Svet
Clintonova (Bill in Hillary, desno) sta sicer stara znanca Donalda Trumpa in Melanie, saj sta bila na njuni poroki, Trump pa je med drugim daroval tudi v njuno fundacijo Clinton Fundation. Foto: Reuters/AP
       Zaradi poslovnega modela, ki temelji na klikih in ratingih, so v svoje vsebine, oddaje vnašali tisto, kar prinaša ratinge. Trump je, kot je reklo več vodij večjih medijev, dober za posel. In dokler je dober za posel ... bi bili mediji nori, če ga ne bi objavljali.       
 Nataša Briški
       Trumpova kampanja je PR-ovsko obarvana, saj izrablja proces medijske pozornosti prek rumenih medijev in rubrik, ki jo generira kandidat s svojo pojavnostjo in nekonvencionalnim, za številne tudi politično nekorektnim govorom.       
 Miro Kline
Če bi bila Hillary izvoljena za prvo predsednico ZDA, je že napovedala, da bo Billu, ki bi postal prvi gospod v Beli hiši, zaupala ameriško gospodarstvo. Vprašanje je, kaj bi lahko naredil, saj je funkcija prve dame oziroma prvega gospoda simbolične narave in nima izvršne funkcije. Foto: Reuters
       Hillary je nadaljevala tam, kjer je končala pred osmimi leti, ko je izgubila proti Obami. Torej z veliko denarja za oglaševanje v kombinaciji z digitalnimi družbenimi mediji, s katerimi je Obama dobival točke in zmagal na predsedniških volitvah kot prvi Afroameričan. Takšna kampanja je na prvi pogled popolnoma primerna tudi za zmago prve ženske.       
 Miro Kline
Rožnata kartica, na kateri med drugim piše 'Čestitke! Ste del večine.', sama po sebi nima vrednosti, v fizični obliki jo dobijo vsi, ki donirajo v kampanjo Hillary Clinton, ta pa jim v zameno obljublja, da je "vsak darovani dolar zagotovilo, da Donald Trump nikoli ne bo predsednik", oziroma da se bo kot predsednica države zavzemala za pravice žensk na področjih zdravstva, plač, rase in družbene enakosti. Foto: hillaryclinton.com
       Če imaš vagino in kandidiraš proti Donaldu Trumpu, to še ne pomeni, da si feministka.       
 Uporabnica Facebooka Ashley Nicole Lemire
ZDA imajo letos dva najmanj priljubljena za zdaj najverjetnejša predsedniška kandidata v sodobni zgodovini države, vsaj tako kažejo podatki zadnje ankete ameriške televizije ABC in časopisa Washington Post. Foto: Reuters
       V ZDA delimo politike na sokole, to so tisti, ki podpirajo vojsko, in na golobice in Hillary Clinton bolj spada med sokole kot Sanders. Tu je zelo blizu Trumpu. Ona si želi okrepiti spopade v Siriji. Tam želi tudi uvesti območja prepovedi preletov razen za ameriška letala. To je naredil George Bush v Iraku in tudi Bill Clinton. Skratka, Hillary želi preseči svojega moža.       
 Ameriški sociolog James W. Messerschmidt
Trumpu, ki je pred dnevi dopolnil 70 let, je uspel svojevrsten medijski in marketinški spin, saj je kot kandidat, ki je imel najmanj možnosti med vsemi republikanskimi kandidati, dobil največ medijske pozornosti in rekordnih 13,3 milijona glasov na strankarskih volitvah, česar do zdaj ni uspelo še nobenemu republikanskemu kandidatu. Foto: Reuters
       Zdi se mi, da je (Donald Trump, op. p.) nezaupljiv do mednarodne trgovine in globalizma, medtem ko je Hillary Clinton globalistka in hoče ZDA še naprej uveljaviti kot vodilno silo sveta, ki vodi vse od Libije, Ognjene zemlje do Antarktike. Njen pogled je ta, da so ZDA velika in močna država, ki mora svet uskladiti s svojimi interesi. To je zagovarjala kot zunanja ministrica, ko je delala velike napake. Libija je morda njen največji greh.       
 Ervin Hladnik Milharčič
Po podatkih Ameriške zvezne volilne komisije (FEC) je med letošnjima kandidatoma največje finančno nesorazmerje v zgodovini volitev. Foto: Reuters
       Eno so me naučili Američani: to smo govorili med predvolilno kampanjo, zdaj pa se bomo pomenili, kaj bomo delali.       
 Ervin Hladnik Milharčič

Dodaj v

"Trump tak bedak, kot ga predstavljajo, vendarle ni"

ZDA imajo letos dva najmanj priljubljena najverjetnejša predsedniška kandidata v zgodovini ZDA
26. junij 2016 ob 06:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bolj kot uspeh Hillary Clinton, ki ji padajo okostnjaki iz omare, je v tekmi za predsednika ZDA presenetil Donald Trump, ki je s kampanjo, zavito v šopek rasističnih in šovinističnih izjav, omrežil medije. Pa bo to dovolj tudi za zmago?

"Če bi rekel, da sem to pričakoval, bi lagal, kot teče pes," komentira nominacijo najverjetnejšega republikanskega kandidata za predsednika ZDA Donalda Trumpa publicist in novinar Ervin Hladnik Milharčič. "Pričakoval sem, da bo partijska struktura obvladala stanje in postavila svojega kandidata Jeba Busha, a ji to ni uspelo. Nisem pričakoval, da so tradicionalna zavezništva denarja, politične moči, industrije in globoke vere tako nemočna pred nekom, ki obvlada zgolj retoriko in spektakel."

