Mobilne telefone naj bi uporabljalo že milijon Severnih Korejcev. Foto: Reuters
Mobilne telefone naj bi uporabljalo že milijon Severnih Korejcev. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un za svojo komandno mizo. Foto: Reuters

Vrsto let je Severna Koreja zahtevala, da vsi tuji obiskovalci ob vstopu na meji pustijo svoje prenosne telefone do odhoda, tako da turisti večinoma sploh niso imeli možnosti komunikacije z zunanjim svetom.
Varnostni pregledi ob vstopu v to izolirano državo slovijo po svoji izčrpnosti (številne omejitve veljajo tudi pri fotografiranju), tako da številni pustijo svoje elektronske naprave kar na Kitajskem, od koder navadno letijo v Severno Korejo.

Po novem pa obiskovalci lahko v državo vnesejo ustrezne mobilne telefone in kupijo SIM-kartico za uporabo v Severni Koreji ali pa si že na letališču izposodijo mobilnik z ustrezno SIM-kartico, s katerim lahko kličejo v večino tujih držav (v Južno Korejo denimo ne) ter na tuja veleposlaništva in mednarodne hotele v Pjongjangu.
Ne morejo pa klicati domačinov, katerih telefoni delujejo prek druge mreže, prav tako pa tudi še naprej nimajo dostopa do spleta.

Razmah mobilne tehnologije
Uporaba mobilnih telefonov se je v Severni Koreji močno razmahnila, odkar je egiptovsko telekomunikacijsko podjetje Orascom pred štirimi leti v državi zgradilo 3G-mrežo. Prenosne telefone danes v državi uporablja več kot milijon ljudi.

Zelo odmeven je bil nedavni štiridnevni obisk direktorja Googla Erica Schmidta, ki je po prihodu iz Severne Koreje dejal, da je tamkajšnjim sogovornikom povedal, da se država ne bo razvila, če ne bo vzpostavljena spletna svoboda.
"Medtem ko se svet vse bolj povezuje, bo njihova odločitev, da ostanejo virtualno izolirani, močno vplivala na njihov fizični svet, na gospodarsko rast in še težje bodo zmanjšali gospodarski zaostanek," je povedal in Pjongjang pozval, naj se odpre za splet. Schmidt je še dodal, da bi bilo prek 3G-mreže ponujati medmrežje zelo enostavno.