Turška vojska je rusko lovsko letalo SU-24 sestrelila med preletavanjem Sirije. Foto: Reuters
Turška vojska je rusko lovsko letalo SU-24 sestrelila med preletavanjem Sirije. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan in ruski predsednik Putin naj bi se po telefonu pogovarjala v sredo, prvič po novembrskem incidentu v Siriji. Foto: EPA

"Povedali smo, da smo, če bo treba, pripravljeni plačati odškodnino," je za turško televizijo TRT v ponedeljek zvečer izjavil turški premier Binali Yildirim. Danes je sicer za televizijo CNN-Turk izjavo že zanikal in dejal, da o odškodnini Rusiji ni govora. "Smo le izrazili svoje obžalovanje," je dejal.

Opravičilo Rusiji
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek dosegel spravni dogovor z Moskvo glede incidenta, ki je močno zamajal odnose med državama. Kot so sporočili turški viri, je Erdogan Putinu poslal pismo, v katerem je izrazil obžalovanje za incident, ni pa se izrecno in ustno opravičil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška vojska je 24. novembra lani sestrelila rusko lovsko letalo SU-24, ki naj bi med preletavanjem Sirije, kjer Rusija nudi letalsko podporo režimskim silam, domnevno za krajši čas kršilo turški zračni prostor. Pri tem je umrl ruski pilot, Rusija pa je zatem v glavnem zamrznila odnose s Turčijo.

Za incident se Anakara ni želela opravičiti in je vztrajala, da je rusko letalo zašlo v njen zračni prostor in ignoriralo večkratna opozorila. Rusija pa je vztrajala, da bojno letalo ni prečkalo meje in Turčijo obtožila načrtne provokacije.

Telefonski pogovor Putina in Erdogana
V Kremlju so potrdili, da se bosta Putin in Erdogan v sredo prvič po novembrskem incidentu pogovarjala po telefonu. Kot so dodali, bo do klica prišlo na pobudo ruske strani, poudarili pa so tudi, da bo za normalizacijo odnosov potreben čas.

Ankara sicer v teh dneh v prizadevanjih za krepitev vpliva v domači regiji sklepa spravne dogovore tudi na drugih frontah. V nedeljo je tako dosegla dogovor o normalizaciji odnosov z Izraelom glede napada izraelskih posebnih enot na konvoj turških ladij s humanitarno pomočjo za Gazo leta 2010. Turčija se tako očitno vrača k t. i. "politiki nič težav s sosedami", dodaja AFP.