Trumpu, ki je pred dnevi dopolnil 70 let, je uspel svojevrsten medijski in marketinški spin, saj je kot kandidat, ki je imel najmanj možnosti med vsemi republikanskimi kandidati, dobil največ medijske pozornosti in rekordnih 13,3 milijona glasov na strankarskih volitvah, kar do zdaj ni uspelo še nobenemu republikanskemu kandidatu. Po poročanju New York Timesa so mu mediji namenili za dve milijardi ali 70 odstotkov brezplačnega medijskega prostora, dvakrat več kot najdražje predsedniške kampanje v zgodovini, poroča New York Times, Hillary Clinton pa za 746 milijonov dolarjev.

Neverjeten finančni zaostanek milijarderja
A težave so nastale tam, kjer se vedno vse začne in konča – pri denarju. Trump je pred dnevi odpustil vodjo svoje kampanje Coreyja Lewandowskega. Razlog ni znan, demokrati pa so prepričani, da je Lewandowski letel zato, ker Trump zaostaja s postavljanjem infrastrukture. Zgolj medijska pozornost za zmago na splošnih volitvah novembra letos naj ne bi bila dovolj.

Po podatkih Ameriške zvezne volilne komisije (FEC) je namreč med letošnjima kandidatoma največje finančno nesorazmerje v zgodovini volitev: medtem ko je imel najverjetnejši republikanski kandidat junija na bančnem računu 1,3 milijona dolarjev zbranih sredstev za predsedniško kampanjo, jih je imela Clintonova 42,5 milijona, torej kar 32-krat več od Trumpa. Še več, medtem ko je Clintonova za prihodnje tedne zakupila oglasni prostor v vrednosti 21 milijonov dolarjev, bo Trup zakupil šele prvega, poroča Guardian.

"Hillary Clinton je vodila klasično demokratsko kampanjo s poudarkom na zdravstveni reformi in večanju moči srednjega razreda. V to jo je v veliki meri prisilil njen tekmec Bernard Sanders, ki ji je pobral velik del prostora s svojo neizprosno ostrino demokratske prenove ameriške družbe," meni Miro Kline, profesor s fakultete za družbene vede, in nadaljuje, da je tako izgubila skoraj vse mlade privržence demokratske stranke, s tem pa tudi večino moči, ki se v času kampanje pretaka prek družbenih omrežij. "Trump je popolnoma zmlel dolgo vrsto republikanskih ortodoksnih protikandidatov, saj je zagovarjal tako zdravstveno reformo kot višje plače za srednji razred in potrebuje takšen zasuk, da lahko še naprej podpira razvoj ameriške družbe," meni Kline.

Hillary Clinton padajo okostnjaki iz omare
ZDA imajo letos dva najmanj priljubljena za zdaj najverjetnejša predsedniška kandidata v sodobni zgodovini države, vsaj tako kažejo podatki zadnje ankete ameriške televizije ABC in časopisa Washington Post; negativno mnenje o Trumpu ima 70 odstotkov vprašanih Američanov, o Hillary Clinton pa 55 odstotkov.

Odstotke priljubljenosti, ki jih je Hillary Clinton dobila kot prva dama in pozneje senatorka New Yorka, bliskovito izgublja zaradi preteklih grehov. Tu ji ne pomaga niti to, da bi lahko postala prva predsednica ZDA; številni ji namreč očitajo elitistični feminizem - ali kot je zapisala uporabnica Facebooka Ashley Nicole Lemire: "Če imaš vagino in kandidiraš proti Donaldu Trumpu, to še ne pomeni, da si feministka." Kljub temu pa pri volivcih zna igrati na žensko karto oziroma kartico.

Ko ženska kartica prinaša politične točke
Veliko pozornosti v kampanji je vzbudila z rožnato 'žensko kartico'. Poteza, ki se zdi izredno banalen oglaševalski trik, je po mnenju Donalda Trumpa razlog, zaradi katerega ima demokratka dva milijona glasov več od njega, saj da bi "kot moški dobila le pet odstotkov glasov". Rožnata kartica, na kateri med drugim piše 'Čestitke! Ste del večine.', sama po sebi nima vrednosti, v fizični obliki jo dobijo vsi, ki donirajo v kampanjo Hillary Clinton, ta pa jim v zameno obljublja, da je "vsak darovani dolar zagotovilo, da Donald Trump nikoli ne bo predsednik", oziroma da se bo kot predsednica države zavzemala za pravice žensk na področjih zdravstva, plač, rase in družbene enakosti.

A kaj ko Hillary, ki jo Forbes uvršča na drugo mesto najvplivnejših žensk sveta, takoj za nemško kanclerko Angelo Merkel, rožnate kartice ne more predložiti FBI-ju, ki jo preiskuje zaradi morebitne kršitve nacionalne varnosti s kazenskega vidika, saj je kot zunanja ministrica ZDA službeno elektronsko pošto pošiljala z zasebnega elektronskega naslova (notranja preiskava zunanjega ministrstva je že ugotovila, da je kršila pravila glede varnosti komunikacije).

