Svet
Pogrebna slovesnost za Kim Džong Ilom je bila 29. decembra. Foto: EPA

Dodaj v

Truplo Kim Džong Ila balzamirano in postavljeno na ogled

16. februar odslej "dan svetlečih zvezd"
12. januar 2012 ob 09:08
Pjongjang - MMC RTV SLO, STA

Severna Koreja bo balzamirala truplo pokojnega voditelja Kim Džong Ila in ga za stalno postavila na ogled v mavzoleju, je napovedala severnokorejska partija.

Razstavili ga bodo v spominski palači Kumsusan v prestolnici Pjongjang, kjer leži tudi njegov oče, večni predsednik in ustanovitelj države Kim Il Sung.

Poleg tega bodo pred palačo postavili tudi bronast kip Kim Džong Ila, po vsej državi pa bodo razobesili njegove portrete in postavili "stolpe v spomin njegovi nesmrtnosti". Kimov rojstni dan, 16. februarja, bo poslej po odločitvi partijskega politbiroja postal "dan svetlečih zvezd".

Kot so utemeljili v partiji, ti ukrepi odsevajo "enotno željo in nenehno prošnjo vseh članov partije, pripadnikov vojske in ljudstva, ki želijo ohraniti spomin na Kim Džong Ila kot večnega voditelja".

Posmrtno čaščenje
Čaščenje "dinastije" Kimov se bo tako očitno nadaljevalo tudi po smrti Kim Džong Ila, ki tako očitno po očetovi smrti leta 1994 ni nasledil le vodenja države, ampak tudi prostor v onostranstvu.

Palača Kumsusan je bila namreč nekoč sedež moči Kim Il Sunga, po njegovi smrti so jo za veliko denarja spremenili v mavzolej, zdaj pa bo očitno postala "družinska grobnica".

Kim Džong Il je umrl 17. decembra, uradno zaradi odpovedi srca. Star je bil 69 let. Nasledil ga je njegov sin Kim Džong Un, ki še ni dopolnil 30 let.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
dobIica
# 12.01.2012 ob 09:42
A ameriški marinci tudi pridejo pogledat truplo? baje bo ga radi impregnirali s posebno tekočino...
Roxon
# 12.01.2012 ob 10:10
@el CARTEL

Tako enostavno je NE klikniti na članek, tako enostavno....
frgo
# 12.01.2012 ob 09:19
Ni čudno, da se je balzamiral po vsem popitem konjaku.
bruno24
# 12.01.2012 ob 11:48
el Cartel. A se je treba ravno pod vsak članek o Severni Koreji podpisat s svojim bednim komentarjem. Enostavno jih ne beri , pa bo. Mene zelo zanimajo in jih z veseljem prebiram.
ma_ri_bor
# 12.01.2012 ob 10:57
za večno,za stalno, tisočletno itd. se je do zdaj zmeraj izkazalo za mnogo krajše...
je pa čudno, da je ljubljeni vodja sploh umrl-napaka v sistemu.
divjejabolko
# 12.01.2012 ob 09:53
Koliko je vstopnina?
el CARTEL
# 12.01.2012 ob 09:40
pa koga sploh toliko zanima s. koreja, da je potrebno vsakodnevno imeti vsaj 1 članek o njih zdaj že skoraj 1 mesec.. in kdaj bo tega konec?
evaevi
# 13.01.2012 ob 10:50
ixxo, le zakaj ne bi smeli biti nori,
saj so po svoje in na svojem.
el CARTEL
# 13.01.2012 ob 01:32
kaj res nisi videl, kako so se za njim v koloni dobesedno metali in je vladala prava histerija

histerija ne more biti prisiljena, torej kaj sedaj, so jih prisili v jok ali so sami jokali od spranosti)

da je imel Kim nadnaravne lastnosti

am pogoj, da te razglasijo za blaženega je,d a narediš "čudež" in čudež je nadnaravno (in papež je po RKCju imel nadnaravne lastnosti)

