Radikalna islamska skupina Ansar Dine (Branilci vere) naj bi bila povezana s teroristično organizacijo Al Kaida v islamskem Magrebu. Foto: EPA
Radikalna islamska skupina Ansar Dine (Branilci vere) naj bi bila povezana s teroristično organizacijo Al Kaida v islamskem Magrebu. Foto: EPA

Da je podpis dogovora res bil, je za britanski BBC potrdil poveljnik tuareškega Narodnega gibanja za osvoboditev regije Azavad (MNLA), polkovnik Bouna Ag Attayoub. Po njegovih besedah je nova Islamska republika Azavad zdaj ''samostojna, suverena država''.

Uvedba islamskega šeriatskega prava
Dogovor naj bi skupini podpisali v mestu Gao, ki so ga uporniki zavzeli aprila, skupaj s strateško pomembnima mestoma Kidal in Timbuktu. Nekaj dni pozneje so islamisti napovedali, da nameravajo na osvojenih ozemljih uvesti šeriatsko pravo. Proti temu se je MNLA do zdaj sicer upiral, zato še ni jasno, kaj glede tega določa sporazum. Po navedbah malijskih beguncev pa na severu države že velja šeriatsko pravo.
Malijski begunci, ki so se zatekli v sosednji Niger, so že aprila pojasnili, da na severu države velja islamsko šeriatsko pravo. Ženske se tako ne smejo več oblačiti kot želijo, glave pa si morajo zakriti. Bari in nočni klubi v Gau so bili porušeni. Skupaj pa je iz regije zbežalo okoli 300.000 ljudi.

Tuaregi so sredi januarja začeli nov upor na severu države. Prav ta naj bi bil vzrok državnemu udaru, ki ga je 22. marca izvedla malijska vojska. Hunta je namreč po izvedbi udara, v katerem je strmoglavila predsednika Amadouja Toureja, sporočila, da se je za to odločila, ker Tourejev režim ni bil sposoben rešiti krize na severu države.

Kljub udaru v Bamaku so Tuaregi nadaljevali vojaške operacije na severu države in ob pomoči islamskih skupin zasedli največja mesta treh severnih provinc, Kidal, Gao in Timbuktu. Zdaj nadzirajo regijo Azavad, veliko kot Francija in Belgija skupaj.