WikiLeaks: Podpora vojne v Siriji kot podpora Izraela
Glede na objavo dokumentov, ki jih je razkril WikiLeaks, naj bi Hillary Clinton v enem izmed predloženih elektronskih sporočil komisiji zapisala, da je treba podpreti vojno v Siriji: "Iranski jedrski program in sirska državljanska vojna se zdita nepovezana, vendar sta. /.../ Izraelske voditelje skrbi, da bi izgubili jedrski monopol in spodbudili druge, kot sta Savdska Arabija in Egipt, da se oborožujeta z jedrskim orožjem. /.../ Novi sirski režim bi bil lahko naklonjen nadaljevanju mirovnih pogovorov z Izraelom. Hezbolah in Libanon pa bi bila odrezana od iranskega sponzorstva, saj Sirija ne bi bila več tranzitna točka Irana za urjenje, pomoč in orožje." (WikiLeaks sicer navaja datum objave 31. december 2000, kar pa naj bi bil napačen datum, saj je bila Hillary Clinton državna sekretarka med letoma 2009 in 2013, zato naj bi bila, vsaj glede na kontekst celotne vsebine, e-pošta poslana 31. decembra 2012.)

Tu je še napad na ameriško veleposlaništvo v Libiji oziroma atentat na ameriškega veleposlanika 11. septembra 2012 v Bengaziju Christopherja Stevensa, ko se je administracija predsednika Baracka Obame s Clintonovo na čelu posipavala s pepelom, češ da je bil napad posledica jeze muslimanov zaradi ameriškega filma, ki se je norčeval iz preroka Mohameda, a se je izkazalo, da bi konzulat celica teroristične organizacije Al Kaida napadla tudi sicer.

Fundacija Clinton pod drobnogledom
Svojevrstne pozornosti bo v prihodnjih tednih zagotovo deležna fundacija The Clinton Fundation, katere največji donator je Savdska Arabija z menda 25 milijoni dolarji (kronski princ Mohamed bin Salman trdi, da je Riad zagotovil 20 odstotkov vseh sredstev predsedniške kampanje Hillary Clinton). V preteklosti je v fundacijo daroval tudi sam Donald Trump - okoli 100.000 dolarjev. Zanimivo pa je tudi to, da sta bila Bill in Hillary po odhodu iz Bele hiše leta 2001 zaradi afer Whitewater in Levinsky na robu bankrota. Nato pa sta v naslednjih 14 letih z javnimi nastopi, knjigami in svetovanji zaslužila okoli 230 milijonov dolarjev, "čeprav skrivnostno v javnosti prikazujeta, da imata največ 53 milijonov dolarjev premoženja", piše Forbes.

"Hillary je nadaljevala tam, kjer je končala pred osmimi leti, ko je izgubila proti Obami. Torej z veliko denarja za oglaševanje v kombinaciji z digitalnimi družbenimi mediji, s katerimi je Obama dobival točke in zmagal na predsedniških volitvah kot prvi Afroameričan. Takšna kampanja je na prvi pogled popolnoma primerna tudi za zmago prve ženske," meni strokovnjak za tržno komuniciranje Miro Kline.

Presenetljiv uspeh Donalda Trumpa
A bolj kot uspeh 68-letnice, ki svojo predsedniško srečo v Beli hiši poskuša že drugič, je presenetljiva progresivnost nepremičninskega mogula in ljubljenca rumenega tiska, čigar vrednost Forbes ocenjuje na 4,5 milijarde dolarjev, Donalda Trumpa, ki je svojo kampanjo zavil v šopek sočnih rasističnih in šovinističnih izjav: Foxovo novinarko Megyn Kelly v pogovoru za CNN opisal s "kri ji je lila od vsepovsod", ko ga je vprašala: "Nekatere ženske ste imenovali debeli prašiči, bajse, psice in umazane živali – ali menite, da imate pravi temperament za človeka, ki bi ga lahko izvolili za predsednika?" Odmevala pa je tudi naslednja: "Če Hillary Clinton ne more zadovoljiti svojega moža, zakaj potem misli, da lahko zadovolji ZDA?" (Afera Levinsky.)

Znano je, da bi muslimanom prepovedal vstop v državo in zavrnil sprejem 200.000 sirskih beguncev, "ki bi bili lahko del IS-ja". Priseljence iz Mehike je označil za "posiljevalce" in "kriminalce", "ki s seboj prinašajo mamila", zaradi česar bi na meji z južno sosedo postavil zid, ki bi ga financirala kar Mehika sama. Prizanesel ni niti sodniku mehiškega rodu, ki mu sodi v tožbi udeležencev nepremičninskega tečaja Trumpova univerza, v kateri želijo stranke nazaj denar, saj trdijo, da se v programu niso ničesar naučile.

#vsegasokrivimediji
Miro Kline ugotavlja, da je Trump izbral popolnoma netipično predsedniško volilno kampanjo, ki jo najlažje opišemo kot rumena pot, "ki je PR-ovsko obarvana, saj izrablja proces medijske pozornosti prek rumenih medijev in rubrik, ki jo generira kandidat s svojo pojavnostjo in nekonvencionalnim, za številne tudi politično nekorektnim govorom". Zadeva je prišla tako daleč, da v ZDA iščejo celo krivca za Trumpov uspeh. In so ga tudi našli - #vsegasokrivimediji. "Zaradi poslovnega modela, ki temelji na klikih in ratingih, so v svoje vsebine, oddaje vnašali tisto, kar prinaša ratinge. Trump je, kot je reklo več vodij večjih medijev, dober za posel. In dokler je dober za posel ... bi bili mediji nori, če ga ne bi objavljali," pravi Nataša Briški, novinarka in soustanoviteljica Metine liste ter dolgoletna dopisnica komercialke iz ZDA.

