Kraljici se je najbolj vtisnilo v spomin srečanje z ljudmi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Kraljici se je najbolj vtisnilo v spomin srečanje z ljudmi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Türk obiskal Veliko Britanijo

Elizabeta II. je slovenskega predsednika sprejela v Buckinghamski palači, kjer sta se med pogovorom dotaknila evropskih in svetovnih tem. Po Türkovih besedah nista govorila o strogo političnih temah, ker to nekako ni običajno, je pa danes tako, da so vse teme, ki imajo kakršen koli pomen, na ta ali oni način povezane s politiko.

Türk je dejal, da je bil obisk pri Elizabeti II. zelo prijetna priložnost v okviru njegovih nalog, kraljico pa je označil za izjemno izkušeno in dobro seznanjeno osebnost, ki pozna svet, pozna Evropo in pozna Slovenijo. Ob tem je spomnil, da je Združeno kraljestvo najstarejša kraljevina, Slovenija pa ena najmlajših držav v Evropi.

"Mislim, da je sodelovanje na tej ravni med državama tako različnega značaja zelo zanimiva politična značilnost Evrope današnjega časa in tudi interes, ki ga kraljica izkazuje za ta del Evrope, za del, ki je novejši v smislu svoje politične izkušnje s suverenostjo, je za nas dragocen," je dejal Türk.

Pogovor tudi o Valvasorju
Britanski kraljici sta od obiska Slovenije najbolj ostala v spominu ogled Ljubljane in srečanje z ljudmi na ulicah slovenske prestolnice, še posebej na Tromostovju. Türk jo je seznanil z odzivom ljudi na njen državniški obisk, ki ni bil le protokolarni dogodek, ampak je vseboval še določeno toplino in človeško vsebino.

Srečanje med predsednikom in kraljico je bilo daljše, kot je bilo sprva predvideno, in je trajalo 35 minut. Med pogovorom je beseda nanesla tudi na Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je doslej edini Slovenec s sprejemom v prestižno ustanovo The Royal Society, ki jo je obiskal tudi Türk in Elizabeti II. ob tej priložnosti izročil faksimilarni natis zbirke Iconothece Valvasoriane.

Türk obiskal Veliko Britanijo