Zagotovo gre za državo z najbolj učinkovito pralnico možgan na tem planetu

to je moj point, učinkovito, a ne edino..

a obstaja svoboda izbire, svoboda prepričanja

ja obstaja, v mejah družbe (nihče ni zanikal, da imamo mi več svobod kot s. koreja, jaz sem rekel, da nas tudi pere propaganda.. svoboda pa je omejena z družbo, izbira ravno tako. Ne pomeni,d a mi ne moremo biti bolj svobodni, kot smo le ker je s. koreja manj svobodna)

je bil folk bolj kot iskreno žalosten, zaskrbljen da je Juga pred svojim koncem


isto zaskrbljen kot s. korejski narod danes?

in prišla sva do bistva - svoboda izbire.. kot si pravilno ugotovil, pri nas ni čaščenja na dravnem nivoju, vsak lahko svobodno izbira koga bo častil (papeža ali janšo lol, btw tisto je bila šala) ali ne bo častil nikogar (ob 70% ljudi, ki se deklarirajo a katolike in ob še ostalih čaščenjih - tita, hitlerja, je jasno da v naši državi manjšina ne časti nikogar)..
supersmart
# 13.01.2012 ob 01:11
Ma človek božji, kaj res nisi videl, kako so se za njim v koloni dobesedno metali in je vladala prava histerija? Kaj ne veš, da mnogi dejansko verjamejo, da je imel Kim nadnaravne lastnosti, da je bilo že samo njegovo rojstvo ovito v en sam velik mit, da ne govorim o ostalih norostih v tem hermetično zaprtem nepotističnem cesarstvu, v katerem naj bi bojda vladala "delavska partija"? Zagotovo gre za državo z najbolj učinkovito pralnico možgan na tem planetu. Ubogi ljudje, ko lahko na TV gledajo samo en program državne režimske televizije in popolnoma nič ne vedo, kaj se V RESNICI dogaja ne pri njih doma, ne izven meja njihove nesrečne dežele...Hm, ja res je: tudi pri nas mediji manipulirajo, a obstaja svoboda izbire, svoboda prepričanja, konec koncev svoboda, da lahko jaz pa ti piševa tu gor svoja stališča... In glede Tita, niti približno ni bilo toliko jokanja kot se je prikazovalo na TV...spet moraš vedet, da je šlo za medijsko manipulacijo prikazovanja, kako je jugoslovansko ljudstvo združeno v žalosti za pokojnim maršalom... sej delno je blo, v taki meri pa ziher ne, ampak predvsem je bil folk bolj kot iskreno žalosten, zaskrbljen da je Juga pred svojim koncem...in to je več kot pomenljivo, kolikšno moč je imel, vse je bilo odvisno od njega,...No, zdržala je še 11 let, ostalo je zgodovina. Ampak to hočem poudarit, da tako močnih in absolutnih DRŽAVNIH (in partijskih) voditeljev (ki zadevajo VSE ljudi, ne le vernike) demokratični Zahod seveda ne pozna in to ne mešaj z verskim voditeljem ene od cerkva. In ne špekuliraj kaj bi bilo, če ne bi bilo sekularne države, ker ravno zato imamo demokratično republiko, ker si ne želimo ne teokracije (primer Iran), ne enopartijske države s centralno planskim gospodarstvom, (primer bivše dežele realnega socializma), ne kake druge diktature (tipa Francova Španija).

Aja, pa ne vem kaj ima Janša zveze s kakim čaščenjem, ko pa sploh ne vlada. Lahko ga obožujejo samo njegovi privrženci, ni pa to povzdignjeno na državni nivo. Pri nas vladajo klani, omrežja. In sivolasi strici, ki še naprej forsirajo tranzicijskega milijonarja. Čeprav je zmagal na volitvah, ne razume osnov parlamentarne demokracije, ker še nima večine v parlamentu. Samo z njo pa se lahko vlada. Upam, da ti je vsaj to jasno.
el CARTEL
# 12.01.2012 ob 16:02
aja, kako pa veš, da je bil jok zapovedan? tudi recimo za titom so jokali (popolnoma brez prisile), zakaj za kimom ne bi?
el CARTEL
# 12.01.2012 ob 16:00
supersmart @ zakaj ne, ravno pri papežu se je videlo ne samo hierarhično ureditev zahodne družbe (oz enega dela te druže, vernikov).. izgovor ne more biti le, da je on verski ta pa politični voditelj (kaj je razlika)