Nekdanji televizijski voditelj CNN-a in NBC Newsa Campbell Brown se je v zapisu na portalu Politico Zakaj krivim TV za Trumpa razpisal o tem, kako so mediji Trumpu prepustili uredniški izbor. "To je moralo biti pravo olajšanje za direktorje televizijskih mrež, ki imajo vedno manjšo gledanost in vedno manj odzivnosti na družbenih omrežjih in drugih novih platformah. Trump je prišel na prizorišče kot nekakšna mana iz pekla," je zapisal. Nekateri televizijski novinarji naj bi imeli v pogodbi člen, da dobijo pri plači dodatek, če njihovi prispevki dosežejo visoke ratinge. "S predsedniško limonadnico 2016 jim je to zagotovo uspelo. Zato nam servirajo Trumpa ves čas," dodaja.

Kline: Tarnanje medijev je višek licemerstva
Samorefleksija četrte veje oblasti je šla tako daleč, da so kopali po zlatem arhivu tabloidov v devetdesetih letih, ko so navsezadnje tudi odkrili ta medijski dragulj, ki prinaša oglaševalske cekine. "Bil je bogat. Bil je vulgaren. Bil je mestni človek ... in ženske – posel, seks, mož, ki ljubi pozornost. Ni ga bilo čez njega," se spominja Larry Hackett, ki je delal za New York Daily News. Zato so ga pisci tabloidov radi objavljali, naklada pa je rasla, piše Politico. Novinarki Daily Newsa Lindi Stasi je Trump leta 1993 celo dovolil, da je prišla v porodnišnico, ko je njegova takratna žena Marla Maples rojevala hčerko Tiffany. Novinarka ga je pregovorila z besedami, da bo sicer ostala brez službe, če ne dobi dobre zgodbe, on pa ji je dejal: "Oh, dobro."

"Tarnanje medijev, da so dali Trumpu preveč pozornosti, je višek licemerstva," pravi Kline, saj so imeli z višjimi ratingi višje cene oglaševanja in uspešnejše poslovanje. Nataša Briški gre korak naprej, ko pravi, da mediji niso opravljali svojega dela, saj niso problematizirali njegovih izjav; vse od majhnih zarečenih stvari, da ne bo kandidiral za predsednika, do tega, da nasprotuje vojni v Iraku, "čeprav vemo, da laže, saj je v eni izmed oddaj navijal za napad, ko se je začela vojna". "... Štejeta hitrost in ekskluziva, ne pa kontekst in preverjanje povedanega, kar seveda zahteva čas, ki ga (op. p.: mediji) nimajo. Ko pa že začnejo kopati, si izmisli še kaj hujšega, a vlak gre naprej in nominacijo dobi." Pri tem citira Joeyja Skaggsa, očeta medijskih potegavščin, "da je treba začeti s strašno lažjo, če laž ne bo dovolj brutalna, ti ne bodo verjeli, igrati pa mora na stereotipe". Kline pa spomni na pristop opaženosti svetovno znanega umetnika Andyja Warhola, ki vodi v všečnost oziroma, kar nam je znano, nam postane všeč (familiarity leads to liking), "ki ga v politiki še nismo doživeli".

Kriza identitete republikanske stranke
Poleg medijskega spektakla Ervin Hladnik Milharčič za uspeh 'slovenskega zeta' vidi še en razlog – fragmentiranost republikanske stranke, ki ima resno krizo identitete, odkar je zmagal Barack Obama. "Razen globokega in iskrenega sovraštva do Obame republikanska stranka ni imela skupne platforme. Zato nihče izmed kandidatov - John Kasich kot malo liberalnejši republikanec, Jeb Bush kot predstavnik dinastične strukture oblastnikov v ZDA, popularen guverner Chris Christie - ni mogel sebe predstaviti kot predstavnika interesov celotne stranke."

Kakšna bo svetovna agenda po novembrskih volitvah?
Tako Trump kot Hillary bosta na konvencijah strank sredi poletja najverjetneje potrjena (Donald Trump na konvenciji republikancev med 18. in 21. julijem v Clevelandu (Ohiu), Hillary Clinton pa na zboru demokratske stranke v Filadelfiji (25. in 28. julij). Ne glede na izid bo zanimivo videti, kakšno politiko lahko pričakujemo od novega predsednika ali predsednice ZDA. "Eno so me naučili Američani: to smo govorili med predvolilno kampanjo, zdaj pa se bomo pomenili, kaj bomo delali," pove Ervin Hladnik Milharčič, ki je bil med drugim Delov dopisnik iz ZDA ob prelomu stoletja.

Ameriški sociolog James W. Messerschmidt je v pogovoru za MMC že dejal, da politika Hillary Clinton "bolj odraža moškost". "V ZDA delimo politike na sokole, to so tisti, ki podpirajo vojsko, in na golobice in Hillary Clinton bolj spada med sokole kot Sanders. Tu je zelo blizu Trumpu. Ona si želi okrepiti spopade v Siriji. Tam želi tudi uvesti območja prepovedi preletov razen za ameriška letala. To je naredil George Bush v Iraku in tudi Bill Clinton. Skratka, Hillary želi preseči svojega moža."

