Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 60 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump in Mike Pence
Na varnostnem srečanju v Trumpovem golfklubu v New Jerseyju je Trump Severni Koreji zagrozil z ognjem in gnevom, zdaj pa je svoje grožnje prenesel še na Twitter. Foto: Reuters
Guam
Varnostna agencija turističnega otoka Guam je objavila napotke, kako ravnati v primeru raketnega napada. Foto: Reuters
VIDEO
Trump Severni Koreji spor...

Dodaj v

Trump Severni Koreji: ZDA imajo pripravljeno orožje

Grožnje z ognjem in gnevom
11. avgust 2017 ob 14:50,
zadnji poseg: 11. avgust 2017 ob 15:37
Washington - MMC RTV SLO, STA

Ameriški predsednik Donald Trump je še zaostril besedni spopad med ZDA in Severno Korejo. Tvitnil je, da imajo ZDA že pripravljeno orožje, če bo Severna Koreja ravnala nespametno.

"Vojaške zmogljivosti so zdaj nameščene, namerjene in nabite, če bo Severna Koreja ravnala nespametno. Upam, da bo Kim Džong Un našel drugo pot," je tvitnil Trump. Severna Koreja ga medtem obtožuje, da je Korejski polotok zaradi njega tik pred jedrsko vojno, poroča BBC.

Ameriški predsednik je tako še zaostril retoriko do Severne Koreje. Na začetku tedna je zagrozil z "ognjem in gnevom", nato je dejal, da naj bo Severna Koreja, če bo samo mislila o napadu na ZDA ali njihove zaveznike, "zelo, zelo živčna". "Povedal vam bom, zakaj ... ker se jim bodo zgodile stvari, za katere niso mislili, da so mogoče," je dejal ameriški predsednik v svojem golfklubu v New Jerseyju.

Besedna vojna med Pjongjangom in Washingtonom je izbruhnila, ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami proti Severni Koreji zaradi njenih raketnih preizkusov. Severna Koreja se je na resolucijo pričakovano odzvala z grožnjami, v medije pa je prišla novica, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico, da jo lahko namesti na raketo dolgega dosega.

Guam: Napotki za ravnanje v primeru napada
Trump je v ponedeljek Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom" kot ga svet še ni videl. Severna Koreja je odgovorila z objavo načrta o napadu na ameriški otok Guam v Tihem oceanu, kjer prebiva 160.000 ljudi in 7.000 ameriških vojakov. Kim Džong Un naj bi imel za napad pripravljenih 12 raket.

Varnostna agencija tega pacifiškega otoka je po objavi načrta objavila napotke, kako ravnati v primeru raketnega napada. "Uležite se na tla in si pokrijte glavo. Če se je eksplozija zgodila v daljavi, lahko traja 30 sekund ali več, da pride do zračnega udara," enega od napotkov navaja BBC.

Avstralija obljublja vojaško pomoč
Avstralski premier Malcolm Turnbull je dejal, da se je Avstralija v skladu s sporazumom iz leta 1951 pripravljena pridružiti konfliktu, če bi Severna Koreja napadla ZDA. "Tudi Amerika bi prišla na pomoč, če bi napadli nas," je povedal Turnbull.

J. R., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
vl4do
# 11.08.2017 ob 15:40
@Churchill
Skozi vso svojo zgodovino izsiljujejo, posiljujejo, pobijajo, unicujejo, onesnazujejo, itd po celem svetu. In koga je S. Koreja ogrozala zadnjih 200 let?
aparat-čik
# 11.08.2017 ob 15:30
tako "poetično" so govorili voditelji v Evropi pred 80 leti.