če ne bi država ločena od cerkve, bi verjetno viseli portreti tako v šolah, tovarnah, ustanovah (a misliš, da v vatikanu niso imeli žalovanja?).. kip pa so postavili, takoj po smrti (tisti "grdi", ki mu baje ni nič podoben LINK)

ne vidim, zakaj je primerjava napačna.. tudi papež je le oseba, tako kot kim.. v zahodni družbi pa ne moreš pričakovati čaščenje politikov (okej, mogoče janše lol) ker se le ti MENJAJO na vsakih nekaj let.. lahko pa vidiš čaščenje, ko je to prostovoljno (predvsem v ameriki, kako obletavajo zvezdnike, vsi histerični) ali pa ko je oseba na položaju brez da se lahko zamenja..
ixxo
# 13.01.2012 ob 02:08
ampak ti so prav zares nori.
supersmart
# 12.01.2012 ob 15:08
Hehe el Cartel,...hja no, o tem kako smo isti kot folk tam, se je videlo v nedeljo v Dražgošah,...zbor komandantov in psihopatski izpad ta glavnega, ki mu opranci seveda bučno ploskajo.... Pa še neki: Jackson je bil pop ikona, ne pa politik in zarad njega niso nikjer mel uradnega državnega žalovanja z vso sceno in ikonografijo, država ga ni balzamirala in spravla v mavzolej, to je privat zadeva svojcev,...tisti ki je jokal, je kjer je tako čutil, ne pa da bi se to dogajalo zaradi medijske propagande, ker bi moral biti jok na TV ZAPOVEDAN... glede papeža pa ne moreš primerjat, ker je verski, ne pa politični ali državni voditelj (Vatikan ne štejem za "državo"). In nobenega žalovanja ni bilo za njim v nobeni državi...si bil morda 10 dni doma zaradi njegove smrti? A so kje viseli portreti z njegovo podobo, denimo v šolah, zadrugah, tovarnah, ustanovah, bolnicah, firmah,...a smo mu postavljali kipe pa obeliske? Dej no. Zamisli si, da bi vse to počeli s Turkom. To bi bila prava primerjava. In vprašaj se, če bi bilo v tem primeru vse ok z našo državo.
el CARTEL
# 12.01.2012 ob 13:50
okej, pa beri ostale komentarje, mojega ti ni potrebno..

mene pa moti, da se ZDA vtika v s. korejo.. ja država je totalitarna in ja vlagajo v oborožitev.. in kaj ima ZDA s tem? oni so zadnji, ki bi lahko moralizirali ne samo o vložkih v orožje, ampak še celo o skrivnih zaporih ne morejo..

poleg tega se mi gnusi zahodna dvoličnost in propaganda, ki jo širijo.. kot da se pri nas ne časijo "posebne" osebe (le da to velikokrat niso voditelji držav).. koliko ljudi je jokalo za m. jacksonom ali papežom? papeža so tudi postavili na ogled, kasneje ga razglasili za blaženega in ga postavili v grobnico.. ampak to je normalno, tisto kar pa počnejo s. korejci pa je vredno posmeha..

skratka večina je istih kot ljudje v s. koreji, le da tega ne opazijo.. in potem se sprašujejo, zakaj s. korejci ne opazijo svoje spranosti..

aja in zakaj zahod potrebuje s. korejo in članke o njih? ker tako krepi svoj občutek solidarnosti, ker solidarnost se krepi vedno s tem ko izključuješ druge (deluje na ravni nacije, kontinenta, ideje, kakorkoli)..če ne verjamete, mi lahko najdete eno idejo ki vključuje vse ljudi, ne glede na prepričanje, in ki deluje..
Kazalo