Nataša Briški meni, da je Hillary Clinton kljub vsemu nekoliko predvidljivejša, "saj se približno ve, kaj želi narediti, in ima naklonjen pogled do Evrope ... čeprav nekateri govorijo, da bodo z njo nove vojne ... Trump pa je dejal, da ne izključuje niti uporabe jedrskega orožja v Evropi". "Njegova doktrina se glasi: 'Ne bom vam povedal, kaj bom naredil, želim biti nepredvidljiv.' To je dejal v nekem intervjuju, kjer na vprašanje, v katerem so ga spraševali o podrobnostih, ni imel odgovora, saj ga ne ve, ne pozna politike."

Tudi Ervin Hladnik Milharčičmeni, da bi Trump lahko pustil svet na miru, "saj se nanj ne razume", in bi se bolj ukvarjal z ameriškimi težavami, da pa "tak bedak, kot ga predstavljajo, pač ni". "Zdi se mi, da je nezaupljiv do mednarodne trgovine in globalizma, medtem ko je Hillary Clinton globalistka in hoče ZDA še naprej uveljaviti kot vodilno silo sveta, ki vodi vse od Libije, Ognjene zemlje do Antarktike. Njen pogled je ta, da so ZDA velika in močna država, ki mora svet uskladiti s svojimi interesi. To je delala kot zunanja ministrica, ko je delala velike napake. Libija je morda njen največji greh."

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
aristotel
# 26.06.2016 ob 07:04
Trump nepredvidljiv, ventar ne hudoben kot Hillary. Bojmo se hudobnih.
mlamat
# 26.06.2016 ob 07:00
Nataša Briški je pred nekaj meseci napisala, da Trump nima nobenih možnosti za predsednika.

Jaz upam da Trump pride na oblast in disciplinira ameriško ambasado, ki financira njen agitpropovski projekt Metina lista.
Lord Vader9
# 26.06.2016 ob 07:35
Lepo, da za mnenja še naprej sprašujete ''eksperte'', ki so do zdaj napovedali vse narobe!!

Nataša Briški o Trumpu:
Vsaka dirka ima svojega klovna in v ameriški predsedniški kampanji 2016 je to Donald Trump. Razlogov, zakaj ne bo zmagal na volitvah, je toliko, da niti ne vem, kje začeti, bom pa poskusila razložiti. Trump za zdaj nima organizacijske strukture kampanje, v ozadju nobenega “grassroots” gibanja, nima niti na približno še izdelanih politik, nima podpore republikanske stranke, še več, zelo proti njegovi kandidaturi so, nima discipline, potrebne za predvolitve in ni talentiran politik. Ob vsem naštetem si ne predstavljam, kako bi lahko dobil republikansko nominacijo, kaj šele Belo hišo.

#Znalka
Krimsky
# 26.06.2016 ob 07:08
Zaustavi ga lahko samo še kak ... pijani lovec ...
Lord Vader9
# 26.06.2016 ob 07:52
Velika borka proti revščini :)

pixelbitch
# 26.06.2016 ob 07:16
Dejmo Trump. Killary pa v zapor
Lord Vader9
# 26.06.2016 ob 07:39
Razlika med porabljenim denarjem in dosežkom.

krumpek
# 26.06.2016 ob 08:02
Nataša Briški... ta je tista , ki je rekla, da Trump nima možnosti za osvojiti nominacijo?
FrancisUnderwood
# 26.06.2016 ob 07:19
Nataša Briški je diplomirala iz Ameriških volitev - ampak roko na srce brez zaledja močne medijske hiše je praktična amaterka in laik skor tolliko kot mi - da bo na ravni mark halperin john heileman todd itd - bi rabila veliko denarja in prepotovati ameriko po dolgem in počez pa tv niti 24 ur nimata budgeta - drugače pa je treba Trumpa razumeti - on zelo dobro razume ljudi - furat hotele morš pač ljudem podmazvt srečo in to dela zelo dobro tudi sedaj - sam pogled na včerajšno seanso na škotskem - novinarje je peljal s karti po golf igrišču in spet naredil šov - amerika tako kot filmi iz HW bazira na karakterjih - tukaj vsebina ne igra nobne vloge - tega nataša briški ne razume - tam so sprani z batmanom itd - to so karakterji tam socializem ter pretirana mi smo skupina ne velja - želijo liderja, ker so tako naučeni iz filmov trump to dobro ve in vrjetno bo izgubil ampak glede na to koliko je zbombandiran s strani vseh medijev itd bo vse skupaj velik velik uspeh
Lord Vader9
# 26.06.2016 ob 07:59
Trump tak bedak, kot ga predstavljajo, vendarle ni