sicer pa bo katastrofa četudi bo uporabljeno samo konvenkcionalno orožje.
pripet
# 11.08.2017 ob 15:41
Ameriški predsednik je tako še zaostril retoriko do Severne Koreje.
-------------------
Vedno znova doživljamo vso pritlehtnost duha vladnih voditeljev in majhnost ZDA. Velik je tisti, ki ohranja mir in ne tisti, ki se hvali z vojnami, uničenjem, sankcijami, pogorišči in miljoni trupel, ki jih pušča za sabo ter s tem kako bo države in ves planet stolkel v kameno dobo, če ne bo po njegovem. ZDA so najhujša sramota in katastrofa za človeštvo.
vl4do
# 11.08.2017 ob 15:27
Odkar pomnim ZDA grozijo in unicujejo drzave katere se ne morejo braniti. Nikoli se niso trudili vsesti za mizo in se pogovarjati. Zakaj? Ker potrebujejo vojne sicer propadejo. Njihov obstoj temelji na ropanju in izsiljevanju za njih manjvrednih. ZDA ze celo leto k korejskemu polotoku vlacijo vojsko. Zakaj? Ker si zelijo pogovorov?
Do Brasil
# 11.08.2017 ob 15:41
Najbogatejsa drzava na svetu se spravlja na najrevnejse drzave na svetu.
SrMaček
# 11.08.2017 ob 15:24
Trump javno grozi z grozovitim, nevidenim masakrom nad velikim številom ljudi... Če pa si kakšen nepomembnež drzne napisat, da bo skrivil prst predsedniku, pa mu njegovi buldogi, imenujemo jih specialci...priletijo skozi okno.

Ameriški volilci, kaj vam je tega treba bilo...
gesan
# 11.08.2017 ob 15:32
Idiot=idiot!
2 idiota=2 idiota!

Idiot na eni strani in idiot na drugi strani pa sta idiotizem na kubik!

In temu smo priča sedaj!
Naši trrampaši se že veselijo temu neumju!
mb128
# 11.08.2017 ob 15:12
Edino kar se mi zdi tukaj pametno je to, da člen št. 5 baje za Guam ne velja!
Mimogrede, Lavrov je izjavil, da Rusija tudi ne podpira tega, da bi S. Koreja postala jedrska sila!
moj komentar
# 11.08.2017 ob 15:49
Vsa zunanja ameriška politika je en velik psihopatski idiotizem.
gesan
# 11.08.2017 ob 15:34
PA kdo je tema dvema idiotoma dal diplomo v roke?
Še večji idot ali pa sta jih prekašala?
moj komentar
# 11.08.2017 ob 15:10
ZDA že tako otročje blefirajo, da izpadejo že prav patetične in smešne.
A ne vidite, da se vašega izsiljevanja in groženj nihče več ne boji?
Ti časi so počasi že mimo.
Churchill W.
# 11.08.2017 ob 15:21
@mb128
Seveda in povsem normalno je da to ne odgovarja niti Rusom.
Čeprav so "naravni" zavezniki, pa tudi niso toliko nori, da bi si želeli da ima v njihovi soseski nekdo, ki deluje precej nepredvidljivo orožje take moči.
Čeprav sem osebno mnenja, da je trenutna "besedna vojna" med račkom in debelim samo to - besedna vojna in kazanje kdo ima večjega, pa se zavedam, da včasih iz besedne vojne in neumnosti nastane tudi kaj več.
ni maitre
# 11.08.2017 ob 15:42
Zlatolasi debilko naj se izkrca v SK in opasan z mečem na belem konju s svojo tolpo odjezdi v zmagoviti boj. Vsaka primitivna bankrotirana budala, ki ni sposobna prebrat in razumet A4 strani očitno v deželi sanj lahko pritiska gumbe za jedrsko uničenje celega planeta...clap, clap, clap
WeeBay
# 11.08.2017 ob 15:58
Po pravici povedano, če pride do napada upam, da bo Kim vsaj sposoben potopiti obe letalonosilki in vsaj nekaj podpornic. Že to bi pomenilo skoraj 200 milijard minusa za ZDA.
qwasyx
# 11.08.2017 ob 15:54
Trumpet gold je največji trgovec z orožjem, ne mine dan da ne pove kaj imajo novega,
pripet
# 11.08.2017 ob 15:46
Če že omenjate idiote mi je trump večji idiot od kima.
moj komentar
# 11.08.2017 ob 15:54
Churchill W.
@moj komentar
Patetičen in smešen si ti.
Vsak, s kančkom razuma se boji ZDA, sploh s tem klovnom na čelu. Boji pa se jih ravno zato, ker imajo vojaško tehnologijo izdelano in proti marsikomu celo zelo napredno.


