti islamski republiki Iran," je dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči, ki je bil leta 2015 glavni iranski pogajalec za jedrski sporazum med Iranom in ZDA, Rusijo, Kitajsko, Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo. Dodal je, da nove sankcije lahko vplivajo na uspešno izvajanje jedrskega sporazuma.

Oglasil se je tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je ZDA zagrozil s povračilnimi ukrepi, če bodo sankcije uveljavili.

EU zaskrbljena nad ukrepi ZDA
Iz Evropske komisije medtem ponovno poudarjajo, da morajo biti ameriške sankcije proti Rusiji usklajene med članicami sedmih najmočnejših gospodarstev (G7). "Najprej Amerika ne more pomeniti, da so evropski interesi na zadnjem mestu," je dejal predsednik Komisije Jean Claude Juncker in dejal, da se je v primeru neupoštevanja pomislekov EU pripravljena ustrezno odzvati v nekaj dneh.

Besedilo novega zakona predvideva uvedbo sankcij proti vsakemu podjetju, ki podpira razvoj, vzdrževanje, modernizacijo ali popravilo cevovodov, po katerih Rusija izvaža energijo. Komisija je ocenila, da bi izvajanje zakona lahko negativno vplivalo na infrastrukturo za prenos energijskih virov v Evropo, na primer baltski projekt prenosa utekočinjenega zemeljskega plina.

ZDA grajata tudi Nemčija in Francija
Francosko zunanje ministrstvo je ameriški zakon označilo za mednarodnopravno nezakonitega. Tiskovna predstavnica nemške vlade Ulrike Demmer je izpostavila, da evropska podjetja ne smejo biti tarča ameriških sankcij.

Kongres ob nasprotovanju Bele hiše sprejel sankcije proti Rusiji