Zato pa vas vedno več ljudi pravilno poimenuje: Lažnivi mediji
Prismuknjen
# 26.06.2016 ob 08:23
Nataša Briški je v enem odintervjujev izjavila, da je Hillary "popolnoma legitimna kandidatka."
Po zgoraj zapisanem vidim, kaj je zanjo legitimno. Važno, da ji ne manjka kritik za Donalda.
Ori
# 26.06.2016 ob 09:39
Hillary financira savdska kraljeva družina, ki je znana po svojem ravnanju z ženskami, istospolnimi, neverniki,..ipd. Glede na vse to se ga. Briški očitno zavzema za šarijo.
paver
# 26.06.2016 ob 07:39
Ko bo pa predsednik mu bo pa večina lezla v rt.
Lemniskata
# 26.06.2016 ob 09:48
Natašo do konca ameriške kampanije stran od mikrofonov, ker je povsem nekredibilna.
Slorim
# 26.06.2016 ob 07:47
Zanimivo da nekdo imenuje bedaka v bilo kakem kontekstu, bodočega ali pa tudi ne predsednika ZDA.
Pametni bi že zdavnaj delali načrte, kako njegov kapital pridobiti za Slovenijo, kot država iz katere prihaja njegova žena bi vsekakor imela prednost...
Ja ,pametni bi tako razmišljali že pred meseci, mi mali pokvarjeni slovenceljni pa rajši pišemo knjige in govorimu o klovnih in podobnih rečeh.
Lord Vader9
# 26.06.2016 ob 07:53
Crooked Hillary je najbolj skorumpirana oseba, ki kandidira za predsednika do sedaj. Njena podkupljivost je legendarna. Zunanje ministrstvo je vodila, kot svoj hedge sklad, kjer je bilo pomembno samo to, koliko kdo plača!!
Da njenega kršenja zakonodaje in izbrisa 30.000 mailov s privatnega serverja niti ne omenjam!

Crooked Hillary bi morala biti v zaporu!!p.s. K sreči prihaja Trump Demolition Inc. :)
fah-q
# 26.06.2016 ob 09:47
zadeva je preprosta...trump je kriv za neumne izjave, za trapasta stališča, zanimajo ga rejtingi in kot poslovnež se tega drži.....ampak ni storil zaenkrat nobenega resnega kaznivega dejanja, nima za sabo mrtvih, pobitih, razseljenih...no ja, marsikdo je bankrotiral zarad njega, tut mogoče ostal brez strehe ali celo skočil skoz okno ampak to ni ista kategorija kot pri hillary...ona pa ob malo manj pa vendar podobno neumnih izjavah in stališčih, ki so bolj nevarna hkrati pa jih kot on menja kot gate-ona pa ima za sabo odgovornost za dejanja zarad katerih sodi pa v zapor za 30 let, tja med paznice v kakem aušvicu. povedano drugače-trump je zaletav egocentrik, ki več govori kot misli, ona je pa zlobna in pokvarjena kot oseba.
noprou
# 26.06.2016 ob 10:05
Trump je inteligenten. Da ga imenuješ bedak, moraš biti res bedak.
fah-q
# 26.06.2016 ob 10:04
Po podatkih Ameriške zvezne volilne komisije (FEC) je namreč med letošnjima kandidatoma največje finančno nesorazmerje v zgodovini volitev: medtem ko je imel najverjetnejši republikanski kandidat junija na bančnem računu 1,3 milijona dolarjev zbranih sredstev za predsedniško kampanjo, jih je imela Clintonova 42,5 milijona, torej kar 32-krat več od Trumpa. Še več, medtem ko je Clintonova za prihodnje tedne zakupila oglasni prostor v vrednosti 21 milijonov dolarjev, bo Trup zakupil šele prvega, poroča Guardian.

tole je najpomembnejši podatek...tu je jasno kdo bo po volitvah dolžan ogromno uslug vrnit, kdo ne bo neodvisen ter koga podpira elita...

če bi bil američan bi po francoskem zgledu dal na nos ščipalko (smrdi) in volil trumpa...
Ribanjok
# 26.06.2016 ob 09:17
Hillary Clinton pa jim v zameno obljublja, da je "vsak darovani dolar zagotovilo, da Donald Trump nikoli ne bo predsednik", oziroma da se bo kot predsednica države zavzemala za pravice žensk na področjih zdravstva, plač, rase in družbene enakosti.

Kakšne pa so pravice žensk na področju rase?! Ta svet je totalno zblaznel.
fender6
# 26.06.2016 ob 07:51
Mislim da je za uspeh Trumpa, pa tudi kakšnih drugih populistov po svetu, zaslužno predvsem siceršnje vsesplošno hlinjenje in pretiravanje s politično korektnostjo. Zato se mnogi problemi sploh ne obravnavajo, ampak se odrivajo in ignorirajo.

Poleg tega je pa narod že totalno sit sprenevedajočih se leporečnih politikov, ki so brez neke substance in vizije, nekih kvazi "good guyev", ki na koncu vsi po vrsti izpadejo pokvarjenci, ki samo skrbijo za svoje pritlehne interese in lobije, ki so jih nastavili. In kot upor tej uveljavljeni brezvezni politični sceni, se ljudem "bad guy" Trump zdi nekaj drugačnega oz. "svežega"
Dajo
# 26.06.2016 ob 08:57
Trump je bedak samo za oboževalce Obama politike.
fender6
# 26.06.2016 ob 08:08
heh, kaj se pa toliko obremenjujete z Briški, jaz je sploh ne doživljam....
ST11
# 26.06.2016 ob 07:19
Glej no glej ... se je nekomu utrnilo, da morda njegova ekipa ves ta cirkus udejanja nacrtno v smislu koncne zmage?
mlamat
# 26.06.2016 ob 09:57
@Kobalt

Projekt je podprla Ameriška ambasada v Ljubljani. “This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State.”
B in .
# 26.06.2016 ob 10:51
@Kobalt:
našteješ nekaj njegovih debilizmov v polnem kontekstu?
Najlažje je reči, da bi nekdo napadel z jederskim orožjem, če ne veš konteksta ali vprašanja, kateremu je sledil ta odogovor. Temu se reče namerno zavajanje.

