Trump je v ponedeljek dejal, da bo zagotovo spoštoval izid volitev, če bo zmagala Hillary Clinton, že v petek pa je to postavil pod vprašaj. Trump je sicer še zatrdil, da je lani plačal zvezne davke, ni pa razkril davčne napovedi, ki bi to dokazovale. Foto: Reuters
Trump je v ponedeljek dejal, da bo zagotovo spoštoval izid volitev, če bo zmagala Hillary Clinton, že v petek pa je to postavil pod vprašaj. Trump je sicer še zatrdil, da je lani plačal zvezne davke, ni pa razkril davčne napovedi, ki bi to dokazovale. Foto: Reuters
Volišče v ZDA
Trump je že večkrat dejal, da bodo predsedniške volitve prirejene, glede tega pa še vedno daje nasprotujoče si izjave. Foto: Reuters

Kljub ponedeljkovim zagotovilom, da bo v primeru zmage demokratske kandidatke na novembrskih predsedniških volitvah "absolutno" spoštoval izid volitev, je Trump v petek dejal, da ni nujno, da bo sprejel rezultat volitev, če ga bo Hillary Clinton premagala.

"Bomo videli. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Bomo videti," je republikanski kandidat dejal v intervjuju za časnik New York Times. V petek je na predvolilnem shodu v Detroitu spet opozoril na možnost volilnih prevar. Kot je dejal podpornikom, so volilne prevare "velik, velik problem v tej državi", čeprav je raziskava pokazala le nekaj deset potencialnih takšnih primerov v zadnjih 14 letih v ZDA, poroča Guardian. Podpornike je Trump še pozval, naj odidejo na volišča in jih nadzirajo, da bi zagotovili, da bo vse potekalo v redu.

Spomnimo, izid predsedniških volitev leta 2000, na katerih sta kandidirala George W. Bush in Al Gore, je bil dolgo časa nejasen, dokler ni vrhovno sodišče, kot poroča CNN, ustavilo 36 dni trajajočo bitko za ponovno štetje glasov na Floridi in štetje prekinilo, zaradi česar je na koncu zmagal Bush.

Clintonu očital nezvestobo, o svoji ne govori
Trump se je razgovoril tudi o nezvestobi nekdanjega predsednika Billa Clintona, pri čemer je njegovo soprogo Hillary Clinton obtožil, da je napadala ženske, s katerimi je imel Clinton razmerje. Trump je še napovedal, da se bo temu vprašanju, ki naj bi za Hillary Clinton predstavljal "resen problem", v bližnji prihodnosti najverjetneje bolj posvetil.

Ob tem kandidat Republikanske stranke ni želel govoriti o svojem razmerju z Marlo Maples, ko je bil poročen z Ivano Trump. O tem razmerju se je precej pisalo v tabloidih v devetdesetih. "Ne govorim o tem," je dejal. "Nisem bil predsednik ZDA. Ne govorim o tem. Ko je bila proti Clintonu vložena nezaupnica, je bila država v težavah, absolutno v težavah. Legal je glede Monice Lewinsky in plačal ogromno kazen," je dejal.

Trump je ta teden veliko časa posvetil obrambi pred očitki o seksizmu zaradi napadov na nekdanjo miss universe Alicio Machado. Z različnimi žaljivimi oznakami ji je očital, da se je zredila po osvojitvi lepotnega naslova leta 1996 (ko je imel Trump licenco za izbor Miss Universe), o njej pa se je v petek na družbenem omrežju Twitter razpisal ob 3. uri zjutraj. Zapisal je tudi, da je Alicii Machado, rojeni v Venezueli, ravno Hillary Clinton zagotovila ameriško državljanstvo.

Hillary Clinton je v debati v ponedeljek izpostavila njen primer kot znak Trumpovega odnosa do žensk, v odzivu na Trumpove tvite pa je zapisala, da je to "neuravnovešeno" celo za Trumpa.