Ti časi ameriške vojaške dominacije gredo počasik svojemu žalostnemu koncu. Kitajska in Rusija sta ji že sedaj popolnoma tehnološko enakovredni in v nekih vojaških aspektih celo naprednejši.
Ni več potrebe, da se kdorkoli boji ZDA in hrbet pripogiba njeni diktaturi.
Tega se tudi same še kako zavedajo. V primeru naslednje svetovne vojne, bodo nastradali tudi prebivalci ZDA in na svoji koži doživeli stradanja in smrt. To pa pomeni razpad ZDA na več delov, točno takšen scenarij, kot so ga dolga leta pripravljali Rusiji in Kitajski.
dopisnik
# 11.08.2017 ob 16:06
In kdo je zdaj, glede na tvoje ugotovitve, v tej situaciji večjo tele? Po mojem, debelinko iz SK že ne. Sicer je tudi tele, ampak tokrat manjše.

Ne tekmujeta v isti kategoriji. Trump je tele, debelinko je pa odojek. :)))
WeeBay
# 11.08.2017 ob 15:52
Vedelo se je da se bo vse skupaj premaknilo v Azijo, kajti tam je prava akcija vsaj kar se tiče ekonomije. Azija je že prehitela vzhod in nekaj bo potrebno spremeniti, če ne se ZDA slabo piše. Dokler so še prve morajo čim bolj otežiti delo Kitajski in kako vse skupaj otežiti? Ja z vojno pred njihovimi vrati. Že Obama je nekaj let nazaj rekel, da bodo 40% vojaške zmogljivosti usmerili v Azijo. Ni naključje. Če nebi bilo Kima bi ZDA poiskale nek drug razlog da ostanejo v Aziji (recimo South China sea)...
šurda
# 11.08.2017 ob 15:50
Ko se iz usodo sveta igrata Lolek in Bolek sem močno
zaskrbljen ! Žalostno a resnično oba sta trmasta in
svojeglava !
Naj.bal pa bomo čisto vsi !
Naj se sestaneta in si v miru pogleda film Butec in butec
da se "skulirata" in da NE uničita MODRI PLANET
ZEMLJA !
henrik.r
# 11.08.2017 ob 16:50
Tako kot JJ potrebuje Kučana, tako Trump potrebuje debelinkota. Ob vseh problemih, ki jih ima Trump doma, mu prav paše, da bi malo zaropotalo. To je najboljši način, da se pozornost preusmeri...
moj komentar
# 11.08.2017 ob 16:25
Churchill W.

Ne sovražim ZDA kot naroda, sistema ali načina življenja. Sovražim ameriško kriminalno zunanjo politiko, če se temu globalnemu nasilju, medijskem pranju in spletkarjenju sploh lahko še reče politika.
heristalski166
# 11.08.2017 ob 15:43
kitajska torej ne bo dovolila menjave oblasti v severni koreji in kaj bo korenjakl še kej rekel na to

https://www.rt.com/news/399310-china-prevent-us-strike-nkorea/
Ramus
# 11.08.2017 ob 18:13
"Grožnje z ognjem in gnevom"

Sicer pa tole Trumpovo in Unovo napenjanje izgleda kot prepir dveh krastač v mlaki, ena je bolj napihnjena od druge,... da le ne poči katera od silnega napihovanja.
heristalski166
# 11.08.2017 ob 15:33
da vidimo kaj bo tale bleferski pozerski tough guy trump zdele skup spravil, al je to samo še ena poza kot je celo njegovo življenje s tem predsednikovanjem na čelu
moj komentar
# 11.08.2017 ob 16:34
Churchill W.
Ne boš verjel, ampak enako velja za S. Korejo le da so ti namesto t.i. demokracije in kapitalistične ureditve padli v predalček - komunizem.

