"Sem najmanj rasističen človek, kar ste jih intervjujali," je novinarjem dejal ameriški predsednik. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump se otepa očitkov o rasizmu še iz časov pred predsednikovanjem. Foto: Reuters
Trump vztraja, da ni rasist

Trump naj bi izraz "usrane države" uporabil v Ovalni pisarni na dvostranskem srečanju o vprašanju reforme priseljevanja, o čemer je na podlagi dveh virov blizu predsednika poročal časnik Washington Post, kar je sprožilo zgražanja in kritike po vsem svetu.

Zdaj se je Trump neposredno odzval na očitke o rasizmu in po poročanju BBC-ja novinarjem na svojem igrišču za golf na Floridi dejal: "Nisem rasist. Sem najmanj rasističen človek, kar ste jih intervjuvali."

Trumpova administracija je v zadnjih tednih ljudem različnih narodnosti v ZDA odvzemala t. i. začasni zaščiteni status. Med sestankom na temo priseljevanja pa naj bi vprašal: "Zakaj k nam prihajajo vsi ti ljudje iz usranih držav?"

Trump naj bi se na informacijo, da največ priseljencev s tem statusom prihaja iz Salvadorja, Hondurasa in Haitija, odzval z vprašanjem: "Haitijci? Res potrebujemo več Haitijcev?"

Po poročilih je Trump na srečanju dejal, da bi morale ZDA namesto podeljevanja začasnih dovoljenj za prebivanje državljanom držav, ki so jih prizadele katastrofe, vojne ali epidemije, sprejeti več priseljencev iz držav, kot je Norveška.

Trump priznava le "ostre" besede
Trump je že v petek na družbenem omrežju Twitter zanikal uporabo izraza "usrane države", je pa sporočil, da je uporabil "ostre" besede. Demokrate je obtožil, da so si izmislili, da je dejal "usrane države". Demokratski senator Dick Durbin pa vztraja in pravi, da je Trump uporabil "rasistične, zlobne in sovraštva polne besede".

Več republikanskih poslancev, prisotnih na sestanku, je dejalo, da se ne spomnijo, da je Trump izrekel omenjene besede, republikanski senator Lindsey Graham, ki je bil prav tako prisoten, pa Trumpove izjave ni zanikal. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je dejal, da so Trumpove izjave "zelo ponesrečene" in da "ne pomagajo".

Afriška unija zahteva opravičilo
Afriška unija je v petek izrazila "šok, razburjenost in ogorčenje" zaradi "očitno rasistične" izjave ter zahtevala, da se ameriški predsednik opraviči. Da je izjava rasistična, je dejal tudi predstavnik Urada ZN-a za človekove pravice Rupert Colville.

Ameriška organizacija Nacionalno združenje za napredek temnopoltih (NAACP) je medtem Trumpa obtožila, da pada "vse globlje in globlje v luknjo rasizma in ksenofobije".

Trump vztraja, da ni rasist