Slovesna podelitev vsako leto poteka v Oslu. Foto: Reuters
Slovesna podelitev vsako leto poteka v Oslu. Foto: Reuters
Podelitve se je udeležila tudi norveška kraljeva družina. Foto: Reuters

"Letos gre resnično za nagrado za mir, podeljeno v ozadju nemirov in vojne," je dejala voditeljica odbora za Nobelovo nagrado za mir Kaci Kullmann Five.

Podelitve v Oslu se je udeležil tudi norveški kralj Harald V., zaradi strahu pred morebitnim terorističnim napadom pa je potekala pod strogimi varnostnimi ukrepi. "Živimo v turbulentnih časih. V Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Evropi milijoni ljudje bežijo pred vojno, zatiranjem, trpljenjem in terorizmom," je dejala Kullmann Fivejeva. "Če bi vsaka država naredila to, kar je storila Tunizija, in tlakovala pot dialogu, strpnosti, demokraciji in enakopravnosti, bi bilo veliko manj ljudi prisiljenih v beg."

Kvartet za nacionalni dialog, ki ga sestavljajo štiri organizacije civilne družbe, je pripomogel k tranziciji Tunizije v demokracijo v najbolj občutljivem obdobju leta 2013, ko je bila država sredi splošnih nemirov - tako v državi kot širši regiji - na robu podobne usode, kakršna je po arabski pomladi in strmoglavljenju režima dolgoletnega diktatorja Zina El Abidina Ben Alija januarja 2011 doletela Libijo ali pa Sirijo in Jemen.

Za nagrado milijon kron
Skupina je organizirala dolgotrajen in mukotrpen "nacionalni dialog" med islamisti iz stranke Ennahda in njihovimi nasprotniki. "Njihovo delo je vodilo v boljšo osnovo za mir in nenasilno reševanje sporov. To je zgodba o gradnji močnih institucij za zagotovitev pravičnosti in stabilnosti in kaže pripravljenost na dialog in sodelovanje," je še povedala Kullmann Fivejeva.

Četverico sestavljajo Splošni tunizijski sindikat UGTT, Tunizijska konfederacija za industrijo, trgovino in obrtništvo UTICA, Tunizijsko društvo za človekove pravice LTDH in Tunizijska odvetniška zbornica. Nagrado pa so prejeli skupaj kot celota.

Nobelovo nagrado predstavljajo medalja, diploma in finančna nagrada milijon švedskih kron oz. 863.500 evrov.

Popoldne bo v Stockholmu potekala tudi slovesna podelitev letošnjih Nobelovih nagrad za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo.