Cristina je na sodišče prišla nasmejana, izjav pa ni dajala. Foto: Reuters
Cristina je na sodišče prišla nasmejana, izjav pa ni dajala. Foto: Reuters
Palma de Mallorca
Pred sodiščem se je zbrala množica nasprotnikov monarhije. Foto: Reuters

Princeso Cristino so na sodišču v Palmi de Mallorci zaslišali kot uradno osumljenko glede domnevne vpletenosti v sporne finančne posle njenega moža. Princesa je po navedbah enega izmed odvetnikov dejala, da je popolnoma zaupala možu, obenem pa se je distancirala od njegovih dejanj.

Par trdi, da sta nedolžna
Princesin mož, nekdanji rokometni zvezdnik Inaki Urdangarin, je osumljen, da se je kot predsednik neprofitnega inštituta Noos okoristil z več kot petimi milijoni državnih sredstev. Cristina je bila skupaj z njim 50-odstotna lastnica podjetja Aizoon, ki naj bi spadalo v mrežo slamnatih podjetij, ki jih je Urdangarin po prepričanju sodnika Joseja Castra ustanovil, da bi lahko porabil poneverjena sredstva. Princesa naj bi s kreditno kartico podjetja med drugim plačevala potovanja in zasebne nakupe.

Par krivdo zanika, do zdaj pa proti njima še ni bila vložena obtožnica. Princesin odvetnik Jesus Silva je v petek dejal, da je Cristina pred zaslišanjem "mirna in sproščena", na sodišču pa želi dokazati svojo nedolžnost.

Dvojna davčna goljufija?
Sodnik Castro pa v njenih dejanjih vidi obliko pranja denarja, poleg tega ji očita tudi dvojno davčno goljufijo - z zasebnimi izdatki naj bi zmanjšala dobiček podjetja, ki se je s tem izognilo plačilu davka na dohodke pravnih oseb, poleg tega pa naj teh sredstev ne bi prijavila v svoji dohodnini. Kljub temu pa je sodnik v očitkih na račun princese dokaj osamljen. Ne podpirata jih niti davčna uprava, ki je bila domnevno oškodovana, niti tožilstvo.

Urdangarinu pa Castra na že dveh zaslišanjih ni uspelo prepričati o svoji nedolžnosti in po poročanju nekaterih medijev je verjetno, da se bo moral zagovarjati na sojenju.

Črn madež na kraljevi družini
Cristina, najmlajša hči kralja Juana Carlosa, naj bi se pri prizadevanjih, da se izogne uradni obtožbi, opirala predvsem na to, da se ni ukvarjala s finančnim poslovanjem in je glede tega zaupala možu ter da so očitani ji davčni prestopki pod mejo 120.000 evrov in tako zanje ni kazensko odgovorna.

Ne glede na izid zaslišanja pa je ugled 48-letne princese v javnosti že okrnjen. Princesa Cristina se od izbruha afere redko pojavlja v javnosti, v zadnjih mesecih tudi ni imela nobenih protokolarnih obveznosti.

Škandal je v veliki meri prispeval tudi k padcu priljubljenosti španske kraljeve družine. Vse več je pozivov, naj kralj Juan Carlos, ki ga pestijo zdravstvene težave, ljudem pa se je zameril, ker je leta 2012 sredi najhujše krize odšel na lov na slone v Afriko, odstopi ter prestol prepusti 46-letnemu prestolonasledniku, princu Felipeju.

Ob prihodu na sodišče na Palmi de Mallorci so princeso Cristino pričakali protestniki, ki so izražali nasprotovanje monarhiji.