Tudi miljonček ne pomaga, če ne zmoreš in ne znaš.
Daj obrni svoja sredstva in jih pomnoži procentualno tako kot Trump, zmoreš? Dotlej pa sprehajaj kožico tu na forumu.
malibumbar
# 26.06.2016 ob 10:04
Nisem pričakoval, da so tradicionalna zavezništva denarja, politične moči, industrije in globoke vere tako nemočna pred nekom, ki obvlada zgolj retoriko in spektakel.

Evo, v enem stavku je napisano bistvo, kaj obvladuje ta planet.
anrej_marija
# 26.06.2016 ob 08:45
establišment se pa zdej res boji demokratičnih inštrumentov, potem ko so trumpa spustil noter "sej itak nima šans" in ko je cameron dal referendum "sej itak nimajo šans"

https://www.rt.com/news/348422-hollande-rejects-frexit-referendum/
at111
# 26.06.2016 ob 08:16
Jao dva bedaka vam dajo na izbiro in vi se dejansko pregovarjate kdo je boljši. To je tko kot bi nekdo reku, a ti odsekam glavo al izrežem srce in bi se večina prerekala kaj je bolje. NIČ od ponujenega, če še nihče ni pogruntal. Kdorkoli zmaga so načrti za svetovno in ZDA politiko narejeni že desetletja vnaprej. Trump in Hilary pa dve majhni lutki brez minimalne trohice avtonomije.
Trump malo opleta z grobim jezikom pa že vsi mislijo, da je "samostojen" :DD

Drobiž s katerim opleta Trump je približno toliko vreden kot kovanci iz ljubljanskega mestnega vodnjaka v primerjavi z močjo, ki ga bo kontrolirala.
fah-q
# 26.06.2016 ob 11:03
@what?
ce pogledas kaj je dosegel Warren Buffet IZ NULE potem ti je jasno da je Trump lolek v poslu.Buffet prodaja in kupuje meglo predvsem za tuj denar...če bi hotel dat koga kot merilo mi trenutno na pamet pade Musk. Rojen v čist navadni familiji, uspel brez kraje znanja kakim geekom, ne pušča za sabo trupel in opustošenja, delavce plačuje dobro...in predvsem-uspel zarad lastnih idej, znanja, dela, inovacij in ne na plečih drugih.
FrancisUnderwood
# 26.06.2016 ob 08:34
Kdo to cenzurira ameriška ambasda al kaj - napisal sem samo to: Metina lista - kjer pišejo TISI, KI VEJO kaj govorijo - kaj je tukaj žaljivega? Mogoče nekdo ne ve kaj govori al kaj?
SF-SN
# 26.06.2016 ob 12:02
Omenjate izjave Trumpa.
Kaj pa mnogo bolj nevarna izjava Killary, ko je predsednika države, ki je lastnoročno premagala nacistično Evropo označila za Hitlerja. Kje je šele "majhna podrobnost" da ta človek vodi jedrsko supersilo in da so s Hitlerjem že zmerjali Sadama in Gadafija
SF-SN
# 26.06.2016 ob 11:44
A kaj ko Hillary, ki jo Forbes uvršča na drugo mesto najvplivnejših žensk sveta, takoj za nemško kanclerko Angelo Merkel, rožnate kartice ne more predložiti FBI-ju, ki jo preiskuje zaradi morebitne kršitve nacionalne varnosti s kazenskega vidika, saj je kot zunanja ministrica ZDA službeno elektronsko pošto pošiljala z zasebnega elektronskega naslova (notranja preiskava zunanjega ministrstva je že ugotovila, da je kršila pravila glede varnosti komunikacije).

Nič domnevno. Killary je kazensko odgovorna in bi morala že biti v zaporu. Samo zakoni ne veljajo za vse
galoper
# 26.06.2016 ob 09:53
"Trump tak bedak, kot ga predstavljajo, vendarle ni"
Včasih moraš biti zelo pameten, da te odjamejo kot 'bedaka'.
sirus
# 26.06.2016 ob 09:05
"Predstavljajo" ... predstavljate. Ne bit tako sramežljivi, če ste pristranski, ste pristranski.
ti-ne
# 26.06.2016 ob 12:29
Dump ali Killary?
Desničarska burleska made in USA.
SF-SN
# 26.06.2016 ob 12:00
Priseljence iz Mehike je označil za "posiljevalce" in "kriminalce", "ki s seboj prinašajo mamila", zaradi česar bi na meji z južno sosedo postavil zid, ki bi ga financirala kar Mehika sama.

