Trump ob podpisu izvršnega ukaza v družbi svoje sekretarke za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in podpredsednika Mika Pencea. Foto: Reuters
Trump ob podpisu izvršnega ukaza v družbi svoje sekretarke za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in podpredsednika Mika Pencea. Foto: Reuters
Trump je v času svojega predsednikovanja podpisal več izvršnih odlokov kot kateri koli drug predsednik ZDA v istem obdobju. Foto: Reuters
Prebežnike obmejni organi trpajo v taborišča ob meji. Foto: Reuters

"Gre za to, da družine ostanejo skupaj. Ni mi bil všeč pogled na ločene družine. Imeli bomo veliko veselih ljudi," je dejal Trump na slovesnosti ob podpisu.

"Imeli bomo zelo trdne meje in družine bomo obdržali skupaj," je dodal. Po njegovih besedah je razumljivo, da "bi imel vsakdo s srcem zelo močne občutke" glede ločevanja družin, bodo pa ZDA kljub vsemu nadaljevale politiko ničelne tolerance do nezakonitih migracij. Kot je še dodal, so ga prepričale fotografije otrok, ki so jih odvzeli staršem in namestili v kletke.

BBC navaja, da naj bi Trumpova žena Melania in hčerka Ivanka v zadnjih dneh pritiskali na predsednika, naj opusti sporno prakso. Kot je dejal Trump, sta obe močno zagovarjali konec te prakse.

Trump je bil zaradi "politike ničelne tolerance do prebežnikov", ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih prebežnikov trgali celo dojenčke, deležen ostrih mednarodnih kritik.

"Če si res patetično šibek, potem bodo državo preplavili milijoni ljudi. Če pa si močen, nimaš srca. Morda bi bil raje močen. To je težka dilema," je dejal Trump, ki je s svojo politiko ločevanja otrok od staršev skušal prisiliti demokrate, da se vdajo in zaostrijo politiko priseljevanja v ZDA in med drugim privolijo v gradnjo zidu na meji.

Odločali bodo v četrtek
Tudi predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan je predtem napovedal, da bodo kongresniki v četrtek odločali o pobudi, da se konča praksa ločevanja otrok prebežnikov od njihovih staršev, ki so v državo vstopili nezakonito. "Naše zakone lahko uresničujemo tudi brez ločevanja družin," je dejal.

Več podrobnosti o zakonskem predlogu sicer ni pojasnil, je pa napovedal, da bodo rešili tudi vprašanje t. i. sanjačev, to je tistih, ki so v ZDA prišli sicer nezakonito, a kot mladoletni otroci.

Trumpovo politiko ločevanja otrok so v teh dneh kritizirali skoraj vsi po vrsti, vključno s številnimi republikanci, zaposleni v Microsoftu pa so vodstvo tehnološkega velikana pozvali, naj prekine sodelovanje z ameriško obmejno službo. Da gre za nevzdržen položaj, so se javno izrekle tudi vse nekdanje prve dame ZDA.

Slovenski predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru na zasedanju Sveta ZN-a za človekove pravice v Ženevi dejal, da bo "kot predsednik, kot politik in državnik storil vse za to", da se ločevanje otrok prebežnikov od njihovih staršev v ZDA ne bi nadaljevalo. To je označil za "nesprejemljivo in nepojmljivo početje".

"Kot oče si ne znam predstavljati, da bi kdo nasilno ločil mojega otroka od mene. In če si tega ne znam predstavljati kot oče, si tega ne smem in ne dovolim predstavljati tudi kot predsednik, kot politik, državnik. Zato je moja moralna in politična dolžnost, da kolikor je mogoče, v okviru svojih pristojnosti storim vse za to, da se tako nesprejemljivo in nepojmljivo početje ne bi nadaljevalo," je dejal Pahor.