Gissendanerjeva je za zapahi preživela skoraj 20 let. Foto: AP
Gissendanerjeva je za zapahi preživela skoraj 20 let. Foto: AP
Med podporniki, ki so se zbrali pred zaporom, je bila tudi hčerka Gissendanerjeve. Foto: Reuters

Kelly Gissendaner je bila prva ženska v 70 letih, usmrčena v tej južni zvezni državi, pa tudi edina ženska, ki je v Georgii čakala na usmrtitev.

Njeni odvetniki so se v zadnjih dneh na vse moči trudili, da bi preprečili ali pa vsaj odložili usmrtitev in pri tem vložili najmanj tri prizive na ameriško vrhovno sodišče, a zaman.

V torek popoldne - le nekaj ur zatem, ko je papež prek svojega diplomatskega zastopnika v ZDA, nadškofa Carla Marie Vigana, poslal pismo, v katerem je prosil odbor, naj se usmili Gissendanerjeve - je odbor za pomilostitve sporočil, da kazen ostaja.

Nekaj ur pozneje je odboru pritrdilo tudi vrhovno sodišče, ki je sporočilo, da je zavrnilo še tretjo prošnjo za odložitev usmrtitve. Kelly Gissendaner je sicer imela pred torkom določena že dva druga datuma za usmrtitev - februarja je usmrtitev odpadla zaradi slabega vremena, marca pa zaradi motne mešanice zdravil v injekciji.

Storilec jo je odnesel blažje
Nadškof je v pismu zapisal, da ne želi zmanjšati resnosti zločina obsojenke, a vseeno naproša odbor, naj zniža kazen na tako, ki bi "bolje izkazovala tako pravico kot usmiljenje". Odvetniki Gissendanerjeve so v svojih prizivih poudarjali, kako se je njihova stranka v zaporu spremenila, kako kaže obžalovanje zaradi svojega zločina in kako ponuja podporo svojim sojetnicam.

Kelly Gissendaner je bila obsojena zaradi načrtovanja umora soproga Douglasa Gissendanerja, ki ga je do smrti zabodel njen nekdanji ljubimec Gregory Owen. On jo je zaradi dogovora s tožilstvom odnesel blažje - z dosmrtno kaznijo. Za pogojni izpust lahko zaprosi leta 2022. Da je kazen za Gissendanerjevo nesorazmerna z zločinom, je izpostavil tudi nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Georgie, sodnik Norman Flether.

Svojci Douglasa Gissendanerja po drugi strani menijo, da je kazen primerna: "Nobenega usmiljenja ni imela do njega, ni mu dala nobene pravice, nobene izbire, nobene možnosti, da bi živel."
Po navedbah očividcev je Gissendanerjeva, ki si je za zadnji obrok zaželela čips, sirno pomako, načose in dietno ledeno limonado, v trenutkih pred smrtjo prepevala pesem Amazing Grace, preden so ji v žilo vbrizgali smrtonosno mešanico.