Grob Jaserja Arafata v Ramali. Foto: EPA
Grob Jaserja Arafata v Ramali. Foto: EPA

V Ramalo naj bi v naslednjih tednih odpotovali švicarski strokovnjaki, ki bodo neposredno s telesa preminulega odvzeli pottrebne vzorce, poroča CNN.
Jaser Arafat ni umrl naravne smrti, ampak je bil zastrupljen s polonijem, je povedala njegova vdova Suha, ki po smrti ni zahtevala obdukcije in se je za analizo odločila osem let pozneje. Žena dolgoletnega palestinskega voditelja je Arafatove osebne predmete posredovala arabski televiziji Al Džazira, ki jih je nato poslala v analizo na inštitut v Švici.
Analiza je na predmetih - med drugim na spodnjem perilu in zobni ščetki - odkrila neobičajno veliko polonija, zelo redkega in zelo radioaktivnega izotopa, ki se v naravi pojavlja v zelo majhnih količinah.

Arafat je umrl leta 2004 v bolnišnici v Parizu, star 75 let. V pariško bolnišnico so ga prepeljali iz Ramale zaradi črevesne bolezni, ki sta ji sledili krvavitev in kap. Zdravniki niso nikoli ugotovili vzroka za krvavitev. Očitke, da so za "smrt" poskrbeli Izraelci, so ti takrat odločno zavrnili.