Vsak mesec naj bi v Sirijo pripotovalo več tisoč tujih džihadistov. Foto: EPA
Vsak mesec naj bi v Sirijo pripotovalo več tisoč tujih džihadistov. Foto: EPA
Pešmerge še čakajo na prehod čez mejo. Foto: EPA

Varnostni svet ZN-a v najnovejšem poročilu ugotavlja, da je v Sirijo in Irak odpotovalo približno 15.000 ljudi, da bi se borili na strani skrajnih skupin. Tuji borci prihajajo iz več kot 80 držav, "vključno iz vrste držav, ki pred tem niso imele nobenih povezav z Al Kaido", a ZN-ovo poročilo pri tem posameznih držav ne navaja.

Samo od leta 2010 do danes je bilo tujih džihadistov, ki so se odpravili na boje v tujino, že več kot pred tem v kar dveh desetletjih od leta 1990, v poročilu ugotavlja posebni organ Varnostnega sveta ZN-a, ki se ukvarja predvsem s teroristično mrežo Al Kaida. ZN ob tem še opozarja, da se s težavo skrajnih borcev, ki se nato s tujih bojišč vračajo domov, spopada več držav kot kdaj koli prej.

Podporniki z vsega sveta
Podporniki IS-a se pojavljajo na najbolj nepričakovanih krajih sveta, od Maldivov do džihadistov norveškega rodu. "Obstajajo primeri, ko tuji borci iz Francije, Rusije in Velike Britanije sodelujejo skupaj," navaja poročilo. Samo iz Velike Britanije naj bi se na bojišča odpravilo 500 tamkajšnjih državljanov.

Poročilo potrjuje trditve Obamove administracije, da je Al Kaida oz. njeno jedro oslabelo, a trdi, da je upad Al Kaide prinesel eksplozijo džihadističnega navdušenja nad njenimi še mogočnejšimi in okrutnejšimi naslednicami, kot je IS. Tovrstne organizacije napadi v tujini manj zanimajo, kot so Al Kaido, težava pa so izurjeni borci, ki se bodo vračali domov iz Sirije in Iraka.

Zračni napadi brez učinka
Ameriški časnik Washington Post poroča, da vsak mesec v Sirijo prispe več kot tisoč tujih džihadistov in da zračni napadi mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v tej državi pritoka skrajnežev niso ustavili. Časnik, ki se sklicuje na obveščevalne vire, ocenjuje, da se samo v Siriji bori kar okoli 16.000 tujih borcev.

Letala mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA so danes znova obstreljevala položaje IS-a okrog pretežno kurdskega mesta Kobane na severu Sirije. Pri tem je bilo ubitih kakih 20 džihadistov. Med mrtvimi naj bi bil džihadist iz Danske.

Medtem se 150 pripadnikov iraških pešmerg še vedno nahajajo v Turčiji in se pripravljajo na prehod meje, da bi priskočile na pomoč kurdskim bratom v Kobaneju. Prva manjša skupina iraških borcev je že v četrtek preverila stanje v Kobaneju, a se je še isti dan vrnila v Turčijo.