Na varnostnem srečanju v Trumpovem golfklubu v New Jerseyju je Trump Severni Koreji zagrozil z ognjem in gnevom, zdaj pa je svoje grožnje prenesel še na Twitter. Foto: Reuters
Na varnostnem srečanju v Trumpovem golfklubu v New Jerseyju je Trump Severni Koreji zagrozil z ognjem in gnevom, zdaj pa je svoje grožnje prenesel še na Twitter. Foto: Reuters
Guam
Varnostna agencija turističnega otoka Guam je objavila napotke, kako ravnati v primeru raketnega napada. Foto: Reuters
Trump Severni Koreji sporoča, da je orožje pripravljeno

"Vojaške zmogljivosti so zdaj nameščene, namerjene in nabite, če bo Severna Koreja ravnala nespametno. Upam, da bo Kim Džong Un našel drugo pot," je tvitnil Trump. Severna Koreja ga medtem obtožuje, da je Korejski polotok zaradi njega tik pred jedrsko vojno, poroča BBC.

Ameriški predsednik je tako še zaostril retoriko do Severne Koreje. Na začetku tedna je zagrozil z "ognjem in gnevom", nato je dejal, da naj bo Severna Koreja, če bo samo mislila o napadu na ZDA ali njihove zaveznike, "zelo, zelo živčna". "Povedal vam bom, zakaj ... ker se jim bodo zgodile stvari, za katere niso mislili, da so mogoče," je dejal ameriški predsednik v svojem golfklubu v New Jerseyju.

Besedna vojna med Pjongjangom in Washingtonom je izbruhnila, ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami proti Severni Koreji zaradi njenih raketnih preizkusov. Severna Koreja se je na resolucijo pričakovano odzvala z grožnjami, v medije pa je prišla novica, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico, da jo lahko namesti na raketo dolgega dosega.

Guam: Napotki za ravnanje v primeru napada
Trump je v ponedeljek Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom" kot ga svet še ni videl. Severna Koreja je odgovorila z objavo načrta o napadu na ameriški otok Guam v Tihem oceanu, kjer prebiva 160.000 ljudi in 7.000 ameriških vojakov. Kim Džong Un naj bi imel za napad pripravljenih 12 raket.

Varnostna agencija tega pacifiškega otoka je po objavi načrta objavila napotke, kako ravnati v primeru raketnega napada. "Uležite se na tla in si pokrijte glavo. Če se je eksplozija zgodila v daljavi, lahko traja 30 sekund ali več, da pride do zračnega udara," enega od napotkov navaja BBC.

Avstralija obljublja vojaško pomoč
Avstralski premier Malcolm Turnbull je dejal, da se je Avstralija v skladu s sporazumom iz leta 1951 pripravljena pridružiti konfliktu, če bi Severna Koreja napadla ZDA. "Tudi Amerika bi prišla na pomoč, če bi napadli nas," je povedal Turnbull.

Trump Severni Koreji sporoča, da je orožje pripravljeno