Janković pred novinarji po drugem porazu v parlamentu v mesecu dni. Foto: BoBo
Janković pred novinarji po drugem porazu v parlamentu v mesecu dni. Foto: BoBo
Nestrpni novinarji pred veliko dvorano v parlamentu. Foto: BoBo
Naslov v hrvaškem Jutarnjem listu. Foto: Printscreen Jutarnji List

Slovenska vladna kriza se je še poglobila, potem ko so poslanci zavrnili kandidata za premiera Zorana Jankovića, to evrsko državo pa pustili v položaju, ko se bojuje z vse večjim dolgom in grožnjo, da se ji bo zmanjšala kreditna ocena, piše Bloomberg.

"Dalj časa, ko Slovenija ostaja brez vlade, večje je tveganje za njene javne finance, trenutni proračun, finančne kanale in gospodarstvo," je za to ameriško finančno revijo povedal Michal Dybula, ekonomist BNP Paribas. Sloveniji grozi "poglabljanje dolga in financiranje stroškov, ne le za vlado, ampak za celotno gospodarstvo, kar bo še naprej naraščalo z veliko hitrostjo."

Bloomberg omenja še, da mora Slovenija v okviru novega fiskalnega pakta zmanjšati svojo javno porabo in da se ji je konec decembra zmanjšala kreditna ocena na A1. Fitch Ratings, ki od prejšnjega meseca pozorno spremlja slovensko kreditno oceno, je sporočil, da se bodo do konca meseca odločili o ocenah na območju evra.

Igor Masten z ljubljanske Ekonomske fakultete pa je za Bloomberg povedal, da bi bilo predolgo čakanje na novo vlado ali celo nove predčasne volitve "zelo slab znak" za vlagatelje. "Najboljša opcija za Slovenijo trenutno bi bila tehnična vlada, kot jo imajo Italijani ali Grki, a le do konca junija, da bi taka administracija zagotovila prepotrebni kapitalni priliv bankam in sprejela potrebne varčevalne ukrepe."

"Polarizacija velika"
O Jankovićevem porazu in potencialnem novem kandidatu Janezu Janši poroča tudi Reuters, ki navaja izjavo Dnevnikove analitičarke Mete Roglič: "Janša ima več možnosti od Jankovića, da ga potrdijo za premierja, toda polarizacija v parlamentu je velika, zato bo kateremu koli premierju težko vladati."

Francoska agencija AFP piše, da je bila Slovenija v sredo "vržena v politični vihar", potem ko so poslanci zavrnili "karizmatičnega milijonarja" Jankovića, ki so mu šla koalicijska pogajanja precej težje, kot je upal. Ob tem tudi AFP omenja znižanje kreditne ocene za Slovenijo in da je država zelo blizu recesije, kar kaže tudi nelagodje vlagateljev.
Hrvati o ceni poslanskega glasu
Hrvaški Jutarnji list se je bolj posvetil celodnevnim "driblerskim" igricam v parlamentu in piše, kako je Janković še dan pred glasovanjem namigoval, da ima potrebne glasove, "čeprav je koalicijska matematika kazala drugače".
Hrvati, ki so, mimogrede, svojega Zorana ustoličili v pičlih 10 dneh, niso spregledali, da je časnik Finance v sredo izšel celo z naslovom "Koliko stane poslanski glas", nekdanji poslanec Zmago Jelinčič pa je to ceno postavil med 35 in 50 tisoč evri, čeprav so drugi menili, da ne gre toliko za denar kot za obljube funkcij.

Jutarnji se je razpisal tudi o taktiki desnih strank, ki niso dvignile svojih glasovnic. To je najbolj padlo v oči tudi srbskemu B92, ki piše: "Napeta seja v parlamentu je pripeljala do tega, kar sta se pred glasovanjem bala oba politična tabora v njemu - poslanici so izkoristili tajno glasovanje in očitno glasovali po svoji želji, ne pa po dogovoru, doseženem na strankarski ravni." In dodaja: "Prenosa glasov so se sicer bolj bali tisti, ki z Jankovićem niso dosegli dogovora o podpori, zaradi česar so svoje poslance "dali pod nadzor"."

B92 končuje, da tudi Janković sam očitno ni povsem verjel svojim trditvam, da bo dobil ne le 44, ampak celo 46 glasov, saj je v parlamentu poslance vprašal, ali jih ni morda strah, da bi bila njegova vlada predobra.