Buhari je bil od začetka štetja glasov v prednosti. Foto: Reuters
Buhari je bil od začetka štetja glasov v prednosti. Foto: Reuters
Buhari
Svoje rezultate mora sporočiti še skoraj polovica zveznih držav v Nigeriji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nigerija v pričakovanju razglasitve novega predsednika

Opozicijska stranka Vsenapredni kongres (APC), ki je razglasila zmago generala Buharija, muslimana s severnega dela države, je ob tem sporočila, da je Nigerija "priča zgodovini".
"To je prvič v Nigeriji, da bo aktualna vlada odšla z oblasti izključno prek demokratičnih procesov," je povedal za Reuters predstavnik APC-ja Lai Mohammed. "Nigerijsko ljudstvo je prevzelo oblast."
Volitve so potekale v soboto, ponekod pa še tudi v nedeljo, saj so glasovanje ovirale težave z novo tehnologijo za branje biometričnih podatkov in napadi skrajne islamistične skupine Boko Haram.
Buhari po 30 letih ponovno na oblasti
Nekdanji vojaški general Buhari je vladal Nigeriji med letoma 1983 in 1985 potem, ko se je na oblast zavihtel z vojaškim udarom. Leta 1985 je bil nato sam strmoglavljen v še enem vojaškem udaru pod vodstvom generala Ibrahima Babangide, zatem pa je proglasil, da se je spreobrnil v demokrata in se skušal na demokratični način vrniti na oblast, a je na vsakih volitvah - do zdaj - doživel poraz.

Jonathanova petletna vladavina afriškemu največjemu gospodarstvu je bila zaznamovana s korupcijskimi škandali in vzponom Boko Harama, njegova stranka pa vodi Nigerijo že vse od konca vojaške vladavine leta 1999.

Napeta predsedniška bitka
Rezultati v 32 od 36 zveznih držav ter prestolnici Abuja kažejo, da je 72-letni Buhari slavil v 19, 57-letni Jonathan, kristjan z juga države, pa v 12 zveznih državah in prestolnici. Za Buharija so bili ključni rezultati v zvezni državi Kano na severu Nigerije, kjer je prejel kar 1,7 milijona glasov več od Jonathana. S podobno prepričljivo prednostjo je slavil tudi v zvezni državi Kaduna, kjer je pred dosedanjim predsednikom povedel za 650.000 glasov.

Gre za najbolj napeto predsedniško bitko v zgodovini države, čeprav se predsednikova Ljudska demokratska stranka (PDP) in Buharijev APC obmetavata z očitki o volilnih prevarah, so opazovalci tako volitve kot tudi štetje glasov načelno ocenili pozitivno.

Volitve minile brez sistematičnih manipulacij
Tudi ameriški državni sekretar John Kerry in britanski zunanji minister Philip Hammond sta v skupni izjavi poudarila, da do zdaj niso zasledili nobenih "sistematičnih manipulacij" volilnega procesa, in rivalski strani obenem posvarila pred namernim političnim vmešavanjem v zahtevno štetje glasov.

Predsedniški kandidat za zmago v Nigeriji sicer ne potrebuje le večine vseh glasov, temveč najmanj 25-odstotno podporo v dveh tretjinah od 36 zveznih držav in v prestolnici, če se želi izogniti drugemu krogu volitev. Ta ukrep naj bi zagotovil geografsko usklajenost podpore po državi, ki je izrazito versko in etnično razdeljena. Če bosta kandidata izenačena, morajo biti nove volitve razpisane v sedmih dneh.

Nigerija v pričakovanju razglasitve novega predsednika