Kandidat ameriškega predsednika Donalda Trumpa (desno) za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha (levo) bremenita že dve obtožbi domnevnih spolnih nadlegovanj. Foto: Reuters
Kandidat ameriškega predsednika Donalda Trumpa (desno) za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha (levo) bremenita že dve obtožbi domnevnih spolnih nadlegovanj. Foto: Reuters
Za Trumpa je morda najpomembnejši Kavanaughov pogled na predsedniška pooblastila. Čeprav je pred 20 leti skupaj s posebnim tožilcem Kenom Starrom preganjal predsednika Billa Clintona, je pozneje spremenil stališče in zdaj meni, da bi moral biti predsednik ZDA bolj zaščiten pred pregonom in tožbami. Foto: Reuters
Demokrati obtožbam domnevne žrtve verjamejo, republikanci pa nasprotno trdijo, da gre le za taktiko oviranja potrditve njihovega kandidata, s katerim bi se odločitve vrhovnega sodišča usmerile nekoliko v desno. Foto: Reuters

Le teden dni pred senatno potrditvijo Bretta Kavanaugha v devetčlansko vrhovno sodišče ZDA, kjer bi nasledil 81-letnega Anthonyja Kennedyja, je prišla na dan nova obtožba domnevne Kavanaughove žrtve.

Deborah Ramirez, sicer Kavanaughova sošolka z univerze Yale, je za časopis The New Yorker spregovorila, da naj bi ji v šolskem letu 1983/1984, ko je bila še brucka, v neki igri na študentski zabavi pokazal svoj spolni organ.

"Bila sem osramočena, ponižana"
Ramirezova je dejala, da je na zabavi neki moški vanjo uperil plastični penis, drugi moški, ki naj bi bil Kavanaugh, pa se je razgalil. "Spomnim se, da je bil pred mojim obrazom penis ... Čeprav sem bila v stanju, v kakršnem sem bila, sem takrat vedela, da si tega ne želim," povzema njeno izjavo BBC.

Ramirezova je drugega moškega odrinila stran, pri čemer se je dotaknila njegovih razkritih genitalij. "Penisa se nisem hotela dotakniti vse do poroke," je še dejala in pojasnila, da je zvesta katoličanka, "bila sem osramočena, ponižana, bilo me je sram." New Yorker, ki je zgodbo objavil, piše, da ima danes 53 let stara Deborah Ramirez "luknje v spominu", saj je na tisti zabavi uživala alkohol, zaradi česar se tudi ni hotela izpostavljati. Vse do trenutka ko sta do nje pristopila avtorja članka, Ronan Farrow in Jane Mayer, ki sta poiskala vse nekdanje sošolke Kavanaugha na univerzi.

Trije nekdanji študenti, ki sicer niso bili navzoči na omenjeni zabavi, se spomnijo, da se je v tistem času res govorilo o tem dogodku, dva moška, ki sta bila na omenjeni zabavi, pa sta navedbe Ramirezove zavrnila.

Spolno nadlegovanje v srednji šoli
Brett Kavanaugh je obtožbe že zanikal, tako kot v primeru Christine Blasey Ford, ki ga je obtožila, da naj bi jo Kavanaugh, nekdanji sošolec v srednji šoli, ko je bila sama stara 15 let, on pa 17, v pijanem stanju napadel, otipaval in davil na šolski zabavi leta 1982. Tako Blasey Fordova kot Kavanaugh sta privolila v zaslišanje pred senatom, ki bo v četrtek.

"Ta domnevni dogodek izpred 35 let se ni zgodil. Tisti, ki me poznajo, vedo, da se to ni zgodilo, in so to tudi povedali," je dejal v svojo obrambo kandidat za ameriškega vrhovnega sodnika. Oglasili so se tudi iz Bele hiše, kjer še vedno podpirajo nominacijo svojega kandidata, nove obtožbe spolnega nadlegovanja proti njemu pa so označili za "nov poskus usklajene kampanje demokratov z namenom, da bi dobrega človeka prikazali v slabi luči".

Potrditev senata
Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja želi, da bi senat o Kavanaughovi potrditvi glasoval do 1. oktobra, ko se začne zasedanje vrhovnega sodišča. Trdi, da se mudi, ker je sodišče trenutno razdeljeno na štiri konservativne in štiri liberalne člane. Pred potrditvijo Trumpovega kandidata na prazno mesto v ameriškem vrhovnem sodišču ga mora najprej potrditi poseben 21-članski senatni odbor, šele nato pa celoten senat.

Imenovanja v devetčlansko vrhovno sodišče ZDA so pomembna, saj lahko vrhovni sodniki na položaju ostanejo do svoje smrti. Vrhovno sodišče odloča o številnih spornih vprašanjih, kot so pravica do splava, nadzor nad orožjem in smrtna kazen.