Ameriški vojaki so bili fotografirani z borci YPG-ja. Foto: Reuters
Ameriški vojaki so bili fotografirani z borci YPG-ja. Foto: Reuters
Faludža
Iraške sile se s skrajneži samooklicane Islamske države bojujejo za Faludžo. Foto: Reuters

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je dejal, da je ameriška poteza "nesprejemljiva". Pentagon je v odgovoru zapisal, da se ameriški vojaki pogosto pomešajo z zavezniki zaradi varnosti. Američani so javno priznali, da vojska sodeluje z YPG-jem, zdaj pa so se prvič pojavile fotografije, ki to tudi potrjujejo. ZDA pravijo, da imajo v Siriji okoli 300 vojakov, ki usposabljajo in podpirajo borce, a ne sodelujejo v bojevanju na terenu, poroča BBC.

Fotografije, ki jih je posnel fotograf AFP-ja, prikazujejo vojake ameriških posebnih enot, ki delujejo s pripadniki Sirske demokratične sile (SDF), prokurdske koalicije, v kateri je prevladujoča kurdska milica YPG, in nosijo njihovo oznako. Kot je zatrdil avtor fotografij, vojaki niso želeli govoriti z novinarji, vendar so bili manj previdni kot običajno, dodaja BBC.

Fotografije so bile posnete približno 30 kilometrov od Rake, ki velja za prestolnico džihadistov. Pojavile so se nekaj dni po napadu SDF-ja, ko so borce samooklicane Islamske države pregnali z območja severno od Rake. Ofenzivo je z zračnimi napadi podprla ameriška koalicija. Turške oblasti obtožujejo YPG povezave s prepovedanim PKK-jem, Delavsko stranko Kurdistana, ki jo Ankara z Evropsko unijo in ZDA označuje za teroristično organizacijo.

Po osvajanju IS-ja ujetih več kot 100.000 ljudi
Medtem ko je Daeš (arabski akronim za IS) presekal povezavo med mestoma Azaz in Mare v bližini turško-sirske meje, je tam ostalo ujetih več kot 100.000 ljudi, piše Slovenska tiskovna agencija. Mare je zdaj bkoljen, na severu in vzhodu je Daeš, na zahodu in jugu pa prokurdski SDF. Napredovanje Daeša ogroža številne razseljene Sirce, ki prebivajo v taborih ob meji s Turčijo. Po podatkih Gerryja Simpsona iz nevladne organizacije Human Rights Watch je ob meji ujetih 165.000 ljudi.

V provinci Alep se nadaljujejo tudi spopadi med uporniki in vladnimi silami. Na območjih pod nadzorom sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada je bilo ubitih devet ljudi, na območjih, ki so v rokah upornikov, pa 17. Provinca je razdeljena med vladne sile, upornike, Kurde in džihadiste.

Pred IS-jem bežijo iz Iraka v Sirijo
Kot navaja Al Džazira, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) poroča o strmem porastu števila iraških beguncev, ki bežijo iz Mosula v sirsko provinco Hasakah. Več kot 4.000 Iračanov je v maju pred borci IS-ja pobegnilo čez mejo v Sirijo. Združeni narodi pričakujejo, da bi lahko isto pot v begu ubralo še 50.000 beguncev.

UNHCR dodaja, da je IS v Faludži, drugi najpomembnejši utrdbi Daeša v Iraku, ubil številne civiliste, ki se mu niso hoteli pridružiti. Veliko ljudi je zaradi spopadov na območju mesta umrlo pod ruševinami svojih hiš, okoli 800 pa je uspelo zbežati s svojih domov. Iraške sile so ob podpori ameriških zračnih sil v ponedeljek začele napade na položaje džihadistov v Faludži, ki je od Bagdada oddaljena približno 70 kilometrov na zahod, gre pa za prvo iraško mesto, ki je januarja 2014 padlo v roke skrajnežev. V mestu je ujetih okoli 50.000 civilistov. Sicer iraške sile pričakujejo, da bodo ob pomoči ameriške koalicije še letos zavzele tudi Mosul.