Med Trumpom in Cruzom je veljalo nekakšno premirje, vendar je tega obdobja tik pred prvimi volitvami kandidatov na strankarski ravni konec. Foto: Reuters
Med Trumpom in Cruzom je veljalo nekakšno premirje, vendar je tega obdobja tik pred prvimi volitvami kandidatov na strankarski ravni konec. Foto: Reuters
false
Razprave se je udeležilo sedem republikanskih kandidatov za predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Trump izpostavlja, da se je Cruz rodil v Kanadi
Trump spet požel največ zanimanja

Četrtkova republikanska razprava je bila pomembna, saj bodo v zvezni državi Iowa, ki je pomembna v bitki za predsedniško mesto, 1. februarja volivci glasovali, kdo naj bosta republikanski in demokratski kandidat za predsednika. Predsedniške volitve bodo novembra.

Donald Trump, ki po eni od raziskav z 12. januarja na državni ravni uživa 39-odstotno podporo, Cruz pa mu sledi s 14,5-odstotno, se je odločil svojega tekmeca neposredno napasti. Že pred dnevi sta oba prekinila več mesecev trajajoče obdobje dobrih odnosov. Trump je tako pod vprašaj postavil Cruzovo izvoljivost zato, ker se je ameriški državljanki in Kubancu rodil v Calgaryju v Kanadi.

To ni prvič, da skuša Trump političnega tekmeca diskreditirati zaradi kraja rojstva. Leta 2011 je tako vodil kampanjo, ki je predsednika Baracka Obamo obtoževala, da ni bil rojen v ameriški zvezni državi Havaji, temveč v Keniji.

Ameriška ustava sicer določa, da mora biti predsednik državljan ZDA ob rojstvu. BBC poroča, da ta določba sicer ni bila nikoli preverjena na sodišču, a je splošno razumljeno, da to pomeni, da je človek bodisi rojen v ZDA bodisi ameriškemu državljanu. Trump meni, da to, da si rojen v Kanadi, krši to določbo.

Cruz: Trump ni pravi konservativec, ker je iz New Yorka
Cruz je Trumpu očital, da odpira to temo zgolj zato, ker (Cruz) v Iowi po nekaterih javnomnenjskih raziskavah vodi, poroča Al Džazira. Tudi sam je napadel Trumpa in mu očital, da ni pravi konservativec, saj je bil rojen in še živi v New Yorku, "vsi pa vemo, da so vrednote v New Yorku socialno-liberalne, da tam podpirajo splav in poroke istospolnih parov".

V razpravi je sicer sodelovalo sedem potencialnih republikanskih predsedniških kandidatov, in sicer Trump, Cruz, senator s Floride Marco Rubio, upokojeni nevrokirurg Ben Carson, nekdanji guverner Floride Jeb Bush, guverner New Jerseyja Chris Christie in guverner Ohia John Kasich.

Trump vztraja pri prepovedi prihoda muslimanov
Potekali so tudi besedni dvoboji drugih kandidatov, v razpravi pa so se republikanci dotaknili tudi drugih tem, od zunanje politike do nadzora nad orožjem. Kot poroča BBC, je Trump branil svoj poziv k ustavitvi prihoda sirskih beguncev v ZDA, Bush pa ga je napadel zaradi njegovega poziva k prepovedi prihoda vseh muslimanov. A Trump, ki je zaznal porast svoje podpore po tej izjavi, vztraja pri svojem.

Rubio je napadel Obamo, češ da bi ameriški predsednik zasegel vse orožje v ZDA, če bi ga lahko, kandidati pa so govorili tudi o kitajskem vplivu na ameriško gospodarstvo.

Po prej omenjeni raziskavi (Reuters/Ipsos) na državni ravni z 12. januarja uživa Trump 39-odstotno podporo, Cruz pa 14,5-odstotno. Sledijo Bush z 10,6-odstotno, Carson z 9,6-odstotno in Rubio s 6,7-odstotno podporo.

Trump izpostavlja, da se je Cruz rodil v Kanadi
Trump spet požel največ zanimanja