Pa je še vseeno dobil več glasov latinoameričanov kot potomca latinoameričanom Cruz in Rubio skupaj
aquanaut
# 26.06.2016 ob 11:14
Glede na to, da se po celem svetu ljudje opredeljujejo proti elitam mislim, da ima Trump kar veliko možnosti. Bolje on kot Hill.. Kill... Zdi se mi popolnoma prostodušna faca. EU, JV Azija, Oregon npr. je na prelim. volitvah dal Sandersu preko 90% glasov.
sosman
# 26.06.2016 ob 10:42
Upam, da ga ne bodo JFK-jali, zmožni so vsega ti pokvarjenci "elita".
B in .
# 26.06.2016 ob 10:28
Trump je nevaren ameriški militantni politiki in obsoja napade na Libijo, Afganistan, Irak in druge ameriške invazije., ki jih killary podpira, oz. je PR moči, ki jih osebno zdaleč ne dosega. Določeno je, da bo prevarana žena predsednica Amerike in ta presnetna demokracija ogroža ta velik cilj. Zato se Trumpa blati noč in dan preko medijev, komikov, športnikov, politikov iz lastne stranke. Huje je napadan kot Dresden sredi vojne ujme.
karambo
# 26.06.2016 ob 13:05
sumljivac
Komentatorji čist alergični na Natašo Briški, ki je izrazila svoje mnenje, kakor ga izražate vsi vi vsak dan.


Poglej neumnosti, ki jih slehernik piše na forumu so eno. Drugo pa je prodajanje strokovnega mnenja neke kvazi poznavalke. Mnenje je bilo seveda v skladu z režimskimi direktivami ZDA, tako da je verjetno zanj dobila piškot. V isti sekundi pa za vedno izgubila status poznavalke ameriške politike (ki ga niti ni nikoli imela). Da ne govorim o hujskaškem in podcenjujočim tonu v smislu, kdor ne misli kot jaz je bedak.

Če pa bi želela svoje mnenje meriti z ostalimi, naj si naredi uporabniško ime na forumu in tu klati neumnosti kot vsi ostali.
Primorc
# 26.06.2016 ob 12:03
Neka FDV diplomantka, ki je že večkrat pokazala svoje politično "znanje" skozi svoje napovedi, označuje milijarderja, ki je dosegel republikansko nominacijo z največ glasovi v zgodovini, za bedaka. Daleč smo prišli.
Ofinger
# 26.06.2016 ob 17:25
"Trump tak bedak, kot ga predstavljajo, vendarle ni"

Bralci pa (počasi) ugotavljamo, da (naši) medijski vedeži taki poznavalci, kot se predstavljajo, vendarle niso.
No, Američani imajo vsaj izbiro, mi pa moramo obvezno plačevati rtv naročnino.
Bendit
# 26.06.2016 ob 17:23
Tokole, brexit je bil nemogoc in se je zgodil. Trump se slisi neverjetno a bo.
simonc27
# 26.06.2016 ob 16:25
Po vsakem propagandnem prispevku o Trumpu na MMC si bolj močno želim da Trump zmaga.
kroksi
# 26.06.2016 ob 14:48
Novinarske hiše in mediji so bedaki. Samo prepisujejo in govorijo kaj jim rečejo. Brez hrbtenice totalno. Trump vsaj misli s svojo glavo
WeeBay
# 26.06.2016 ob 13:54
Sramoten članek. Kdaj boste objavili kaj proti Hillary?
Bivši uporabnik
# 26.06.2016 ob 12:53
WikiLeaks: Podpora vojne v Siriji kot podpora Izraela
Glede na objavo dokumentov, ki jih je razkril WikiLeaks, naj bi Hillary Clinton v enem izmed predloženih elektronskih sporočil komisiji zapisala, da je treba podpreti vojno v Siriji:


Ko smo nekateri tukaj navajali, da je Sirija v ameriško-izraelsko-turškem planu uničenja in razkosanja, Asad pa služi le kot propagandno-medijski izgovor, smo bili označeni za teoretike zarot.
ISIS in ostale teroristične agresorske vojske so najemniške proxy vojske zgoraj navedenih skupine držav, ki Sirijo želijo geostrateško in gospodarsko v svojih rokah, Izrael pa ima celo velike težnje po sirskem ozemlju.
SF-SN
# 26.06.2016 ob 11:55
Kje je kakšna omemba največjega "uspeha" Killary kot zunanje ministrice?
Ko so Libijo iz propadle države polne islamistov spremenili v najbolj gospodarsko razvito in stabilno afriško državo.
Aja ups, je bilo ravno OBRATNO.
Kje je šele dejstvo, da so islamisti daleč naokoli dobili orožje iz skladišč Gadafijeve vojske. Pred tem je bil Boko Harama slabo izurjena lahko oborožena skupina, po njihovem izletu v Libijo pa so se vrnili s vso težko mehanizacijo.
Teroristom v Siriji pa so pošiljali orožje preko veleposlaništva v Bengaziju, kar se jim je vrnilo kot bumerang v napadu islamistov
SF-SN
# 26.06.2016 ob 11:51
Ona si želi okrepiti spopade v Siriji. Tam želi tudi uvesti območja prepovedi preletov razen za ameriška letala. To je naredil George Bush v Iraku in tudi Bill Clinton. Skratka, Hillary želi preseči svojega moža."

Samo ena "majhna" razlika s nelegalnim bombardiranjem civilnih ciljev v Srbiji in nelegalnim napadom Busha na Irak.
Tam nikjer niti blizu nibilo ruskih letal, kaj šele ruskega protiletalskega orožja. Noben jih ne ovira pri napadih na ISIS.
Rusi pa niti slučajno nebodo dovolili, da ZDA bombardirajo EDINO sekularno silo, ki lahko premaga vse islamske skrajneže.
Arabci bi namreč raje živeli pod ISISom kot pod Kurdi, ki bi izvedli etnično čiščenje
Kazalo