Ni isto.
Rdeča Armada, SZ in Kitajska sta zapustili SK, ohranil se je le družbeni komunistični sistem, ki ga Severni Korejci želijo imeti sami in ga tudi sami oblikujejo po svoje, brez zunanjega diktata.
Medtem pa Južna Koreja ostaja še vedno okupirana s strani ZDA, tako kot je bila nekdaj okupirana s strani Japonske. Južnokorejska buržoazija je tako kot v času japonske vladavine brez hrbtenice in gleda le na svoje pohlepne koristi.
Marsikaj v Severni Koreji ni dobro, a o tem lahko odločajo le Severni Korejci in spreminjajo svoj družbeni sistem sami, brez posega od zunaj.
Kar počnejo ZDA, je direktno vmešavanje v notranje zadeve Severne Koreje. In to počnejo na zelo direkten in provokatorski način.
Te izgovore, da je to boj proti komunizmu, si pa lahko nekam zataknete......naivkoti....
severnik
# 11.08.2017 ob 16:16
Vsako intelektualno živo bitje danes ve, da z vojno ne bo rešitve. Bodo le mrtvi. Oz. rešitev ne bo drugačna, če vojne ne bo.
Belfast boy
# 11.08.2017 ob 16:09
Tut Vietnamci so mel po ameriških besedah kamn pa palce v roki kar se vojaške tehnologije tiče pa so puhlni na celi črti poj.. 60.000+
nonparel
# 11.08.2017 ob 16:00
@dopisnik
Kim je pretiraval (s sicer praznimi) grožnjami. Zdaj pa je dobil 'ornk' kontro. S to razliko, da tokrat grožnje niso prazne.

In kdo je zdaj, glede na tvoje ugotovitve, v tej situaciji večjo tele? Po mojem, debelinko iz SK že ne. Sicer je tudi tele, ampak tokrat manjše.
Tjazz
# 11.08.2017 ob 18:11
haha pred enim mesecem ste eni kavčarji pisali kao da S. Korejci še deset let ne bodo imelo tako razvite rakete da bi nosila jedrsko konico..., evo ka pa zdaj očitno ste se motili...
eni tle gor res klobasate neumnosti, upam da imate vseeno prav, ker drugače res lahko še kje pokat začne..
Ocelot
# 11.08.2017 ob 17:07
Nekje sem pred časom, malo po tem, ko je Trump nastopil kot predsednik, prebral misel, da je največja grožnja za svet ta, da je Kim Jong Un našel v Trumpu nasprotnika, ki je vsaj tako, če ne še bolj nor in narcisoiden, kot je on sam.
Bojim se, da sta se ta dva bumbarja res sposobna začet obmetavat z nukicami :(
STANE
# 11.08.2017 ob 16:41
Me prav zanima koliko turistov čaka na otoku,kaj se bo zgodilo in sprejema napotke,da se uleže na tla,pokrije glavo in čaka.....
Chopin
# 11.08.2017 ob 16:04
ZDA so toliko mocnejse od S.Koreje in se tako agresivnio in nediplomatsko obnasajo. Pustijo se sprovocirat in se obnasajo kot kaksni nesamozavestni ego manijaki. Slovenscina nima lepega izraza, ampak ameriska elita zaradi izrazite premoci svoje vojske v tem primeru res bully. Pa se dalec stran od svojega doma so, bi bolj pricakoval dejavnejso politiko Kitajske in Rusije, ki mejita na S.Korejo. Ampak je njihova politicna elita v retoriki toliko bolj zmerna da imas obcutek da je ameriska politicna elita povsem zabredla, manjka samozavesti in modrosti. Trenutno so pri tem diplomatskem sporu na ravni raznih diktatorjev, teokracij in totalitarnih rezimov (beri: na ravni Kima in komunisticne partije S.Koreje).
JJstyle
# 11.08.2017 ob 15:56
Človek more več vedeti, kje sedi večji psihopat, v Beli Hiša ali Pjongjangu.
moj komentar
# 11.08.2017 ob 18:17
Churchill W.
Povej mi v čem je razlika med ZDA, Rusi in Kitajci če so pa vsi enoglasno podprli isto odločitev iz istega razloga! Konec koncev so ga zavezniki (Rusi in Kitajci) kaznovali, ne pa trepljali po rami, ker se igra z orožjem, ki ni namenjeno otrokom.

Rusi in Kitajci Kima niso kaznovali.
So ga le opozorili, da mu v primeru, če prvi napade ameriški teritorij, odklonita pomoč. S tem sta Rusija in Kitajska dokazali predvsem Ameriki, da bosta oni dve tisti, ki bosta garantirali za "porednega" Kima.
Kdo pa bo garantiral za poredne ZDA?
Proameriški mediji zvito spreobračajo izjave Rusije In Kitajske ter ju propagandno spreminjajo v nasprotnike SK, kar seveda ni res.

Normalno, da ne kaže s prstom na Ruse in Kitajce. Ti mu dajejo žito in ostale surovine, kupujejo premog, minerale in morsko hrano. Tudi "debeli" ni tako neumen, da bo edine prijatelje, ki jih še ima označil za hudiče. Pa čeprav ti ki niso hudič, sprejemajo enake odločitve kot zlodej ZDA.

In ravno sam spreobračaš besede. Najprej trdiš, da se Rusija in Kitajska nezakonito vmešavata v notranje zadeve SK, nato pa izjaviš, da je Kim njun prijatelj.
Odločiti se boš moral sam.
V tej debati si že večkrat pokronal samega sebe in dokazal, da se vrtiš v krogu brez izhoda.
KLIPAN
# 11.08.2017 ob 16:24
Kot sem sicer že večkrat povedal-Amerika je danes poleg S.Koreje država, ki nujno potrebuje zunanjega sovražnika.
Korejci ga potrebujejo zato, da se Komunisti in Kim obdržijo na oblasti, Amerika pa ga potrebuje zato, da upraviči 500 miljard davkoplačevalskega denarja za vojsko.
Amerika pod vojaško diktaturo, ki ji vlada zadnja leta NIKOLI ne bo dopustila, da ne bi bila vpletena v kako vojno oz., da ne bi imela "zunanjega sovražnika".
Ali bodo to Iran, Rusija, Kitajska.....ali pa S.Koreja.
Pentagon in orožarska industrija potrebujeta vojne in zunanjega sovražnika, ker če tega ne bo-ne bo toliko davkoplačevalskega denarja.
Kdo od elitistov pa bi se odpovedal miljardam? Nobeden.
Zato bomo imeli vojne še dolgo, dolgo......s tem da se danes to pač imenuje "osvobajanje in demokratizacija". Sliši se sicer lepo, mrtvih in ranjenih pa je na miljone, da o beguncih ne govorimo.
moj komentar
# 11.08.2017 ob 16:22
@Churchill W.

Očitno nimaš pojma kako je prišlo do delitve Koreje na Severno in Južno, tako da ti priporočam da prebereš vsaj vsebino z wikipedije, ki suhoparno opiše zgodovinska dejatva. Korejo sta iz rok imprialistične Japonske osvobodili Rdeča Armada (SZ IN Kitajska) in ZDA, ter si jo tudi enakopravno razdelili kot svoj geostrateški prostor.
Japoncem se je upirala le koministična partija, ki je imela na severnem delu zelo močno podporo, medtem ko je bogata buržoazna elita na jugu Koreje lepo sodelovala z Japonci in se jim popolnoma podredila.
Kogar zanima zgodovina Koreje, naj prebere vsaj tole:
https://sl.wikipedia.org
/wiki/Korejska_vojna

Mogoče vam bodo zadeve veliko bolj jasne.
mb128
# 11.08.2017 ob 16:11
Hahaha ta Micky Mouse pa tudi ni od muh. Baje je izjavil.
Senilni Trump igra prevečkrat golf!
garmond
# 11.08.2017 ob 15:46
Imata srečo, da psihiatrične ustanove v njunih državah pokajo po šivih.
peglezn
# 11.08.2017 ob 20:34
Ampak kam smo prišli, da nek bebo twitta ... mediji pa napovedujejo 3. sv. vojno? Kako pa bo ta potekala... preko Instagrama, Facebooka... Snapchata?
Bivši uporabnik
# 11.08.2017 ob 19:36
Križana gora, s čim se tule ukvarjate.... Ne korejski pujsek, ne narcisek s crknjeno mačko na glave ne odločata o ničemer, še posebej ne o tako resnih stvareh, kor so to jedrske vojne, zato je vse to trobezljanje precej brezpredmetno...
21.12.2012
# 11.08.2017 ob 18:22
hehe Avstralci se bojijo Kitajcev, zato podpirajo amerikanose
Jarik
# 11.08.2017 ob 18:12
Trumpu se je dvigno...
moj komentar
# 11.08.2017 ob 18:06
Churchill W.

Jaz sem ti navedel precej dejstev in boš kmalu videl, da se bodo izkazale za zelo točne.
SK ni ameriško igrišče in na njem ZDA nima prav nobenih šans, da si ustvari koristi.
Izgovori, da je potrebno na SK zamenjati politični sistem so pa iz trte izvite in služijo le za nateg širše svetovne javnosti. S tem se poizkuša na vse načine opravičiti ameriško vmešavanje v njene notranje zadeve.
Interes ZDA je obvladovanje kompletne Koreje in postavitev vojaških baz v SK, hkrati pa omejevanje kitajskega pristopa Koreji in oženje njenega geostrateškega položaja.
Dogaja se nekaj podobnega, kot v baltiških državah, kjer se pod pretvezo ruske nevarnosti krepijo ameriške vojaške baze in pritiski na Rusijo.
moj komentar
# 11.08.2017 ob 17:20
Pred nekaj meseci sem gledal oddajo, ki je prikazovala srečanja družin in sorodnikov iz obeh Korej.
To so tako ganljive in žalostne scene in vsaka ima v ozadju svojo kruto zgodovino in usodo.
Korejci so ljudstvo, ki je zaradi zunanjih imperialbnih osvajalcev v zadnjih 200 letih zelo nastradalo.
Ta delitev na severne in južne je samo še več soli na stare rane.
ni maitre
# 11.08.2017 ob 16:46
@tuintam
Ne vem, lahko pa pišeš Kimu in povprašaš.
severnik
# 11.08.2017 ob 16:17
Skratka bedaki prepotentni. Naj grejo voditelji sami na fronto, bo igre hitreje konec. Najlažje je pa iz svoje palače z varovanjem pametovat.
JJstyle
# 11.08.2017 ob 16:14
OK, razumem Trumpa, da si ne more pomagat. Pacient se je rodil in pacient bo ostal do zadnjega diha, ga je pač zajeb... genetika in psihopatski fotr. Ne razumem pa Američanov. Kako lahko izvoliš očitno duševno moteno osebo za predsednika? Očitno vsaj polovica Američanov potrebuje terapijo na Freudovem kavču in tega dejstva nas bi moralo biti prekleto strah.
ni maitre
# 11.08.2017 ob 16:12
@Churchill W.
Dragi kolega, Južna Koreja si ni nič zbrala gringosov za zaveznike, ker jih ni nihče nič vprašal, ampak so jo okupirali. Vse to so se strički dogovorili na Jalti.
luckyss
# 11.08.2017 ob 16:07
ZDA rabijo "Kim čun čuna" tako kot so rabili tudi Bin Ladna...Le kako bi drugače opravičevali svojo prisotnost na tem območju....Mogoče s tem, da ne bi kakšen norec odvrgel atomske na Japonsko..
Ups..ni ravno prava primerjava... ;(
Skratka,razen če si velesile v ozadju sporazumno ne gradijo novega vojnega poligona, ni vse skupaj omembe vrednega...
Če bi Kima kdo hotel umakniti, bi ga že zdavnaj...
Torej ni nam treba pisati pravljic...
Kazalo